Симптоми на рак при децата

Намери доктор

Симптоми на рак при децата

Симптоми на рак при децата | Anadolu Medical Center

Симптоми на рак при децата

Познаването на най-честите симптоми на рак при децата от страна на родителите помага за своевременното успешно лечение.

Според статистиката онкологични заболявания под 14-годишна възраст се срещат при 14 деца на 100 000 сред населението. Децата трябва се диагностицират рано и да се оценяват прецизно. Тогава те могат да имат по-висок процент лечимост спрямо oнкологичните заболявания при възрастните.

Най-честите онкологични заболявания при децата са:

Сред най-често срещаните видове рак в детска възраст на първо място е левкемията (30-35%). На второ място са туморите на централната нервна система (15-20%), следвани от лимфомите (10-15%). Други видове в списъка са невробластом (8-8,5%), костни тумори (8%), саркоми на меките тъкани (6,5%) и тумор на Wilms (6%).

Скрининговите тестове за възрастни, които позволяват ранна диагностика на рак при възрастни, не са достъпни за деца. Ето защо родителите трябва да знаят най-честите предупредителни признаци и симптоми на детски рак. Кои са симптомите на рак в детска възраст посочва проф. д-р Саваш Кансой Специалист по детска хематология и онкология, Директор на Центъра по педиатрична трансплантация на костен мозък, Анадолу Медицински Център

5-те най-чести симптоми на рак при децата

  • Малки петехиални кръвоизливи (точковидни с диаметър 1-2 mm) и/или големи кръвонасядания под формата на екхимоза по кожата (спонтанни синини)
  • Повишена температура с неизвестен произход
  • Болки в костите, които ги събуждат през нощта
  • Образувания в крайниците или корема
  • Увеличаване на лимфните възли

Внезапна слабост, умора, бледност, загуба на тегло са сигурен знак, че детето страда от някакво заболяване. Синини в различни части на тялото, жълтеница, прекомерно изпотяване през нощта, образувания в корема, шията и подмишниците при напълно здраво дете могат да показват заболявания като лимфом и левкемия. Много е важно да вземете предвид такива симптоми и да се консултирате с лекар.

Според статистиката, 10% от случаите на продължителна треска с неизвестен произход се дължат на злокачествено заболяване. Симптомите могат да варират в зависимост от вида на тумора. Например, при мозъчни тумори се появяват симптоми като хронично главоболие, повръщане, загуба на апетит, зрителни смущения, личностни и поведенчески промени. Други показателни симптоми на рак са проптоза (изпъкване на окото) или левкокория (бяло-сиво помътняване на окото) или едностранно подуване на коляното или рамото.

Обърнете внимание

В допълнение към класическите симптоми, всички продължаващи и необясними признаци трябва да бъдат оценени за онкологични и предонкологични състояния. Също така трябва да се постави въпроса дали в анамнезата на пациента има наследствени заболявания и вирусни инфекции, които повишават риска от рак. Следователно е важно да се оценят заедно различни признаци, за да се постави диагноза.

Както симптомите, така и резултатите от физически преглед са от голямо значение при идентифицирането на животозастрашаващи злокачествени заболявания и доброкачествени тумори при деца и юноши.

Важно е всички деца да бъдат редовно преглеждани от лекар както за проследяване на тяхното развитие, така и за общ преглед. Ако се наблюдават признаци или симптоми на рак при деца, трябва незабавно да се консултирате с лекар и пациентът да бъде насочен към напълно оборудвано здравно заведение. Трябва да помним, че ранната диагностика увеличава успеха на лечението на рак в детска възраст.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.