Рак на главата и шията

Намери доктор

Рак на главата и шията

Рак на главата и шията | Anadolu Medical Center

Рак в областта на главата и шията е група тумори на органите, чрез които задоволяваме основните си нужди и правим основна връзка със заобикалящия ни свят.

Тази група тумори невинаги се откриват навреме и понякога коварно прогресират. Тъй като няма специфичен метод за скрининг за тези ракови заболявания, е много важно пациентите да осъзнават рисковете. Проф. д-р Бюлент Еврен Еркул, специалист по оториноларингология в Анадолу Медицински център, отговаря на най-често задаваните въпроси за тези видове рак.

Какво означава рак на главата и шията?

Тази група тумори се развива извън мозъка и гръбначния мозък. В групата попадат тумори в областта между долната граница на шията и основата на черепа. Кожните тумори на областта на главата и шията се отнасят до много широка група. Това включва тумори в устата, фаринкса, ларинкса, аденоидите, носа, параназалните синуси. Също така, слюнчените и щитовидните жлези (вкл. някои видове лимфом) и дори тумори на меките тъкани, които ние наричат ​​саркома.

По какви причини възникват тези тумори?

Най-голямата причина за тази група тумори са тютюневите изделия. Тютюнопушенето носи важен риск за туморите на гърлото, устата, езика, носа. Друг рисков фактор са генетичното наследство и някои генетични нарушения, които се развиват по-късно.

През последните години се наблюдава увеличение на туморите на сливиците и корените на езика. Това се дължи на разпространението на човешкия папилома вирус (HPV). Той има същите характеристики като вируса при рак на маточната шийка, но засяга на сливиците и корена на езика. Има много различни начини за предаване на HPV, затова също трябва да бъдем бдителни.

Каква е честотата на случаите при мъжете и жените?

Като цяло туморите в областта на главата и шията са шестия най-често срещан рак в света. Респективно на профила на тютюнопушачите, броят на пациентите мъже е по-голям от жените. Сред тази група заболявания, най-честият вид рак при мъжете е рака на ларинкса, а при жените е рака на щитовидната жлеза. Ракът на устната кухина е на второ място в списъка.

Кои са най-често срещаните възрастови групи?

Ракът на щитовидната жлеза се наблюдава в по-млада възраст. А ракът в областта на главата и шията обикновено е в напреднала възраст (над 50 години). При пациенти с оплаквания като подуване или образувания в областта на шията в по-ранна възраст, трябва да се има предвид рак в областта на главата и шията. Пациентът трябва да бъде прегледан обстойно за поставяне на окончателна диагноза. Също макар и рядко могат да се видят саркоми или различни тумори и лимфоми при децата и младежи. Това се дължи на генетична предразположеност, генетични мутации и странични ефекти от лъчетерапия.

В поредица статии, проф. д-р Еркул ни запознава със симптомите, методите на диагностика и лечение на рака в областта на главата и шията.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.