Уголемена простата и рак на простатата

Намери доктор

Уголемена простата и рак на простатата

Уголемена простата и рак на простатата | Anadolu Medical Center

Уголемена простата и рак на простатата

Като всеки орган в нашето тяло, с простатата са свързани не малко заболявания. Най-разпространените са доброкачествено или злокачествено уголемяване на простатата или инфекция на простатата.

Увеличаването на простатата с възрастта може да се прояви с разрастване навън при някои мъже и разрастване навътре при други. При външно разрастване на простатата не се наблюдават проблеми при уринирането, тъй като не притиска уринарния канал. Разрастването навътре (към уринарния канал), може да причини затруднения при уриниране на пациента. Това води до проблеми като поява на кръв в урината, образуване на камъни в пикочния мехур, инфекция на пикочните пътища и деформиран пикочен мехур.

Как се диагностицира уголемяване на простатата?

Има ли уголемяване на простатата? Колко голямо е то? Тези въпроси намират отговор с ехографско изследване.

Какви са методите на лечение на уголемена простата?

В случаите на доброкачествено уголемяване на простатата, ако пациентът няма оплаквания, няма нужда от лечение. Ако е възможно медикаментозно лечение, операцията не е за предпочитане.

Ако уголемяването на простатата причинява камъни в пикочния мехур, кръв в урината, малформация на пикочния мехур или тежки оплаквания при уриниране, пациентът трябва да се подложи на хирургична интервенция. Изборът на хирургичен метод зависи от диагнозата и общото здравословно състояние на пациента.

Медикаментозното лечение не е ли достатъчно?

При пациенти, получаващи медикаментозно лечение, урофлоуметричният тест, измерващ скоростта на потока на урината на пациента, е ключов момент за решението за лечение. Прилаганите медикаменти осигуряват 25% подобрение на оплакванията на пациента по отношение на посоката на потока на урината. Нормалната скорост на потока на пациента трябва да бъде 15 или повече. Ако скоростта на потока на урината на пациента е 8 и медикаментозното лечение го подобри с 25%, скоростта на потока на урината ще достигне 12. Тъй като все още е под 15, пациентът очевидно трябва да се подложи на операция.

Накратко, ако пациентът е добре анализиран и се стигне до заключението, че медикаментозното лечение е недостатъчно, операция без повече отлагане е най-правилното решение. Когато пациент на медицинско лечение в продължение на 3 до 5 години достигне възраст 70 или повече години, той може да загуби шанса да се подложи на операция поради общи медицински състояния и се прилага катетър.

Какви хирургични методи се използват?

Отворената хирургия се препоръчва при простата с тегло над 80 грама. TUR-P процедурите се извършват при простата с тегло под 80 грама. За тези пациенти се предпочита метода HoLEP. При този метод на остраняване на простатата с лазер, по-малкото кървене и рискове, свързани с анестезията, предоставят значително предимство.

Каква е вероятността за рак на простатата при уголемена простата?

Уголемяването на простатата не означава, че има рак на простатата. Както и уголемяването на простатата не увеличава риска от рак на простатата. Най-честият индикатор за рак на простатата днес е PSA теста. Въпреки, че завишаването на PSA е индикатор за рак, но това не винаги означава, че има туморно образувание. Трябва да се има предвид, че сексуалният контакт, дългите пътувания в седнало положение, травми в областта на простатата (езда, колоездене и т.н.), генетична предразположеност, инфекция и доброкачествено уголемяване могат да причинят завишаване на PSA теста.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.