Нов метод на тръбна илеостомия при рак на дебелото черво

Намери доктор

Нов метод на тръбна илеостомия при рак на дебелото черво

Нов метод на тръбна илеостомия при рак на дебелото черво | Anadolu Medical Center

Нов метод на тръбна илеостомия е разработен от специалиста по обща хирургия и колоректална хирургия в Анадолу Медицински Център проф. д-р. Вафи Аталай.

Проф. д-р Аталай споделя как новия метод променя живота на пациентите с рак на дебелото черво. Разработката на метода е публикувана в международното научно списание за хирургия Colorectal Disease (Колоректална болест).

В какви ситуации е необходимо да се приложи стома?

Както е известно, ракът на дебелото черво е един от видовете рак, чиято честота се е увеличила през последните години. Според данните това е третото най-често срещано раково заболяване в света и една от водещите причини за смърт, свързана с рак, както при мъжете, така и при жените. Въпреки това, той е сред най-лечимите ракови заболявания, когато се диагностицира и лекува в ранните му стадии. Всъщност петгодишната преживяемост на тези, които са диагностицирани и лекувани на ранен етап, е на много високо ниво от 90%. Тъй като туморните части се отстраняват с хирургично лечение при много пациенти, за тях става рисковано да дефекатират естествено, преди хирургичното място да заздравее.

Каква е досегашната практика?

Когато хирургът изведе дебелото черво до коремната повърхност и оттук създаде отвор (ентероанастомоза – стома), това се нарича колостомия, а ако изведе тънкото черво се доведе до стома на предната коремна стена, се нарича илеостомия. Целта е със стома да се свържат червата с торбата за временно или постоянно изхвърляне на съдържанието на червата през отвора в коремната стена. Когато възстановяването от основното заболяване приключи, с втора операция стомата в корема се затваря.

Животът с колостома е преди всичко психологическа травма. При малко напъване или кашляне червата може да излязат навън, но понякога може да влязат навътре. Освен това отвора в коремната стена може да се увеличи с времето и да се превърне в херния. Съществува и риск от инфекция и изгаряне на кожата поради стома. В това отношение поддръжката и ежедневното почистване могат да бъдат уморителни и изтощителни. Когато дойде време за затваряне на стомата, отново е необходима много чувствителна операция. При този процес е важно да се предотврати изтичане от червата в корема в бъдеще. Въпреки тези трудности, трябва да подчертаем, че методът има животоспасяваща роля в посочените от нас групи пациенти, тоест в задължителни ситуации.

Какво отличава новия метод на тръбна илеостомия?

В разработения нов метод се използват нови материали, които имат гъвкавост, която не ограничава движенията на пациента като седене и легнало положение. Това е благодарение на специална спирала вътре в материала. Втората най-важна разлика е балон и специална система за маневриране, използвана за предотвратяване на евентуалното преминаване на хранителни отпадъци към дебелото черво. Това става благодарение на специална лента, прекарана през червата, така че хранителните отпадъци да не слизат по-надолу.

След тази операция, която отнема само 10 минути, не се налага втора операция, и червата не се оставят навън. Тази тръба може да се използва във всяка хирургия, където ще се използва временна торбичка. Тръбата се отстранява след 2 седмици без да е необходима операция и мястото заздравява за 2-3 дни. Без съмнение най-голямото удобство за пациента е да се прибере у дома без торбичка.

В кои случаи се прилага новия метод?

Новият метод за тръбна илеостомия се прилага при лечение на рак на дебелото черво. В допълнение този метод се използва при ректалния рак, при травма, заболяване на червата или някои вродени дефекти, които пречат на дефекацията. Понякога може да се приложи при нараняване на червата при многократно цезарово сечение. Методът на тръбна илеостомия се прилага успешно при много пациенти и може да се използва на всяка възраст.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.