Радиоемболизация лекува рак на черния дроб

Намери доктор

Радиоемболизация лекува рак на черния дроб

Радиоемболизация лекува рак на черния дроб | Anadolu Medical Center

Радиоемболизация лекува рак на черния дроб

За развитието и разрастването на раковите клетки са необходими повече енергия и хранителни вещества, отколкото за здравите тъкани, нужни са и нови кръвоносни съдове. При процедурата по емболизация съдовете, които снабдяват раковите клетки, се достигат по метода на катетърната ангиография. Като в тумора се вкарват емболизиращи агенти.

Методът Радиоемболизация

Радиоемболизацията е уникален метод за емболизация, който се осъществява посредством микросфери, съдържащи радиоактивен изотоп (Итрий 90). Чрез катетърната ангиография тези микросфери се вкарват директно в злокачественото образувание, а тяхната радиация го унищожава.

 радиоемболизация(1000x767)

Приложение на радиоемболизация

Тя се прилага за лечение на злокачествени образувания на черния дроб, както първични тумори, така и метастази от други части на тялото. Радиоемболизацията повлиява в редица случаи, когато системната химиотерапия не е ефикасна, хемоемболизацията е опасна, тумора не подлежи на хирургично отстраняване.

Това е локална процедура, което означава, че лечението се прилага директно върху злокачествената тъкан. Лечението с вътрешна радиация е много ефикасно при почти всички видове рак на черния дроб. То е много ефикасно и безопасно в случаи, при които другите методи на лечение са неуместни, опасни или неефективни. Радиоемболизацията е щадяща за останалите органи, а най-голямото й предимство е, че не причинява системни странични ефекти. Може да се извърши в амбулаторни условия. като по време на изпълнението й не се налага прием на аналгетици или други медикаменти.

Специалисти в екип

Процедурата се извършва от екип. Радиоемболизация се извършва от специално обучени интервенционални радиолози. Те са специализирали в съответната област и притежаващи международни квалификации (напр. от CIRSE /Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe/ Европейска асоциация на сърдечно-съдовите и интервенционалните радиолози). Във всички етапи на процедурата участва и специалист по нуклеарна медицина, който има водеща роля за определянето на безопасна доза радиация.

Успех в лечението на рак на черния дроб

До 70-95% от пациентите с различни видове рак на черния дроб реагират положително на този метод на лечение. Но все пак радиоемболизация е способ за прилагане на лечение, а не гарантиран лек. Въпреки това много научни изследвания доказват, че тя удължава преживяемостта и подобрява качеството на живот. Радиоемболизацията подчертано превъзхожда най-добрите методи за поддържащо лечение. Крайният клиничен резултат в голяма степен зависи от стадия на заболяването и общото състояние на пациента.

Повече за процедурата може да прочетете тук.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.