Симптоми на мозъчни метастази

Намери доктор

Симптоми на мозъчни метастази

Симптоми на мозъчни метастази | Anadolu Medical Center

Между 20% и 45% от пациентите с онкологично заболяване развиват мозъчни метастази.

Мозъчни метастази се появяват като усложнения на рак на друг орган, който се разпространява чрез кръвния поток. Често срещаните видове рак, които метастазират в мозъка, са: рак на белия дроб, рак на кожата, рак на гърдата, рак на бъбреците или рак на дебелото черво. Тези вторични тумори могат да се появят дори няколко години след появата и лечението на първичния рак. Други метастазират дори преди първичният рак да бъде открит. Чрез образни изследвания може да се локализират първичния рак и мозъчните метастази, а възможностите за лечение им варират според размера и местоположението им.

Как се развиват мозъчните метастази?

Метастази в мозъка възникват в резултат на рак, който вече съществува в тялото. Раковите клетки се отделят от първичния тумор и преминават през кръвния поток или лимфната система до мозъка, където се размножават. Метастазите в мозъка могат да се развият в кората на главния мозък, малкия мозък или мозъчния ствол. В зависимост от засегнатата област, пациентът може да има проблеми с говора, зрението или равновесието.

Мозъчни метастази – симптоми

Симптомите могат да варират при различните пациенти. При около 30% от пациентите мозъчните метастази за безсимптомни.  Затова са необходими периодични образни изследвания на онкоболните за ранно откриване на метастатичен рак.

Най-често мозъчните метастази засягат централната нервна система. Ако темпоралният лоб е засегнат, могат да се наблюдават известни затруднения в говора на пациента. Някои мозъчни метастази дори кървят, причинявайки внезапни и тежки симптоми.

Симптомите, които пациентът може да има в случай на мозъчни метастази, са:

  • Хронично или силно главоболие
  • Проблеми с движението на част от тялото
  • Трудности в ученето
  • Объркване или проблеми с обръщането на внимание
  • Изтръпване или мравучкане
  • Промени в поведението
  • Емоционални смущения
  • Гърчове
  • Гадене или повръщане

Тези симптоми се срещат и при мозъчни тумори и при първични видове рак, така че пациентите трябва да потърсят консултация с невролог. Препоръчително е случая да се разгледа от мултидисциплинарен екип, за да се предприеме своевременно диагностициране и ефективно лечение на пациента.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.