Диагностика на рак на белия дроб

Намери доктор

Диагностика на рак на белия дроб

Диагностика на рак на белия дроб | Anadolu Medical Center

Рак на белия дроб е едно от най-разпространените онкологични заболявания у нас и в света.

Рак на белия дроб е най-честият вид рак при мъжете и вторият най-често срещан вид рак при жените след рака на гърдата. Един на всеки 10 пушачи се разболява от рака на белия дроб. Но още по-поразително е следното: Един на всеки двама пушачи умира от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Особено раковите заболявания на ларинкса, хранопровода, стомаха, рак на пикочния мехур и сърдечно-съдови заболявания се увеличават поради тютюнопушенето. По тази причина препоръчваме на всички, които пушат, да спрат възможно най-скоро.

От доц. д-р Тайфун Чалъшкан, специалист по гръдни заболявания в Анадолу Медицински център научаваме за процеса на диагностициране на рака на белия дроб.

Значението на ранната диагностика

Ранната диагностика на рака на белия дроб е много важна за дългата продължителност на живота. Много пушачи се обръщат към лекаря късно, смятайки, че оплакванията им като храчки и кашлица се дължат на тютюнопушенето. Предвид, че подобни симптоми са свързани със заболяването COVID-19, в периода на пандемия не са малко пациентите, които не отиват на лекар навреме. А има пациенти със съмнение за COVID-19, на които при компютърна томография са открити туморни маси. Компютърна томография е много важна и се препоръчва на хората над 55-годишна възраст, които са пушили по кутия цигари на ден в продължение на 20 години. Дори да нямат симптоми се препоръчва те да преминат поне веднъж компютърна томография с ниска доза. Защото, както споменахме, е важно рак на белия дроб да се хване в ранен стадий и да се започне лечение, без да се губи време.

Какви са методи за диагностика на рак на белия дроб?

Има много методи за диагностика на рак на белия дроб, използвани днес. Най-често използваната е “флексибилна бронхоскопия”, при която дихателните пътища на белите дробове се визуализират с гъвкава тънка и осветена тръба и се биопсират. При някои пациенти може да се извърши биопсия отвън, т.е. от гръдната стена с игла, придружена от томография. При други пациенти биопсията може да се извърши под ултразвуков контрол.

Как се избира метода на диагностициране?

При вземане на решение кой диагностичен метод да се избере, трябва да се обмислят два много важни фактора. Това са успеваемостта на метода в диагностиката и ниският риск от усложнения. Изборът на най-точния диагностичен метод според стадия на заболяването и общите характеристики на тумора има жизненоважно значение за възможно най-бързото поставяне на диагноза. Освен това друг критичен момент е, че експертът, който ще вземе решението, трябва да е опитен. В този процес е важно да се допуснат минимални странични ефекти и максимална оценка на риска, за да не се губи ценно време за пациента.

Медиастиноскопия

След диагностициране с бронхоскопия или биопсия, контролирана от томография, е необходимо да се направи постановка. Постановката включва определяне на степента на рака на белия дроб, преди да започне лечението. За да се вземат проби от медиастиналните лимфни възли, засегнати от рака, ако не е налична възможността на ендобронхиалната ехография, се извършва медиастиноскопия под обща анестезия. Медиастиноскопията е процедура, която се извършва чрез влизане от областта на шията за вземане на проби от лимфните възли. Това не е първото препоръчително приложение поради рисковете от усложнения. Рисковете от усложнения при медиастиноскопията са много по-високи от ендобронхиалната ехография и могат да се прилагат на пациента само веднъж. С други думи, много е трудно да се повтори процедурата медиастиноскопия.

Методът EBUS

EBUS е метод за образна диагностика, който комбинира флексибилна бронхоскопия и ултразвук. Освен това има доплер функция, която показва кръвоносните съдове.

За разлика от медиастиноскопия, EBUS може лесно да се приложи отново на пациент. Когато се оценява като цена, EBUS е по-скъп метод от медиастиноскопията. Ако са възможни условия, първият метод за диагностика и постановка, който трябва да се препоръча, е ендобронхиалната ехография. Неговите важни предимства са както по-малкият риск от усложнения, така и възможността за диагностика и постановка едновременно, в един сеанс.

Например, ако пациентът има тумор във външната част на белия дроб, с размери по-малки от 3 см и няма разпространение на тумора в друг орган, лечението на този пациент, ще бъде операция без допълнителна диагноза. Ако туморът е с по-големи размери и е централно разположен, се препоръчва EBUS. При пациенти с патологични медиастинални лимфни възли, открити чрез белодробна компютърна томография или PET/CТ, е необходимо вземане на проби от EBUS.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.