Ежегоден мамографски преглед

Намери доктор

Ежегоден мамографски преглед

Ежегоден мамографски преглед | Anadolu Medical Center

Ежегоден мамографски преглед

За ранна диагностика на рак на млечната жлеза е важно всички жени над 40-годишна възраст да преминават редовно мамографски преглед.

Ракът на млечната жлеза е един от най-често срещаните видове рак сред жените. И както при много видове рак, ранната диагностика и лечение на рака на млечната жлеза може да спаси живот.

За ранна диагностика на това заболяване е важно всички жени над 40-годишна възраст да преминават редовно мамографски прегледи. Хората от рисковите групи е необходимо да преминават прегледи по-често. Трябва да се отнасяте сериозно към скрининговите тестове, ако във вашето семейство има случаи на раковоболни, особено по майчина линия.

Главният хирург на Анадолу Медицински Център, проф. д-р на медицинските науки Метин Чакмачъ (Metin Çakmakçı) отговаря на нашите въпроси относно карцинома на млечната жлеза.

Какво представлява рака на млечната жлеза?

Генетичната структура на клетките, изграждащи тъканите и органите в нашето тяло може да се влоши по редица причини. Размножаването на клетките може да протече без определена цел и безконтролно. По този начин се формират новообразувания и тумори.

Новообразуванията, и впоследствие туморите, могат да бъдат злокачествени и могат да преминат в други части на тялото, образувайки вторични тумори. Тези вторични тумори се наричат метастази. При рак на млечната жлеза неконтролируемият растеж на клетките води до новообразувания, а впоследствие до поява на метастази в други части на тялото.

Колко честотата се среща рак на млечната жлеза?

След рака на кожата, рак на млечната жлеза е най-често срещания вид рак при жените. Според статистиката за смъртните случаи вследствие на рак, на първо място е ракът на белите дробове, на второ място е ракът на млечната жлеза при жените. При новородени момиченца шансът да развият болестта на някакъв етап от живота си е 13%, което твърде висок показател.

Какви са методите за ранна диагностика?

Рискът от рак на млечната жлеза се увеличава с възрастта. Жената трябва да започне редовни медицински прегледи след 40-45-годишна възраст. Ние препоръчваме ежегоден преглед, мамография и ехография за всички жени над 40 години. Лицата от рисковите групи трябва да преминават на прегледи по-често. Структурата на гърдата може да възпрепятства получаването на ясна картина при мамографски преглед. В този случай ние прибягваме до ядрено магнитен резонанс.

Колко надеждна е мамографията?

Днес мамографията е най-добрия метод за диагностика на рака на млечната жлеза. В същото време има много тумори, които мамографията не може да установи. Понякога мамографският преглед може да даде нормални резултати, въпреки наличието на тумор на млечната жлеза. С други думи, нормалните резултати от мамографския преглед не винаги означават, че „вие нямате рак на млечната жлеза”.

Аз съм привърженик на провеждането на ехография и мамография. Мамографията открива туморите в млечната жлеза в 85% от случаите. Известни са случаи, когато мамографията е неефективна по технически причини. Ние не можем да открием това, което търсим, и в такива случаи пристъпваме към алтернативни методи като ядрено магнитен резонанс.

Кога да подозираме за наличието на рак на млечната жлеза?

Много е важно жените сами да изследват гърдите си и веднага да се обърнат към лекар, ако напипат бучки. Бучките се образуват не само в гърдите, но и в подмишниците. Други симптоми са изтичане на течност от гърдата, изменения на кожата на гърдата, на по-късни етапи – образуване на портокалова кожа.

Много е важно да се започнат скрининг тестове в по-ранна възраст преди появата на оплаквания и симптоми. Това ще доведе до откриване на заболяването на много по-ранен етап. Благодарение на мамографията и другите методи, новобразуванията могат да бъдат открити преди превръщането им в тумор.

Кои са рисковите групи?

Рискът от заболяване се появява след 40-годишна възраст и расте с възрастта. Почти 10% от случаите са генетично обусловени. Особено внимание трябва да се обърне, ако в семейството има случаи на заболели от рак на млечната жлеза – майка, леля, сестра. Жените от тези семейства трябва да преминават медицински прегледи по-често.

Обикновено жените, напипали образувания в гърдите си, се обръщат към гинеколог.

Това не е правилно. Тези жени трябва да се обърнат към хирург. Разбира се, гинекологът може да осъществи преглед с цел проверка. Въпреки това, в случай на каквито и да било симптоми или оплаквания, на първо място трябва да се консултира с хирург.

Задължителна ли е операцията?

На първо място е необходимо да се постави диагноза и, ако се потвърди наличието на рак, се определя доколко се е разпространил. Необходимо е да се съберат проби от съответните тъкани. След определяне на вида и степента на рак, първата стъпка е хирургическо отстраняване на тумора.

Има не само хирургично лечение. Методът на лечение се определя в зависимост от стадия на заболяването, т.е. взема се пред вид размера и разпространението на болестта, заедно с предпочитанията на пациента по отношение на лечението. Ние винаги предпочитаме да запазим гърдата, вместо да я отстраним. Стремим се да премахваме само зоната на тумора в съответствие с определени правила. Все пак, това не винаги е възможно.

Кърменето намалява ли шансовете за рак на гърдата?

Няма обосновани хипотези, че кърмещите жени са с нисък риск, а некърмещи жени са изложени на висок риск. Наличието или липсата на кърмене не оказва влияние върху рисковите фактори за заболяването. Искам да кажа, че дали е имало кърмене или не, правилата за скрининг и изследване остават непроменени. Разбира се, има някои обобщения за големи групи, но това няма абсолютно нищо общо с личността. Например, увеличаване на риска от развитие на рак на гърдата от 10 до 10.5 процента няма значение за хората. Важното е жените да разберат дали е имало случаи на рак на гърдата в семейството, особено от страна на майката.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.