Интраоперативна радиотерапия

Намери доктор

Интраоперативна радиотерапия

Интраоперативна радиотерапия | Anadolu Medical Center

С интраоперативна радиотерапия 6-седмичната лъчетерапия за лечение на рак на гърдата се изпълнява само за 30 минути.

Времето за лечение на рак на гърдата намалява значително.

Традиционната процедура включва първо хирургично отстраняване на тумора и след това няколко седмици лъчетерапия. Проф. Д-р Хале Башак Чаглар, радиационен онколог и директор на отделението по радиационна онкология и проф. Д-р Метин Чакмакчъ, общ хирург и директор на Центъра за лечение на рак на гърдата при Анадолу Медицински Център, споделят че „интраоперативна радиотерапия се прилага веднага след отстраняване на тумора, по време на самата операция. По този начин 6-седмичната лъчетерапия е изпълнява само за 30-40 минути”.

Освен, че времето за прилагане на лъчетерапия значително намалява, вече не се прави излишно аксиларно облъчване, изтъква проф. Д-р Хале Башак Чаглар, директор на отделението по радиационна онкология, и допълва: „По този начин се предотвратява подуването на ръцете и лимфедема. Методът на интраоперативна радиотерапия дава големи предимства за пациентите. Освен че 6-седмичната терапия се намалява само до една сесия, интраоперативно тумора се локализира по-добре и може да се приложи по-прецизна терапия. Също така лъчетерапията, която се прилага веднага след хирургичното отстраняване, е по-ефективна, тъй като предотвратява пролиферацията на остатъчни туморни клетки. Тази терапия може да се прилага на подходящи за процедурата пациенти. Използват се специални устройства, с които Анадолу Медицински Център вече е оборудван.“

Важно е да не понижаваме качеството на живот, докато удължаваме живота

Като подчертава, че методите за запазване на гърдата стават все по-широко разпространени при лечението на рак на гърдата, проф. Д-р Метин Чакмакчъ, директор на Центъра за лечение на рак на гърдата, споделя: „Разработени са методи, при които извличаме по-малък брой аксиларни лимфни възли или понякога дори не докосваме лимфните възли. Така е много по-малко вероятно да се появи проблема с лимфедема. Ракът на гърдата е много често срещано заболяване при жените.

Добрата новина е, че има много информация за рака на гърдата и се правят различни изследвания. Има много подобрения както в диагностиката, така и в методите на лечение. Опциите за лечение се променят ден след ден според вида на рака на гърдата и все повече се прилагат персонализирани лечения. Ракът на гърдата вече не е толкова застрашаващ. От една страна, защото се комбинират съзнателни действия като по-добро определяне на жените с по-висок риск от средния. И от друга страна, жените опознават по-добре структурите на гърдите си, разпознават промените в гърдите си и правят своевременно прегледи със съвременна медицинска технология”.

Развитието на лъчетерапията

Проф. Д-р Хале Башак Чаалар акцентира, че развитието на лъчетерапията набира скорост и все по-слабо засяга качеството на живота на пациентите, и добавя: „Благодарение на разработената технология, можем да прилагаме радиация до много ограниченa зона, само до тумора. По този начин радиотерапията не влияе негативно на сърцето и като цяло се наблюдават много по-малко странични ефекти.”

Лъчетерапията за лечение на рак на гърдата сега е фокусирана върху прилагане на радиация с по-малка интензивност, по-малко дози, по-ограничени зони и в по-кратко време. Защото нашият приоритет е да не понижаваме качеството на живот, докато удължаваме живота. Днешните приложения за лъчетерапия предлагат комфортен терапевтичен процес, който не отделя пациентите от ежедневния им трудов и социален живот. Пациентите, подложени на радиационна терапия, вече не страдат от проблеми като изгаряне на кожата. Дори след терапия през лятото се наслаждават на морето“.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.