Диагностика и лечение на мозъчна аневризма

Намери доктор

Диагностика и лечение на мозъчна аневризма

Диагностика и лечение на мозъчна аневризма | Anadolu Medical Center

Диагностика и лечение на мозъчна аневризма

90% от мозъчните аневризми протичат безсимптомно и остават незабелязани, докато не се разкъсат. При пациенти с хеморагични церебрални аневризми рискът от смърт е почти 40%. Ето защо симптомите не трябва да се пренебрегват и лечението трябва да се започне възможно най-скоро.

Диагностика на мозъчна аневризма

За да се диагностицира церебрална аневризма, пациентът се подлага на образни изследвания като CT ангиография, MRI ангиография или церебрална ангиография. Тези анализи дават на лекаря по-подробна картина на артерио-венозната система и индикации за евентуално разкъсване на кръвоносен съд на мозъчно ниво.

Лечение на мозъчна аневризма

Мозъчната аневризма се лекувава съобразно няколко фактора като възрастта на пациента, размера на аневризмата и други рискови фактори. Лекарите вземат предвид местоположението й, засегнатия кръвоносен съд и степента на тежест на увреждането.

В случай на неразкъсана аневризма, на пациента се дават болкоуспокояващи, които помогат за облекчаване на главоболие и болка в очите. Лекарят ще препоръча и някои промени в начина на живот, които могат да облекчат симптомите и да намалят риска от кървене от мозъчните аневризми.

Хирургия се обмисля, ако има възможност за възстановяване или зашиване на засегнатия кръвоносен съд. По този начин се цели предотвратяване на разширяване или спукване на кръвоносния съд. Процедурите за това са хирургично клипсиране и ендоваскуларно запушване.

Микрохирургично лечение

Хирургичното клипсиране включва краниотомия и поставяне на метална скоба (титаниеви клипсове) на мястото на аневризмата. Операцията се извършва посредством микрухирургична техника, с операционен микроскоп и специален инструментариум.

Ендоваскуларно лечение

Ендоваскуларното лечение е нов минимално инвазивен метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания. Най-често през бедрената артерия, със специални микрокатетри и под ренгенов контрол, се достига до аневризмата. Изпозват се специални намотки, спирали и стентове, които, поставени в аневризмата чрез катетър, я запълват.

И двете процедури носят потенциални рискове като мозъчен кръвоизлив или блокиране на притока на кръв към мозъка. За разлика от хирургичното клипсиране, ендоваскуларното запушване е по-малко инвазивно и се счита за по-безопасно. Но при ендоваскуларното лечение има по-голям риск от повторение на процедурата при възстановяване на аневризма.

Лечение в Анадолу Медицински Център

Отделението по неврохирургия към Анадолу Медицински Център разполага с опитен екип в лечението на различни състояния като мозъчни аневризми, мозъчни тумори, тумори на основата на черепа, хипофизната жлеза или артерио-венозни малформации. Хирургичните интервенции се извършват в хибридни операционни зали, които са оборудвани с всички необходими апарати за безопасно протичане на мозъчните операции. Анадолу Медицински Център осигурява най-високи професионални стандарти за неврохирургични интервенции, както и персонализирано лечение и помощ за всеки отделен случай.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.