Новини

Сподели [social_share/]

Без риск от COVID-19 в свободното време

Как без риск от COVID-19 да прекарваме свободното си време? Много неща изискват нашето внимание, за да предотвратим разрастването на пандемията COVID-19. Доц. д-р Елиф Хако от Отделението по Инфекциозни болести в Анадолу Медицински Център обяснява как без риск да използваме три аспекта на свободното време.

Един въпрос, който често ни занимава е „Намалява ли влиянието на вируса, когато климатът се затопля?“. Известно е, че коронавирусът е податлив на ултравиолетови лъчи.  В проучване от САЩ се посочва, че степента на възпроизвеждане на вируса намалява с повишаване на температурите. Въпреки това обаче, наблюдаваме голям брой случаи в страните от Южна Америка в момент, където температурите са високи. Очаква се вирусът да се предава по-малко през лятото, когато хората посещават по-големи, по-просторни райони и такива на открито. Но, това очевидно не означава, че можем да се откажем от мерките.

Може би желаем да се върнем към дните преди COVID-19 и се надяваме всичко това да е приключило, но трябва да дадем най-доброто от себе си, за да се адаптираме към Новото нормално в свободното време, вместо да го сравняваме с предишния ни начин на живот.

1) БАСЕЙНЪТ И МОРЕТО – БЕЗ РИСК ОТ COVID-19

С наближаване на лятото на преден план излизат множество въпроси за това, дали е рисковано да се плува в басейна или морето. Вирусът не се предава във водата в басейна, която е хлорирана, нито може да се предава при плуване в морето. Въпреки това, трябва да внимаваме за социалното дистанциране след излизане от водата и докато се печем на слънце. Хората трябва да ползват лични хавлии, а шезлонгите трябва да се почистват след всяка употреба.

 2) НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАЗИТЕ С COVID-19 ЧРЕЗ ХРАНА

Съществуват много въпроси как без риск от COVID-19 да посещаваме ресторанти и места за забавление. Министерството на здравеопазването работи по отношение на някои договорености относно ресторантите. И бизнесът, и клиентите трябва да се придържат към неговите препоръки. Има единодушие, че откритият бюфет е рисков, тъй като при сервиране лъжиците и чиниите се докосва от всички участващи. От друга страна обаче, няма риск за зараза от посудата (чинии, чаши, лъжици, вилици и ножове), стига да се мият при висока температура. Обслужването на клиенти директно след измиване е изключително важно. Също така трябва да се каже, че вирусът не се предава чрез храната.

3) БЕЗ РИСК ОТ COVID-19 В ТЪРГОВСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ

Трябва да стоим далеч от търговските центрове, доколкото ни е възможно това. Ако все пак трябва да посетим такъв, тогава за предпочитане са тези с открити площи. Много важно е, посещенията в търговския център да са кратки, да ползваме ескалатори вместо асансьори и да избягваме контакти с повърхности. Ако трябва да пробвате дрехи, уверете се, че пробната се почиства след всеки един клиент. Не забравяйте да дезинфектирате ръцете си след контакт с повърхностите.

Три са константите във фазата на Новото нормално в свободното време: носене на маски, спазване на правилата за социално дистанциране и хигиена.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2020
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.