Комбиниран метод с топла химиотерапия

Намери доктор

Комбиниран метод с топла химиотерапия

Комбиниран метод с топла химиотерапия | Anadolu Medical Center

Топла химиотерапия (HIPEC) е алтернатива на традиционната интравенозна химиотерапия за лечение на рак в напреднал стадий.

В борбата срещу рака, Анадолу Медицински Център прилага все повече мултидисциплинарни подходи, обединявайки съвременните методи на лечение на онкологичните заболявания. Циторедуктивна хирургия и топла химиотерапия са една от най-големите стъпки в посока лечение на рак в последен стадий. Някои видове ракови заболявания и напредналите им стадии не могат да бъдат лекувани с традиционната интравенозна химиотерапия. Въпреки химиотерапията, болестта прогресира и живота на пациентът се влошава по-бързо от очакваното. Именно в тези области се прилага хипертермична интраабдоминална химиотерапия, позната още като хипертермична интраперитонеална химиотерапия, накратко HIPEC или топла химиотерапия.

Много видове онкологични заболявания на вътрекоремните органи, могат да засегнат и коремната мембрана, наречена “перитонеум”. Това обикновено показва, че ракът е достигнал последния етап. Най-често топла химиотерапия (HIPEC) се използва за лечение на рак на яйчниците при жените. Освен това се използва при рак на дебелото черво (ректума), стомаха, апендикса, перитонеума и при рак на панкреаса. При раковите заболявания, засягащи перитонеума, интравенозните химиотерапии са неадекватни, тъй като лекарствата не могат напълно да достигнат до него.

Топла химиотерапия като част от лечението

Но сама по себе си HIPEC не е достатъчна. Топлата химиотерапия е част от лечението, а лечението протича в три фази. Основният принцип е перитонеума да се разглежда като орган и да се отстранят всички засегнатите части от него и болните органи чрез циторедуктивна хирургия на първи етап. Прилагането на HIPEC няма смисъл без да се направи тази операция. Както и извършването на тази операция няма смисъл без прилагане на топла химиотерапия.

На втора фаза, след отстраняване на всички туморни тъкани, докато пациентът е все още под анестезия, се извършва HIPEC – процедура по обработване на коремната кухина с загрята химиотерапевтична течност. Целта е да се унищожат остатъчните микроскопични метастази. На третия етап от лечението, след циторедуктивната хирургия и HIPEC, трябва да се приложи и системна химиотерапия. Триото “циторедуктивна хирургия + HIPEC + системна химиотерапия” е единственият начин на лечение днес, който осигурява шанс за живот за страдащите от рак в последен стадий.

Операцията, включваща циторедуктивна хирургия и топла химиотерапия е тежка процедура, която продължава 6-10 часа и изисква опитен екип от хирурзи с експертиза в тазовата, чернодробната, гинекологичната хирургия, медицински онколози за регулиране на програмите за химиотерапия, радиолози за предоперативно образно изследване, патолози за проверка на диагнозата, специалисти по ядрена медицина за оценка на PET томографията, диетолози за регулиране на храненето, анестезиолози за проследяване състоянието на пациента, квалифициран персонал за интензивни грижи.

Повече за хипертермичната интраабдоминална химиотерапия (HIPEC) прочетете тук.

Топла химиотерапия се прилага в Специализирания център за лечение на рак на перитонеума към Анадолу Медицински Център.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.