Биопсия на сентинелни лимфни възли

Биопсия на сентинелни лимфни възли

Cентинелни лимфни възли са първите лимфни жлези, до които достигат раковите клетки от първичния тумор. Тъй като метастазите на рака проникват от тук, степента, в която раковите клетки са навлезли в сентинелните лимфни възли, дава важна информация за стадия на заболяването и подпомага избора на бъдещо лечение.

грижа за пациента в Анадолу Медицински Център

грижа за пациента в Анадолу Медицински Център

Диагностика на сентинелни лимфни възли

Cцинтиграфията на сентинелни лимфни възли е най-прецизния метов в диагностиката и мониторинга. Това диагностично изследване идентифицира разпространението на ракови клетки във лимфните възли.

След като специалист по нуклеарна медицина е идентифицирал сентинелните лимфни възли с помощта на картографираща техника, хирургът трябва да ги отстрани.

Биопсия на сентинелни лимфни възли

Биопсията на сентинелна лимфна жлеза се изпълнява като се инжектира радиоактивен индикатор в зоната. Той достига зоната на най-близкия сентинелен лимфен възел след 5-7 минути. Обикновено има повече от един сентинелен лимфен възел, средно два възела.

След отстраняването на лимфния възел може да се оцени потенциала за метастазиране на туморните клетки. Ако не се открият туморни клетки, процедурата се прекратява. Счита се, че този резултат означава, че останалите лимфни възли могат да не се отстраняват. Но ако се открият ракови клетки в първия сентинелен лимфен възел, то трябва да се отстранят още лимфни възли.

Как протича биопсията

Процедурата се извършва  докато пациента е под пълна упойка. Като всяка една оперативна интервенция, носи риск от кървене, алергична реакция към анестезията и инфектиране.

При кои видове рак се прилага?

Методът на сентинелната биопсия се въвежда при меланом и масово се прилага при рак на гърдата. Днес методът намира приложение при рак на простатата, пениса, вулвата, при гастроинтестинални тумори, при тумори на глава и шия и др..

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.

Доктори специалисти