Рак на панкреаса

Намери доктор

Рак на панкреаса

Рак на панкреаса | Anadolu Medical Center

Ракът на панкреаса е един от най-често срещаните видове рак. Какви са симптомите и какво е лечението? Специалистът по обща хирургия в Анадолу Медицински Център Проф. Д-р Сюлейман Йедибела дава важна информация по темата.

 

Какво е рак на панкреаса, с какви симптомите се проявява?

Ракът на панкреаса е агресивен вид рак, който произхожда от клетките, които образуват каналите в панкреаса. Симптомите му могат да се различават в зависимост от място на тумора в панкреаса. При по-голямата част от пациентите туморът се вижда в главата на панкреаса и се проявява с оплаквания като жълтеница, сърбеж, лошо храносмилане, загуба на тегло и болка. Загубата на тегло може да се дължи и на натиска, който ракът оказва върху дванадесетопръстника. А болката се премества от горната част на корема към гърба. Трябва да се подчертае, че ако се развие безболезнена жълтеница, особено в ранните етапи, се смята, че това е рак на панкреаса. Когато жълтеницата е придружена от болка, това се дължи най-вече на камъни в жлъчния мехур.

 

Може ли ракът на панкреаса да се разпространи в други органи?

Развитието на метастази позначава четвърти стадий, с изключение на локалните метастази в лимфните възли. В този случай това означава, че се губи шансът за хирургично лечение. Органът, в който ракът на панкреаса развива метастази най-често, е черният дроб.

 

Какви са причините за този рак?

Причините за рак на панкреаса все още не са напълно известни. Резултатите от научни изследвания показват, че тютюнопушенето и генетичната предразположеност са сред важните фактори.

 

Кои са изложени на риск?

Особено тези, които употребяват тютюневи изделия, мъжете и хората над 65-годишна възраст са по-склонни да развият рак на панкреаса. Все по-честото диагностизиране на този вид рак, не се дължи на разпространение на самия рак, а по-скоро на увеличаването на средната продължителност на живота на хората.

 

Предотвратим ли е рака на панкреаса?

Няма сигурен начин да се предотврати, но известна степен на защита може да се постигне чрез избягване на тютюневи изделия. Освен това спортните дейности, здравословното хранене и контролът на теглото са важни фактори, които ще ограничат появата му.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.