Диагностика на рак на главата и шията

Намери доктор

Диагностика на рак на главата и шията

Диагностика на рак на главата и шията | Anadolu Medical Center

Ранната диагностика на рак в областта на главата и шията зависи от познаването на симптомите от страна на пациента.

Най-голям причинител на рак в областта на главата и шията са тютюневите изделия. В продължение на темата, проф. д-р Бюлент Еврен Еркул, специалист по оториноларингология в Анадолу Медицински център подчертава, че “Тютюнопушенето носи важен риск за тумори в ларинкса, устата, езика, фаринкса и входа на хранопровода.”

Какви са симптомите?

Симптомите могат да се различават в зависимост от това къде се намира тумора. Например, при най-често срещаните ракови заболявания на ларинкса и устната кухина се наблюдава дрезгав глас и постоянни рани в устата. Или при по-редки тумори в носа могат да се появят оплаквания като кървене от носа, запушен нос, рани по лицето и устата. Освен това може да се прояви под формата на подуване и образувания в областта на главата и шията.

Как се прави диагностика на рак в областта на главата и шията?

Както при всички видове рак, ранната диагностика е много важна при рак в областта на главата и шията. Тези тумори понякога могат да се представят с неясни и късни оплаквания. Ако не се открие рано, диагнозата също се забавя.

Няма специфична и валидна скринингова процедура за ранна диагностика на тази група тумори. Следователно самосъзнанието на пациента е от решаващо значение за ранната диагноза. Пациентите трябва да са осъзнати за симптомите и да познават тялото си. По-специално, те трябва да се консултират с отоларинголог при оплаквания като постоянно дрезгав глас, продължително кървене от носа, незарастващи рани, нарастващи и новопоявяващи маси по главата и шията, и упорит задух. Също така е изключително важно да стоят далеч от тютюневите изделия, за да бъдат защитени и да намали риска от развитие на рак в областта на главата и шията.

Ендоскопията е важен метод в оториноларингологичния преглед. По този начин вътрешността на носа, ларинкса, фаринкса, носната кухина и синусите могат да бъдат увеличени и разгледани в детайли. Ако се открие подозрителна находка, се използват образни методи за окончателна диагноза. С ранната диагностика и своевременно се планират лечения, които са по-удобни за пациента и които ще увеличат преживяемостта му.

Вижте повече за методите на лечение на рак в областта на главата и шията.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.