Хибридна операционна зала

Намери доктор

Хибридна операционна зала

Хибридна операционна зала | Anadolu Medical Center

Една от областите, които се облагодетелстват най-много от технологичния напредък, е медицината. Ежедневно се появяват все по-комфортни и надеждни методи на лечение.

Задължени сме на напредъка в науката и медицинските технологии, особено през последните години. Тези напредъци които ни донесоха методите за интелигентно диагностициране и лечение, средства за образна диагностика и роботизирана хирургия. Роботизацията е един от най-съществените крайъгълни камъни в хирургията. Днес тези технологии са неизменна част от операционните зали и изцяло променят облика им в хибридна операционна зала.

Концепцията

Директорът на Отделението по неврохирургия на Анадолу Медицински Център проф. д-р Сердар Кахраман и специалистът по неврохирургия д-р Селджук Гьоджмен разказват за хибридните операционни зали. „Хибридна операционна зала“ е концепция за нов тип операционна зала, където високотехнологични системи за образна диагностика и медицинска апаратура могат да се използват заедно. Всъщност тя води началото си от 70-те години, когато в операционните зали започват да се използват преносими рентгенови апарати (C-рамо за флуороскопия).

Днес концепцията се издига на изцяло ново ниво. След навлизането на преносимите компютърни томографи (КТ) и апарати за магнитен резонанс (МР), както и след въвеждането на невронавигацията, която определя целевото операционно поле.

Устройствата за невромониторинг (проследяване на протичащите в мозъка процеси и нервни функции по време на операция). За тях можем да кажем, че концепцията за „хибридност“ е напълно постигната. Концепцията „хибриден“ вече включва и хирургичните микроскопи със специален интегриран флуоресцентен филтър и системите за навигация, отделянето на злокачествени образувания от нормалната нервна тъкан сега става по-лесно. С напредъка на медицинските технологии в близко бъдеще в хибридните операционни зали е възможно да се настанят и нови технологични обитатели, които да осигурят комфорт на пациентитe.

Хибридна операционна зала

Те са особено важни в областта на мозъчната хирургия. Това се отнася до оперативните интервенции на главния и гръбначния мозък и гръбначния стълб. Също така и за много групи заболявания и операции след травми. Някои от тях са аневризма (балонче), артериовенозна невроваскуларна хирургия при заболявания на главния и гръбначния мозък като малформации (артериовенозна малформация) или мозъчни тумори. Както и функционална стереотактична хирургия или операции за поставяне на импланти в гръбначния стълб.

Ако погледнем предходните години, ще забележим, че минимално инвазивните хирургични техники и хибридните операционни зали се развиват по целия свят. Ето защо най-сложните и проблематични операции вече са с по-високо ниво на сигурност. Това води до по-малко травми, по-малки разрези, по-кратки интервенции, по-малка кръвозагуба, по-малко усложнения, съкратен болничен престой, по-малко разходи. За технологичните устройства от ново поколение в хибридните операционни зали на Анадолу Медицински Център можете да прочетете тук.

Добре оборудваната хибридна операционна зала осигурява по-безопасна среда както за хирурзите, така и за пациентите. Най-сложните интервенции от мозъчната и съдовата хирургия се извършват при минимален риск. И всичко това благодарение на факта, че цялата високотехнологична апаратура, която може да потрябва, се намира в същата зала!

Какво да очакваме в близко бъдеще?

Роботизираната хирургия, която вече се практикува в някои области, ще става все по-популярна в бъдеще. Така концепцията за минимално инвазивни оперативни интервенции ще става все по-ефективна с напредналите технологии. Концепцията за хибридна операционна зала включва не само нови технологии, но и постиженията в областта на изкуствения интелект. Ето защо можем да очакваме, че в близко бъдеще приложението на изкуствен интелект ще повиши максимално безопасността за пациента и успеваемостта на лечението. Това ще продължава от момента на диагностицирането до прилагане на самото лечение.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.