Качество на живота с диабет

Намери доктор

Качество на живота с диабет

Качество на живота с диабет | Anadolu Medical Center

Качество на живота с диабет

Не позволявайте на диабета да контролира интимния ви живот! По повод Международния ден за борба с диабета, Анадолу Медицински Център обръща внимание на качеството на живот на хората с диабет. Сред не толкова познатите, но често срещани усложнения от диабета са сексуалните и урологичните проблеми при мъжете. И макар за тях да не се говори много и да се пренебрегват, те имат важна роля в живота на пациентите.

Д-р Ердем Туремен, ендокринолог и специалист по метаболитни нарушения, и проф. д-р Кюнейт Ишери, уролог, в Анадолу Медицински Център споделят, че това състояние, което може да окаже влияние както върху физическото, така и върху психичното здраве на пациентите, трябва да се счита за един от основните проблеми при пациентите с диабет. Процентът на мъжете със сексуална дисфункция сред здравите индивиди е 32%, докато при страдащите от захарен диабет тип 2 процентът е 46%. Известно е, че проблемите с ерекцията настъпват 10-12 години след появата на диабет.

Какви сексуални и урологични проблеми се наблюдават?

Сексуалните проблеми, причинени от диабета, са органична еректилна дисфункция и следващата от нея загуба на сексуално желание. Другите урологични проблеми, за които е отговорен диабетът, са невропатични увреждания на пикочния мехур (неврална дисфункция на пикочния мехур). Както и склонност към развиване на урологични инфекции (пиелонефрит и простатит). Диабетната нефропатия, която е нефрологично заболяване, е сред останалите усложнения от диабета, свързани с пикочната система.

Защо диабетът влияе върху сексуалността?

Уврежданията в главния и гръбначния мозък и в нервите, които се наблюдават у пациентите с диабет (централна и периферна невропатия). Те могат да повлияят на сетивните нерви и на автономната нервна система (нервната система, за чието присъствие не съзнаваме и която функционира неволево също като сърцето и други органи). Ето защо в резултат от невропатията в нервните връзки, които отговарят за ерекцията, настъпват увреждания, причиняващи дисфункция на съдовата стена, а оттам и проблеми с ерекцията. Еректилната дисфункция насажда у страдащия от нея страх от провал, а това води до загуба на сексуално желание. Освен че диабетът кара пациентите да изпитват неохота по отношение на сексуалния живот поради метаболитни и психологически причини. Това води със себе си и загуба на сексуално желание, косвеният резултат от който е еректилна дисфункция.

Има ли лечение за тези проблеми?

Сексуалните и урологичните проблеми, наблюдавани при мъжете с диабет, могат да се лекуват с медикаменти. Те се приемат перорално или чрез инжектиране в пениса (интракавернозна терапия). Също и с вакуумни апарати и пенис протези. Благодарение на тези методи на лечение се увеличава нарастването на кръвоносните съдове в кавернозните тела и пенисът нараства. Напрежението в пениса се намалява с помощта на вакуумни апарати, вследствие от което се улеснява изпълването му с кръв. Лечението чрез инжектиране в пениса е метод, който се е прилагал преди разработването на медикаментите с перорален прием, но понякога се практикува и днес със сходни активни вещества. Друга възможност за лечение са пенис протезите, ако изброените дотук методи нямат ефект или ако са неприложими при пациента.

Предпазни мерки за здравословен сексуален живот

Сексуалността е изцяло вплетена в живота на човека и предполага пълно психично и физическо здраве. Въпреки че еректилната дисфункция е третото по честота усложнение от диабета, тя се счита за проблем. Той има отношение най-вече към качеството на живот. Ето защо като първостепенна предпазна мярка за здравословен сексуален живот мъжете трябва най-вече да не допускат нездравословно хранене и липса на физическа активност, които постилат килимчето за диабета. Ако мъжете все пак се сблъскат с подобни проблеми, лечението и контролните прегледи трябва да се осъществяват в медицински центрове. В тях трябва да се практикуват медицински процедури, основаващи се на доказателства за ефективност.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.