Новини

Сподели [social_share/]

Хибридна операционна зала

Една от областите, които се облагодетелстват най-много от технологичния напредък, е медицината. Ето защо ежедневно се появяват все по-комфортни и надеждни методи на лечение. Задължени сме на напредъка в науката и медицинските технологии, особено през последните години. Тези напредъци които ни донесоха методите за интелигентно диагностициране и лечение, средства за образна диагностика и роботизирана хирургия. Роботизацията е един от най-съществените крайъгълни камъни в хирургията. Днес тези технологии са неизменна част от операционните зали и изцяло променят облика им в хибридна операционна зала.

Директорът на Отделението по неврохирургия на Анадолу Медицински Център проф. д-р Сердар Кахраман и специалистът по неврохирургия д-р Селджук Гьоджмен разказват за хибридните операционни зали. „Хибридна операционна зала“ е концепция за нов тип операционна зала, където високотехнологични системи за образна диагностика и медицинска апаратура могат да се използват заедно. Всъщност тя води началото си от 70-те години, когато в операционните зали започват да се използват преносими рентгенови апарати (C-рамо за флуороскопия).

Днес концепцията се издига на изцяло ново ниво. След навлизането на преносимите компютърни томографи (КТ) и апарати за магнитен резонанс (МР), както и след въвеждането на невронавигацията, която определя целевото операционно поле.

Устройствата за невромониторинг (проследяване на протичащите в мозъка процеси и нервни функции по време на операция). За тях можем да кажем, че концепцията за „хибридност“ е напълно постигната. Концепцията „хибриден“ вече включва и хирургичните микроскопи със специален интегриран флуоресцентен филтър и системите за навигация, отделянето на злокачествени образувания от нормалната нервна тъкан сега става по-лесно. С напредъка на медицинските технологии в близко бъдеще в хибридните операционни зали е възможно да се настанят и нови технологични обитатели, които да осигурят комфорт на пациентитe.

Хибридни операционни зали

Те са особено важни в областта на мозъчната хирургия. Това се отнася до оперативните интервенции на главния и гръбначния мозък и гръбначния стълб. Също така и за много групи заболявания и операции след травми. Някои от тях са аневризма (балонче), артериовенозна невроваскуларна хирургия при заболявания на главния и гръбначния мозък като малформации (артериовенозна малформация) или мозъчни тумори. Както и функционална стереотактична хирургия или операции за поставяне на импланти в гръбначния стълб.

Ако погледнем предходните години, ще забележим, че минимално инвазивните хирургични техники и хибридните операционни зали се развиват по целия свят. Ето защо най-сложните и проблематични операции вече са с по-високо ниво на сигурност. Това води до съществени предимства като по-малко травми, по-малки разрези, съкратена продължителност на интервенциите, по-малка кръвозагуба, по-малко усложнения, съкратен болничен престой, по-малко разходи. За технологичните устройства от ново поколение в хибридните операционни зали на Анадолу Медицински Център можете да прочетете тук.

Добре оборудваната хибридна операционна зала осигурява по-безопасна среда както за хирурзите, така и за пациентите. Най-сложните интервенции от мозъчната и съдовата хирургия се извършват при минимален риск. И всичко това благодарение на факта, че цялата високотехнологична апаратура, която може да потрябва, се намира в същата зала!

Какво да очакваме в близко бъдеще?

Роботизираната хирургия, която вече се практикува в някои области, ще става все по-популярна в бъдеще. Така концепцията за минимално инвазивни оперативни интервенции ще става все по-ефективна с напредналите технологии. Концепцията за хибридна операционна зала включва не само нови технологии, но и постиженията в областта на изкуствения интелект. Ето защо можем да очакваме, че в близко бъдеще приложението на изкуствен интелект ще повиши максимално безопасността за пациента и успеваемостта на лечението. Това ще продължава от момента на диагностицирането до прилагане на самото лечение.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2019
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.