Новини

Сподели [social_share/]

Комбиниран метод с топла химиотерапия

В борбата срещу рака, Анадолу Медицински Център прилага все повече мултидисциплинарни подходи, обединявайки съвременните методи на лечение на онкологичните заболявания. Циторедуктивна хирургия и топла химиотерапия са една от най-големите стъпки в посока лечение на рак в последен стадий. Някои видове ракови заболявания и напредналите им стадии не могат да бъдат лекувани с традиционната интравенозна химиотерапия. Въпреки химиотерапията, болестта прогресира и живота на пациентът се влошава по-бързо от очакваното. Именно в тези области се прилага хипертермична интраабдоминална химиотерапия, позната още като хипертермична интраперитонеална химиотерапия, накратко HIPEC или топла химиотерапия.

Много видове онкологични заболявания на вътрекоремните органи, могат да засегнат и коремната мембрана, наречена “перитонеум”. Това обикновено показва, че ракът е достигнал последния етап. Най-често топла химиотерапия (HIPEC) се използва за лечение на рак на яйчниците при жените. Освен това се използва при рак на дебелото черво (ректума), стомаха, апендикса, перитонеума и при рак на панкреаса.

При раковите заболявания, засягащи перитонеума, интравенозните химиотерапии са неадекватни, тъй като лекарствата не могат напълно да достигнат до него.

Но сама по себе си HIPEC не е достатъчна. Топлата химиотерапия е част от лечението, а лечението протича в три фази. Основният принцип е перитонеума да се разглежда като орган и да се отстранят всички засегнатите части от него и болните органи чрез циторедуктивна хирургия на първи етап. Прилагането на HIPEC няма смисъл без да се направи тази операция. Както и извършването на тази операция няма смисъл без прилагане на топла химиотерапия.

На втора фаза, след отстраняване на всички туморни тъкани, докато пациентът е все още под анестезия, се извършва HIPEC – процедура по обработване на коремната кухина с загрята химиотерапевтична течност. Целта е да се унищожат остатъчните микроскопични метастази. На третия етап от лечението, след циторедуктивната хирургия и HIPEC, трябва да се приложи и системна химиотерапия. Триото “циторедуктивна хирургия + HIPEC + системна химиотерапия” е единственият начин на лечение днес, който осигурява шанс за живот за страдащите от рак в последен стадий.

Операцията, включваща циторедуктивна хирургия и топла химиотерапия е тежка процедура, която продължава 6-10 часа и изисква опитен екип от хирурзи с експертиза в тазовата, чернодробната, гинекологичната хирургия, медицински онколози за регулиране на програмите за химиотерапия, радиолози за предоперативно образно изследване, патолози за проверка на диагнозата, специалисти по ядрена медицина за оценка на PET томографията, диетолози за регулиране на храненето, анестезиолози за проследяване състоянието на пациента, квалифициран персонал за интензивни грижи.

Повече за хипертермичната интраабдоминална химиотерапия (HIPEC) прочетете тук.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2018
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.