Рак с неизвестен произход

Намери доктор

Рак с неизвестен произход

Рак с неизвестен произход | Anadolu Medical Center

Рак с неизвестен произход

Ракът възниква, когато клетките растат извън контрол. Тази функция може да бъде придобита от клетки на почти всеки орган. Освен това, когато туморът расте, чрез кръвта или лимфния поток те могат да преминат в други части на тялото, да се установят там и да доведат до нови огнища. Такива огнища се наричат ​​вторичен рак или метастази, а първоначалният тумор съответно се нарича първичен рак.

Понякога не е възможно да се определи в кой орган първо е възникнал туморът. Изследванията обаче разкриват неговите метастази в други части на тялото. Ако основният източник не може да бъде определен, тогава лекарите говорят за първичен рак с неизвестен произход или скрит първичен рак.

Скрит първичен тумор

Скритият първичен рак е рядък. В хода на по-нататъшни изследвания може да се открие първичното огнище. Ако това се случи, туморът вече не се счита за първичен рак с неизвестен произход. Дава се име в съответствие с органа на произход и въз основа на нови данни се променя режимът на лечение на онкологично заболяване.

На практика това се случва по следния начин:

  • Пациент с увеличен лимфен възел на шията.
  • С биопсията му се оказва, че в лимфния възел има злокачествен тумор.
  • При цитохистологично изследване обаче се оказва, че клетките на този тумор не приличат на раковите клетки на лимфната система.
  • Пациентът е диагностициран с първичен рак с неясен произход.
  • Намерените туморни клетки са подобни на раковите клетки на устната кухина, меките тъкани на гърлото или ларинкса.
  • На пациента се предписва серия от задълбочени изследвания.
  • Тези изследвания разкриват малък асимптоматичен тумор в ларинкса.
  • Диагнозата на пациента се променя на рак на ларинкса и се предписва подходящо лечение за този вид патология.

В някои случаи обаче дори и най-задълбоченият преглед не разкрива първоизточникът дори при патологоанатомично изследване.

Видове ракови заболявания

Туморите обикновено се класифицират според първоначалното им местоположение. Те обаче могат да бъдат групирани и по клетъчен тип, както раковите клетки изглеждат под микроскоп. Познаването на типа клетка може да даде на лекарите представа за това от коя тъкан или орган произлиза даден тумор.

Карциноми

Карциномът е рак, който произхожда от клетките, облицоващи вътрешната или външната повърхност на различни органи в нашето тяло. Такива клетки се наричат ​​епителни. Най-често срещаните видове карциноми са:

  • Плоскоклетъчен карцином – Най-яркият пример за сквамозни клетки са тези, които се намират на повърхността на кожата. Освен това те са част от лигавиците на много кухи органи. Плоскоклетъчният карцином може да се появи в устата, гърлото, хранопровода, белите дробове, ректума, шийката на матката, вагината и някои други органи.
  • Аденокарциноми – Тези злокачествени новообразувания се развиват от жлезисти клетки, тоест от тези, които са способни да произвеждат всякакви вещества. Жлезистите клетки са част от много органи на нашето тяло, включително тези, които формално не се считат за жлези. Например, повечето ракови заболявания на стомаха, червата и дебелото черво са аденокарциноми, а около 4 от 10 ракови заболявания на белия дроб също са аденокарциноми.

Други видове злокачествени тумори

Други видове клетки са по-малко склонни да развият рак. Тези тумори са:

  • лимфоми – развиват се от клетки на имунната система, разположени в лимфните възли и някои други органи;
  • меланоми – развиват се от кожни клетки, които натрупват пигмента меланин и са отговорни за цвета на кожата;
  • саркоми – развиват се от клетки на съединителната тъкан, които обикновено присъстват в сухожилията, връзките, мускулите, мазнините, костите и хрущялите;
  • тумори на зародишни клетки, които могат да се развият в тестисите при мъжете и яйчниците при жените.

Така че, при първичен рак с неизвестен произход, не винаги е възможно да се установи органът, където първоначално е възникнал туморът. Когато обаче се изследват клетките на вторичен фокус под микроскоп, най-често е възможно да се класифицират в една от петте категории:

  • аденокарцином (приблизително 60% от всички тумори с неизвестен произход);
  • слабо диференциран карцином;
  • плоскоклетъчен карцином;
  • слабо диференцирана злокачествена неоплазма;
  • невроендокринен карцином.

Тази информация помога за по-точното идентифициране на тумора и в крайна сметка ще намери основния му източник.

Защо е необходимо да се търси първичен тумор?

Основната причина за търсене на първичния тумор е изборът на правилната тактика на лечение. Вторичните метастатични огнища се състоят от същите клетки като първоначалния тумор, дори ако се развиват в напълно различни органи. Това означава, че за тяхното лечение ще бъдат ефективни същите лекарства, както за лечението на първичния рак, а не тези, които се използват при лечението на онкопатологии на органа, където се е развила метастазата.

Това е особено важно при някои форми на рак, които реагират добре на определени химиотерапии или хормонални лекарства. Например, много тумори на гърдата се могат да бъдат ефективно лекувани с хормонална терапия. Същите лекарства са подходящи за лечение на техните метастази в костите, мозъка, черния дроб.

Скрининг за ранна диагностика

Най-ефективният начин за борба с рака е откриването на тумори в ранен етап на развитие. В тези случаи повече от 90% от всички злокачествени новообразувания могат да бъдат успешно лекувани. Възможно е да се открие тумор в началните етапи на възникване само с помощта на периодични скринингови програми, които Анадолу Медицински Център предлага. На първична консултация онкологът ще прецени риска от развитие на рак и ще изготви индивидуален план за профилактични прегледи за ранно откриване на рака.

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG

Свържете се с нас, за да уточним Вашия персонален пакет скрининг програми и всички подробности за посещение на Анадолу Медицински Център.