Новини

Сподели [social_share/]

Лимфедем след операция на рак на гърдата

Лимфедем е патологично състояние, което се характеризира с прогресивно развиващ се оток на меките тъкани. То е причинено от нарушение в потока на лимфна течност в определени части на тялото. Лимфедем се проявява, когато има проблем в системата на течния баланс на нашето тяло.

Това е проблем, който може да се случи на всички пациенти, подложени на лечение за рак. Научните изследвания показват, че има връзка между броя на лимфните възли, отстранени чрез операция, и степента на лимфедема. Например, честотата на лимфедема в рамките на 5 години след операцията за отстраняване на гърдата (мастектомия) е около 48%. Чрез постоперативна лъчетерапия, приложена към аксилата, тази честота може да се увеличи до 58-65%.

Симптомите на лимфедема включват подуване на ръцете и краката, усещане за болка, натиск и тегло, чувство за гъделичкане или изтръпване, ограничени движения на ставите, поява на рани и нарушаване на здравето на кожата.

Лимфедемата протича в три стадия:

Само в първия състоянието е лечимо – тогава отокът още е мек и неболезнен и не са настъпили необратими промени в тъканите. По-късно отокът става по-твърд и болезнен и в тези случаи лечението цели само подобряване на състоянието на болния. Затова, за да е успешно, лечението трябва да се приложи в първия стадий.

За лечението на лимфедем, особено след операцията на гърдата, Анадолу Медицински Център предлага комбинирана рехабилитационна програма. Тя включва редица методи под наименованието Комплексна деконгестивна терапия (Complex Decongestive Therapy). Всъщност предпазване и лечение са възможни при двуфазово лечение на лимфедема. На пациентите на Центъра за лечение на рак на гърдата се прилагат физиотерапевтични процедури, комплексна деконгестивна терапия (ръчно лимфен дренаж, многопластова компресионна терапия – бандажиране, терапевтични упражнения, използване на компресивно облекло), електрофизични методи и процедури за отслабване, диета, грижи за кожата. Специалистите по Физикална медицина и рехабилитация към Анадолу Медицински Център препоръчват ранно включване в програмата с оглед бързо постигане на положителни резултати.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2020
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.