Без риск от COVID-19 в свободното време

Намери доктор

Без риск от COVID-19 в свободното време

Без риск от COVID-19 в свободното време | Anadolu Medical Center

Как без риск от COVID-19 да прекарваме свободното си време?

Много неща изискват нашето внимание, за да предотвратим разрастването на пандемията COVID-19. Доц. д-р Елиф Хако от Отделението по Инфекциозни болести в Анадолу Медицински Център обяснява как без риск да използваме три аспекта на свободното време.

Намалява ли влиянието на вируса, когато климатът се затопля?

Един въпрос, който често ни занимава е „Намалява ли влиянието на вируса, когато климатът се затопля?“. Известно е, че коронавирусът е податлив на ултравиолетови лъчи.  В проучване от САЩ се посочва, че степента на възпроизвеждане на вируса намалява с повишаване на температурите. Въпреки това обаче, наблюдаваме голям брой случаи в страните от Южна Америка в момент, където температурите са високи. Очаква се вирусът да се предава по-малко през лятото, когато хората посещават по-големи, по-просторни райони и такива на открито. Но, това очевидно не означава, че можем да се откажем от мерките.

Може би желаем да се върнем към дните преди COVID-19 и се надяваме всичко това да е приключило, но трябва да дадем най-доброто от себе си, за да се адаптираме към Новото нормално в свободното време, вместо да го сравняваме с предишния ни начин на живот.

1) БАСЕЙНЪТ И МОРЕТО – БЕЗ РИСК ОТ COVID-19

С наближаване на лятото на преден план излизат множество въпроси за това, дали е рисковано да се плува в басейна или морето. Вирусът не се предава във водата в басейна, която е хлорирана, нито може да се предава при плуване в морето. Въпреки това, трябва да внимаваме за социалното дистанциране след излизане от водата и докато се печем на слънце. Хората трябва да ползват лични хавлии, а шезлонгите трябва да се почистват след всяка употреба.

 2) НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАЗИТЕ С COVID-19 ЧРЕЗ ХРАНА

Съществуват много въпроси как без риск от COVID-19 да посещаваме ресторанти и места за забавление. Министерството на здравеопазването работи по отношение на някои договорености относно ресторантите. И бизнесът, и клиентите трябва да се придържат към неговите препоръки. Има единодушие, че откритият бюфет е рисков, тъй като при сервиране лъжиците и чиниите се докосва от всички участващи. От друга страна обаче, няма риск за зараза от посудата (чинии, чаши, лъжици, вилици и ножове), стига да се мият при висока температура. Обслужването на клиенти директно след измиване е изключително важно. Също така трябва да се каже, че вирусът не се предава чрез храната.

3) БЕЗ РИСК ОТ COVID-19 В ТЪРГОВСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ

Трябва да стоим далеч от търговските центрове, доколкото ни е възможно това. Ако все пак трябва да посетим такъв, тогава за предпочитане са тези с открити площи. Много важно е, посещенията в търговския център да са кратки, да ползваме ескалатори вместо асансьори и да избягваме контакти с повърхности. Ако трябва да пробвате дрехи, уверете се, че пробната се почиства след всеки един клиент. Не забравяйте да дезинфектирате ръцете си след контакт с повърхностите.

Три са константите във фазата на Новото нормално в свободното време: носене на маски, спазване на правилата за социално дистанциране и хигиена.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.