Програма за пациентите на химиотерапия

Намери доктор

Програма за пациентите на химиотерапия

Програма за пациентите на химиотерапия | Anadolu Medical Center

Програма за пациентите на химиотерапия

“Наблюдение на пациенти на химиотерапия извън болницата” е уникална програма за сестрински грижи на Анадолу Медицински Център.

Ролята на медицинската сестра в онкологията е изключително важна. Тя прави всичко възможно пациентът да се чувства добре, да преодолее рака и да се върне към пълноценен живот.

С грижа за пациентите на химиотерапия

Дори след като напусне онкологичния център, пациентът продължава да бъде проследяван. В програмата „Наблюдение на пациенти на химиотерапия извън болницата“ през определен период от време сестрата следи неговото състояние. Целта е да се подпомогне пациента като се сведат до минимум страничните ефекти от химиотерапия.

В рамките на програмата, на пациента се предоставя информация за страничните ефекти от химиотерапия. Също така и за въможните оплаквания, които биха могли да се проявят от самия рак.

„Подкрепата на медицинската сестра е абсолютно задължителна. Те са изпълнителите на тази програма, защото най-често осъществяват личен контакт с пациентите. Затова сестрата продължава да се грижи за пациента и в домашни условия“, казва д-р Неждет Юскент, онколог.

Пациентите на химиотерапия не са сами у дома!

Програмата започва в болничното заведение с обучение на пациента, казва Айтюл Юнтем, старша медицинска сестра.

След като се върне у дома, периодично провеждаме телефонни разговори с пациента. Ако пациентът има оплаквания, може да се свърже с нас по всяко време. В телефонните разговори, ние задаваме целеви въпроси като „Имате ли гадене?, Колко често? Повръщате ли? Колко често? Хълцате ли? Имате ли болки? Къде? Пиете ли вода?“ В случай и на най-малки оплаквания, реагираме незабавно. Целта ни е да подпомогнем начина на живот на пациента и ако има проблем, в най-кратък срок да го отстраним. Когато проблемът не може да бъде разрешен в телефонен разговор, с помощта на лекуващия лекар приемаме пациента в спешното отделение на болницата. Не чакаме пациентът да дойде при нас с оплаквания от гадене и повръщане, а му осигуряваме лечение още при първите симптоми. След подобряване на общото му състояние, той се изписва и се връща отново у дома”.

Ползите от програмата

„Имаме случаи, когато в началото пациентът е подтиснат и затворен в себе си. Но в ход на програмата настъпва обрат – той е видимо по-положително настроен. Това се дължи на факта, че е проведено обучение с него и семейството. В резултат състоянието му се подобрява, симптомите от болестта намаляват с повлияването от химиотерапия“, допълва Айтюл Юнтем.

 

„Тази практика е прецедент в световен мащаб и за първи път се прилага при нас. Приложението има положителен ефект върху пациентите и увеличава успеха на лечението. Тази програма трябва да служи за пример и да бъде прилагана и в останалите центрове”, заключава д-р Юскент.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.