Лечение на рак на главата и шията

Намери доктор

Лечение на рак на главата и шията

Лечение на рак на главата и шията | Anadolu Medical Center

Успешното лечение на рак на главата и шията зависи от компетентния избор на метод.

Какви видове лечения се прилагат?

Има различни методи на лечение на рак в областта на главата и шията. През последните 15-20 години има значителни успехи в ефективността на лечения, различни от хирургия. Обикновено първата интервенция при тумори на устната кухина е хирургия. При тумори в ларинкса или фаринкса към хирургията могат да се добавят лъчетерапия и химиотерапия. В зависимост от характеристиките на пациента и тумора, може да се използва само лъчетерапия като нехирургичен метод за лечение. При назални тумори лъчетерапията е първи избор, а при необходимост може да се комбинира с химиотерапия. Когато очакваният резултат от лъчетерапия и химиотерапия не се постигне, може да се използва в хирургическа интервенция.

Много тумори се отстраняват с конвенционална хирургия. Днес обаче има хирургични методи с нови модерни технологии като лазерен метод, прилаган при тумори в областта на ларинкса и роботизирана хирургия за тумори в корена на езика и горната част на ларинкса. При рак на ларинкса и някои видове рак на фаринкса, операцията може да бъде извършена с лазер, като се влиза през устата, доколкото местоположението позволява. По-специално, малки тумори на корена на езика и сливиците, които се развиват поради HPV вируса, се отстраняват чрез влизане през устата, без да се отварят никакви разрези с помощта на робот-асистирана хирургия. При този метод пациентът се изписва с комфорт и с по-кратка хоспитализация.

Освен това ендоскопските туморни операции с навигация и особено операциите на тумори на слюнчените жлези с невромониторинг вече са много по-често използвани хирургични методи. По този начин се намаляват усложненията и се осигурява по-успешно лечение.

Какъв е процеса на възстановяване след лечение?

Разбира се, много е важно качеството на живот да не намалява след лечението, но оцеляване на пациента е много по-важно. По тази причина приоритет в решението за лечение, което да се прилага, е избор на метод, който ще даде най-добро оцеляване. След това да се предложат лечения, които ще осигурят високо качеството на живот на пациента.

При рак в областта на главата и шията, всеки пациент може да има различно време за връщане към ежедневния живот. За това имат значение характеристиките на тумора, стадия му, възрастта на пациента, допълнителните заболявания на пациента и прилагания метод на лечение. Например, пациент с рак на ларинкса в ранен стадий се връща към нормалния си живот в рамките на 1-2 седмици след добра лазерна операция. Този период на възстановяване е много по-кратък отколкото при отворените операции.

Как се решават евентуалните козметични проблеми след операция?

Докато се развиват хирургичните методи, се разработват и методи за възстановяване на тъканни дефекти и белези. Избират се методи за възстановяване, които ще дадат най-добри козметични и функционални резултати. При голяма операция, с новите методи за трансплантация на засегнатото място се трансплантират тъкани от различни части на тялото. Това води до успешни резултати както по отношение на козметичния ефект, така и по отношение на функционалността. В допълнение, много често се изполват добре проектирани протези.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.