Лимфедем след операция на рак на гърдата

Намери доктор

Лимфедем след операция на рак на гърдата

Лимфедем след операция на рак на гърдата | Anadolu Medical Center

Лимфедем се проявява, когато има проблем в системата на течния баланс на нашето тяло.

Лимфедем е патологично състояние, което се характеризира с прогресивно развиващ се оток на меките тъкани. То е причинено от нарушение в потока на лимфна течност в определени части на тялото. Лимфедем се проявява, когато има проблем в системата на течния баланс на нашето тяло.

Какво е лимфедем?

Това е проблем, който може да се случи на всички пациенти, подложени на лечение за рак. Научните изследвания показват, че има връзка между броя на лимфните възли, отстранени чрез операция, и степента на лимфедема. Например, честотата на лимфедема в рамките на 5 години след операцията за отстраняване на гърдата (мастектомия) е около 48%. Чрез постоперативна лъчетерапия, приложена към аксилата, тази честота може да се увеличи до 58-65%.

Симптомите на лимфедема включват подуване на ръцете и краката, усещане за болка, натиск и тегло, чувство за гъделичкане или изтръпване, ограничени движения на ставите, поява на рани и нарушаване на здравето на кожата.

Лимфедем протича в три стадия

Само в първия състоянието е лечимо – тогава отокът още е мек и неболезнен и не са настъпили необратими промени в тъканите. По-късно отокът става по-твърд и болезнен и в тези случаи лечението цели само подобряване на състоянието на болния. Затова, за да е успешно, лечението трябва да се приложи в първия стадий.

Лечение на лимфедем

За лечението на лимфедем, особено след операцията на гърдата, Анадолу Медицински Център предлага комбинирана рехабилитационна програма. Тя включва редица методи под наименованието Комплексна деконгестивна терапия (Complex Decongestive Therapy). Всъщност предпазване и лечение са възможни при двуфазово лечение на лимфедема. На пациентите на Центъра за лечение на рак на гърдата се прилагат физиотерапевтични процедури, комплексна деконгестивна терапия (ръчно лимфен дренаж, многопластова компресионна терапия – бандажиране, терапевтични упражнения, използване на компресивно облекло), електрофизични методи и процедури за отслабване, диета, грижи за кожата. Специалистите по Физикална медицина и рехабилитация към Анадолу Медицински Център препоръчват ранно включване в програмата с оглед бързо постигане на положителни резултати.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.