Фиброскан вместо чернодробна биопсия

Намери доктор

Фиброскан вместо чернодробна биопсия

Фиброскан вместо чернодробна биопсия | Anadolu Medical Center

Златният стандарт в оценката на чернодробните заболявания е чернодробната биопсия. Благодарение на разработената технология фиброскан, при много чернодробни заболявания изследванията вече се правят с ултразвукови вълни вместо биопсия.  

Проф. д-р Мелих Йозел, специалист по гастроентерология отговори на въпросите за метода фиброскан.

Какво е фиброскан?

Крайната точка на хроничните чернодробни заболявания е чернодробната цироза. Чернодробната цироза възниква в края на процес, наречен „фиброза“, който продължава на етапи. Правилното определяне на този етап е от голямо значение при вземането на решение за лечение при хронични чернодробни заболявания и при проследяване на лечението.

Златният стандарт при оценката на фиброзата е чернодробната биопсия. Въпреки това, при оценката на чернодробната фиброза беше необходим надежден, възпроизводим и неинвазивен метод. Днес най-добрият метод за задоволяване на тази нужда е методът, наречен „преходна еластография“, извършван с устройството фиброскан.

Какво представлява?

Фиброскан е устройство, което измерва числено еластичността на меките тъкани с метода на преходната еластография. Фиброскан изпраща ултразвукови вибрации с ниска честота и амплитуда към чернодробната тъкан и получената еластична вълна се умножава и разпространява в тъканта. Скоростта на предаване на вълната е свързана с еластичността на тъканта, през която преминава. С увеличаването на твърдостта на тъканта, скоростта на разпространение на вълната също се увеличава. Устройството открива тази скорост, създава числен резултат и обективно разкрива количеството фиброза в черния дроб.

Какви са предимствата на този метод?

Най-важното предимство на процедурата, освен че не е необходимо да се взема биосия от черния дроб, е че позволява много по-широка оценка на черния дроб.

Прилагането на фиброскан се извършва за минути. За процедурата не се изисква никаква подготовка, освен да сте гладни. Пациентът не усеща болка по време на процедурата.

Чрез измерване на еластичността и сковаността на черния дроб могат да се определят нивото на омастен черен дроб и нивото на увреждане. Важно предимство е, че е лесен за прилагане и повторяне при необходимост. Тъй като не е инвазивна процедура, няма странични ефекти или не причинява дискомфорт.

При какви заболявания се използва фиброскан?

Фиброскан може да се използва при всички чернодробни заболявания, които причиняват хронично увреждане на черния дроб. Можем да изброим следните заболявания:

  • Носител на вирусен хепатит
  • Хроничен хепатит B, С или D (делта хепатит)
  • Автоимунен хепатит
  • Хронично чернодробно увреждане, предизвикано от лекарства
  • Първичен жлъчен холангит
  • Оценка на риска за черния дроб преди операция
  • Нециротична портална хипертония
  • Болест на Уилсън

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.