Диагностика и постановка в един сеанс

Намери доктор

Диагностика и постановка в един сеанс

Диагностика и постановка в един сеанс | Anadolu Medical Center

Ендобронхиалната ултрасонография (EBUS) е бърз диагностичен метод за рак на белия дроб с нисък риск от усложнения.

Това, което отличава този метод е, че диагностика и постановка на ракa на белия дроб се извършва едновременно, в една сесия, без да губи време за пациента.

От доц. д-р Тайфун Чалъшкан, специалист по гръдни заболявания в Анадолу Медицински Център представя метода ендобронхиална ултрасонография (EBUS). Този диагностичен метод за рак на белия дроб се използва само в някои центрове в Турция.

Как се прилага EBUS?

EBUS е метод за образна диагностика, който комбинира бронхоскопия и ултразвук. При този метод чрез влизане през устата с камера се взема парче проба с помощта на малка игла, стърчаща от върха на устройството. Парчето се събира за анализиране, като се изобразяват медиастиналните лимфни възли или понякога масивна лезия, а не бронхите. Методът има и доплер ултразвукова характеристика. Докато изобразява лимфните възли, той също така показва съдовете в близост до тях, предотвратявайки увреждането на съдовите структури.

Продължителността на EBUS варира в зависимост от това дали процедурата се извършва под обща или местна анестезия. Процедурата отнема средно 20-30 минути и когато приключи, пациентът може да се прибере вкъщи още същия ден.

Докато диагностицирането и постановката с метода бронхоскопия могат да надхвърлят 30 дни, с метода EBUS процесът отнема само 2 дни. Дори, с метода за бързо изследване (ROSE) на биопсични проби в нашата болница, резултатът се научава веднага след приключване на процедурата.

При кои пациенти се прилага?

EBUS се използва при диагностициране и постановка на рак на белия дроб, както и при диагностициране на заболявания като лимфом и туберкулоза, особено засягащи лимфни възли. Използва се освен за биопсия на белодробни лезии и за биопсия на лимфни възли. Също така е метод за изследване на метастази, дължащи се на рак, различен от рак на белия дроб. Прилага се и при пациенти с напреднал рак на белия дроб, които не са се повлияли от химиотерапия. И в случай на необходимост от повторна биопсия за допълнителни генетични изследвания и при определяне на рецидив на рак на белия дроб.

Разбира се, не е правилно да се каже, че се прилага при всеки пациент. Не се препоръчва при пациенти, които са имали инфаркт през последните четири седмици, при пациенти с нарушения на кръвосъсирването, дихателна недостатъчност и при пациенти, получаващи продължителна кислородна подкрепа.

Мултидисциплинарен подход

В Анадолу Медицински Център пациентите се оценяват в туморни бордове, в съответствие с международните стандарти. Специалистите по гръдни заболявания, диагностициращи рак на белия дроб, работят в екип със специалистите по медицинска онкология, радиационна онкология и хирургия в процеса на лечението. Хирургичните лечения се прилагат обикновено при пациенти с рак на белия дроб до стадий 3. Лъчетерапия може да се прилага, когато има други придружаващи заболявания. При пациенти с рак в стадий 3 пациентът се оценява хирургично след прилагане на химиотерапия. При пациенти с рак в стадий 4 се прилагат комбинирани лечения (химиотерапия и/или лъчетерапия) с всички тези опции.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.