Новини

Сподели [social_share/]

РАННАТА ДИАГНОСТИКА ПРИ РАК Е ВАЖНА ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ

За ранната диагностика при рак от съществено значение са скрининг тестовете.

Ракът, един от най-сериозните здравословни проблеми в съвременното ни общество. Той е на второ място сред причините за смърт в световен мащаб. В развитите страни, при лечението на ракови заболявания, използването на иновативни технологии и съвременни методи, съчетано с ранната диагностика при рак, увеличава положителните резултати с 50-60 %.

Проф. д-р Неждет Юскент, специалист по хематологична и медицинска  онкология в Анадолу Медицински Център, информира за методите на скрининга, които играят съществена роля в ранната диагностика.

Ракът е на второ място сред причините за смърт – ракът на белия дроб, на стомаха, на черния дроб, на дебелото черво и ракът на гърдата. Те причиняват повече смъртни случаи, всяка година, спрямо другите видове рак.

При мъжете и жените раковите заболявания се наблюдават с различна честота. При жените с висока смъртност са ракът на гърдата, на маточната шийка, на белите дробове, на стомаха, на дебелото черво.  По-често при мъжете се среща ракът на белите дробове, на стомаха, на хранопровода, на дебелото черво.

Ранната диагностика спасява живота на пациента, казва проф. д-р Юскент.

„В развитите страни, чрез ранно диагностициране на болестта, при 50-60 % от случаите, се постига пълна ремисия. Въпреки че, в страната ни този процент е доста по-нисък. Благодарение на използването на нови технологии, квалифицирана работна ръка и прилагане на адекватно лечение, отбелязваме огромен напредък в тази посока. Най-важната разлика между нас и развитите страни  е, че при нас заболяването се открива на по-късен етап. Чрез информиране на обществото, обаче, могат да бъдат създадени навици. С тях да се променят отношението на хората към ранната диагностика. Само така ще се постигнат съществени промени в положителен аспект”.

30 % оm смъртните случаи при рак се дължат на навици

При ракови заболявания 30 % от смъртните случаи са в резултат на пет навика, които могат да бъдат променени. Това са:

  • висок индекс на телесна маса;
  • бедна на плодове и зеленчуци храна;
  • липса на физическа активност;
  • тютюнопушене и употреба на алкохол.

В световен  мащаб тютюнопушенето е сред основните рискови  фактори – причина е за 22 % от смъртните случаи при всички ракови заболявания и 71 % при рак на белия дроб.

Редовните скрининг тестове за ранна диагностика на рак са от съществено значение за прилагане на ефективен контрол над болестта и оцеляването на пациента, казва проф. д-р Юскент.

Ранната диагностика при рак и методите, които се прилагат при видовете ракови заболявания, специалистът пояснява по следния начин:

Скрининг на рак на гърдата:

Най-важният метод за ранна диагностика е мамографията – образно-диагностичен метод. При него с много ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Според проучвания, при пациенти над 50-годишна възраст, ежегодните мамографии, както и методът за самостоятелен мануален преглед, намаляват нивото на смъртност с до 20-30%. Ако член от семейството, особено роднини от първа степен, са диагностицирани с рак на гърдата в млада възраст. Тогава мамографията трябва да бъде придружавана и с ултразвуков скрининг. Тези прегледи трябва да започват на 30-35 годишна възраст. Препоръчително е мамографията да се прави ежегодно.

Рак на маточната шийка (рак на цервикса):

Всяка жена, от момента, в който започне да води полов живот, трябва да прави изследване с цитонамазка. Така се предпазва от заразяване с  HPV вирус – рисков фактор за развитие на рак на маточната шийка. Ако до 30-годишна възраст резултатите от 3 последователни изследвания с цитонамазка са нормални, скринингът може да бъде редуциран и да се извършва веднъж на 2-3 години. Препоръчително е процедурата да се прави до 70-годишна възраст.

Рак на яйчниците (овариален карцином):

Скрининг тестовете са преглед на таза, трансвагинално изследване с ултразвук и CA-125 тестове. Изследването на таза не е чувствително изследване, което би могло да намали нивото на смъртните случаи при този вид раково заболяване. Все още не са приключили научните разработки относно изследванията с трансвагинален ултразвук и CA-125.

Рак на дебелото черво (колоректален рак):

При скрининга на този вид рак, най-евтиният и лесен  начин е изследването на окултни кръвоизливи в изпражненията. С извършването на скриниг теста, веднъж годишно, се наблюдава 30 % спад на смъртните случаи. Въпреки това, не е изключена и висока фалшива позитивност. Сред доброкачествените образувания в окултните кръвоизливи едва 2-10 % са ракови, а при 20-30 % има наличие на доброкачествени полипи. При пациенти, които имат роднини от първа степен, страдащи от рак на дебелото черво или рак на ректума, пациенти с улцерозен колит, или пациенти с установени аденоматозни полипи, е препоръчително извършването на колоноскопия веднъж годишно. При останалите пациенти, над 50- годишна възраст, колоноскопия може да се извършва веднъж на 3-5 години.

Ракът на простатата:

Най-често препоръчваният скринингов метод е простатният специфичен антиген (PSA) и ректално изследване. Поради лесното приложение на PSA теста, в Европа и САЩ, ракът на простатата се нарежда начело на списъка с най-често диагностицираните ракови заболявания годишно.  Благодарение на резултатите от това изследване е възможна ранната диагностика на много от случаите на рак на простатата, при които болестта все още не проявява симптоми. В някои случаи развитието протича бавно, без да представлява заплаха за здравето и не се налага лечение. В други случаи, обаче, болестта протича агресивно и след поставяне на диагнозата, шансът за лечение намалява.

Рак на белите дробове:

За скрининг се прилагат изследвания като радиография на гърдите, компютърна томография и цитологични изследвания на храчка. Въпреки че спиралната компютърна томография позволява диагностициране на по-ранен етап, поради откриваните фалшиви доброкачествени  образувания, е спорно въздействието на това приложение върху оцеляването на пациента.

Рак на стомаха и рак на хранопровода:

С научни изследвания е доказано, че при този вид раково заболяване на стомаха и лимфоните, лечението, насочено към бактериалните инфекции Helicobacter Pylori и Helicobacter Felis, предотвратява развитието на рака. В резултат от рефлукс – езофагита се образува „баретовия хранопровод”, а ранното диагностициране и лечение с хирургична или фотодинамична ендоскопия стопира развитието най-малко на една част от рака на хранопровода.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2015
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.