Забавяне на растежа на раковите клетки

Намери доктор

Забавяне на растежа на раковите клетки

Забавяне на растежа на раковите клетки | Anadolu Medical Center

Забавяне на растежа на раковите клетки

В борбата с рака, изследователите търсят начини не само за унищожаване на рака, но и за забавяне на растежа на раковите клетки. 

Учени от университета Джон Хопкинс (Johns Hopkins Medicine) откриха съединение, което може да се използва за лишаване на раковите клетки от структурни елементи, съдържащи захар. Съединението, наричано инхибитор на глутаминазата, било извлечено от отгледани в лабораторни условия ракови клетки в мозъка, бедни на захар. По мнението на учените това съединение може да се прилага при различни типове първични тумори в мозъка.

Какво е глутаминаза?

Глутаминазата е ензим, който контролира превръщането на съдържащите глюкоза хранителни вещества във въглероден скелет на клетката. Допълнителните ензими, които подпомагат изграждането на т.нар. „тухли” на въглеродния скелет, се контролират от ген IDH1. В някои ракови клетки в мозъка, генът IDH1 мутира и получения фермент разтваря „тухлите” в хранителни вещества, които хранят раковите клетки.

Как се забавя растежа на раковите клетки?

Учените планират да използват глутаминазата за блокиране на потока от вещества, които спомагат за образуването на т.нар. „тухли”. Изследванията показват, че инхибиторът на глутаминаза не спира напълно прогресирането на рака, но може значително да го забави.

Това откритие ще допринесе за подобряване на успеваемостта на лечението и удължаване на живота на пациента.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.