Новини

Сподели [social_share/]

Качество на живота с диабет

Не позволявайте на диабета да контролира интимния ви живот! По повод Международния ден за борба с диабета, Анадолу Медицински Център обръща внимание на качеството на живот на хората с диабет. Сред не толкова познатите, но често срещани усложнения от диабета са сексуалните и урологичните проблеми при мъжете. И макар за тях да не се говори много и да се пренебрегват, те имат важна роля в живота на пациентите.

Д-р Ердем Туремен, ендокринолог и специалист по метаболитни нарушения, и проф. д-р Кюнейт Ишери, уролог, в Анадолу Медицински Център споделят, че това състояние, което може да окаже влияние както върху физическото, така и върху психичното здраве на пациентите, трябва да се счита за един от основните проблеми при пациентите с диабет. Процентът на мъжете със сексуална дисфункция сред здравите индивиди е 32%, докато при страдащите от захарен диабет тип 2 процентът е 46%. Известно е, че проблемите с ерекцията настъпват 10-12 години след появата на диабет.

Какви сексуални и урологични проблеми се наблюдават?

Сексуалните проблеми, причинени от диабета, са органична еректилна дисфункция и следващата от нея загуба на сексуално желание. Другите урологични проблеми, за които е отговорен диабетът, са невропатични увреждания на пикочния мехур (неврална дисфункция на пикочния мехур). Както и склонност към развиване на урологични инфекции (пиелонефрит и простатит). Диабетната нефропатия, която е нефрологично заболяване, е сред останалите усложнения от диабета, свързани с пикочната система.

Защо диабетът влияе върху сексуалността?

Уврежданията в главния и гръбначния мозък и в нервите, които се наблюдават у пациентите с диабет (централна и периферна невропатия). Те могат да повлияят на сетивните нерви и на автономната нервна система (нервната система, за чието присъствие не съзнаваме и която функционира неволево също като сърцето и други органи). Ето защо в резултат от невропатията в нервните връзки, които отговарят за ерекцията, настъпват увреждания, причиняващи дисфункция на съдовата стена, а оттам и проблеми с ерекцията. Еректилната дисфункция насажда у страдащия от нея страх от провал, а това води до загуба на сексуално желание. Освен че диабетът кара пациентите да изпитват неохота по отношение на сексуалния живот поради метаболитни и психологически причини. Това води със себе си и загуба на сексуално желание, косвеният резултат от който е еректилна дисфункция.

Има ли лечение за тези проблеми?

Сексуалните и урологичните проблеми, наблюдавани при мъжете с диабет, могат да се лекуват с медикаменти. Те се приемат перорално или чрез инжектиране в пениса (интракавернозна терапия). Също и с вакуумни апарати и пенис протези. Благодарение на тези методи на лечение се увеличава нарастването на кръвоносните съдове в кавернозните тела и пенисът нараства. Напрежението в пениса се намалява с помощта на вакуумни апарати, вследствие от което се улеснява изпълването му с кръв. Лечението чрез инжектиране в пениса е метод, който се е прилагал преди разработването на медикаментите с перорален прием, но понякога се практикува и днес със сходни активни вещества. Друга възможност за лечение са пенис протезите, ако изброените дотук методи нямат ефект или ако са неприложими при пациента.

Предпазни мерки за здравословен сексуален живот.

Сексуалността е изцяло вплетена в живота на човека и предполага пълно психично и физическо здраве. Въпреки че еректилната дисфункция е третото по честота усложнение от диабета, тя се счита за проблем. Той има отношение най-вече към качеството на живот. Ето защо като първостепенна предпазна мярка за здравословен сексуален живот мъжете трябва най-вече да не допускат нездравословно хранене и липса на физическа активност, които постилат килимчето за диабета. Ако мъжете все пак се сблъскат с подобни проблеми, лечението и контролните прегледи трябва да се осъществяват в медицински центрове. В тях трябва да се практикуват медицински процедури, основаващи се на доказателства за ефективност.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2017
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.