Новини

Сподели [social_share/]

Радиоемболизация – лекува рак на черния дроб

За развитието и разрастването на раковите клетки са необходими повече енергия и хранителни вещества, отколкото за здравите тъкани, нужни са и нови кръвоносни съдове. При процедурата по емболизация съдовете, които снабдяват раковите клетки, се достигат по метода на катетърната ангиография. Като в тумора се вкарват емболизиращи агенти.

Радиоемболизацията е уникален метод за емболизация, който се осъществява посредством микросфери, съдържащи радиоактивен изотоп (Итрий 90). Чрез катетърната ангиография тези микросфери се вкарват директно в злокачественото образувание, а тяхната радиация го унищожава.

 радиоемболизация(1000x767)

Радиоемболизация

Тя се прилага за лечение на злокачествени образувания на черния дроб, както първични тумори, така и метастази от други части на тялото. Радиоемболизацията повлиява в редица случаи, когато системната химиотерапия не е ефикасна, хемоемболизацията е опасна, тумора не подлежи на хирургично отстраняване.

Това е локална процедура, което означава, че лечението се прилага директно върху злокачествената тъкан. Лечението с вътрешна радиация е много ефикасно при почти всички видове рак на черния дроб. То е много ефикасно и безопасно в случаи, при които другите методи на лечение са неуместни, опасни или неефективни. Радиоемболизацията е щадяща за останалите органи, а най-голямото й предимство е, че не причинява системни странични ефекти. Може да се извърши в амбулаторни условия. като по време на изпълнението й не се налага прием на аналгетици или други медикаменти.

Процедурата се извършва от екип. Радиоемболизация се извършва от специално обучени интервенционални радиолози. Те са специализирали в съответната област и притежаващи международни квалификации (напр. от CIRSE /Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe/ Европейска асоциация на сърдечно-съдовите и интервенционалните радиолози). Във всички етапи на процедурата участва и специалист по нуклеарна медицина, който има водеща роля за определянето на безопасна доза радиация.

До 70-95% от пациентите с различни видове рак на черния дроб реагират положително на този метод на лечение. Но все пак радиоемболизация е способ за прилагане на лечение, а не гарантиран лек. Въпреки това много научни изследвания доказват, че тя удължава преживяемостта и подобрява качеството на живот. Радиоемболизацията подчертано превъзхожда най-добрите методи за поддържащо лечение. Крайният клиничен резултат в голяма степен зависи от стадия на заболяването и общото състояние на пациента.

Повече за процедурата може да прочетете тук.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2017
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.