Внимание: белодробен аденокарцином

Намери доктор

Внимание: белодробен аденокарцином

Внимание: белодробен аденокарцином | Anadolu Medical Center

Внимание: белодробен аденокарцином

Въпреки всички постижения в борбата с рака на белия дроб, преживяемостта му не се е увеличила през последните три десетилетия. Ето защо днес акцентът е върху скрининга за рак на белия дроб и профилактиката. През последните две десетилетия белодробните аденокарциноми изместиха плоскоклетъчния рак на белия дроб като най-разпространения недребноклетъчен рак.

Белодробните аденокарциноми вече съставляват около 40% от диагностицираните случаи на рак на белия дроб. Развиват се от жлезисти клетки, присъстващи в бронхите и алвеолите, които помагат за изпомпването на въздуха към и от белите дробове.  За разлика от другите видове рак на белия дроб белодробните аденокарциноми обикновено се появяват в периферните тъкани. В много случаи може да се открие в белези или области на хронично възпаление.

Характерно за белодробните аденокарциноми е, че растат по-бавно от другите видове рак на белия дроб. Също така, в сравнение с други видове недребноклетъчен белодробен рак, тези злокачествени тумори могат да бъдат открити преди да се разпространят. Метастазите на белодробните аденокарциноми засягат и други части на тялото като лимфните възли, черния дроб, костите и мозъка.

Причини и рискови фактори

Въпреки че точните причини за белодробните аденокарциноми не са напълно разбрани, идентифицирани са няколко рискови фактори:

  • Пушенето е основният рисков фактор, свързан с рака на белия дроб. Белодробните аденокарциноми се срещат често при бивши пушачи. Важно да се отбележи, че много пациенти с белодробен аденокарцином никога не са пушили цигари. Това предполага, че други фактори играят роля в развитието на това заболяване.
  • Излагането на канцерогени в околната среда и на работните места като азбест, радон, полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) или други токсични химикали е сред силно рисковите фактори. Други рискови зони са дизелови газове, съединения на хром, берилий, никел, сажди, катран. Излагането на високо ниво на арсен в питейната ви вода, наличието на човешки имунодефицитен вирус (ХИВ) или приемането на добавки с бета каротин (ако пушите) също може да увеличи риска.
  • Показател е и генетичната предразположеност. Някои генетични мутации, по-специално тази на гена на рецептора на епидермалния растежен фактор. Тази мутация е свързана със случаи на по-малко агресивни аденокарциноми. 20% до 40% от другите наблюдавани случаи на белодробни аденокарциноми се дължат на мутацията на гена KRAS. Други генетични мутации като промени в хромозома 6 или гена EGFR също са свързани с повишен риск. Според проучване от 2017 г. в списание Oncology Letters, шансовете за развитие на рак на белите дробове са 50% по-високи, когато един от родителите вече е бил засегнат. Придобити генетични промени могат да възникнат от излагане на елементи на околната среда, които причиняват мутации на белодробни клетки.

Симптоми на белодробен аденокарцином

Симптомите на белодробните аденокарциноми могат да варират и да бъдат подобни на други белодробни заболявания. Честите признаци и симптоми включват:

  • Упорита кашлица, която не се подобрява с обичайните лечения.
  • Прекомерно производство на храчки.
  • Недостиг на въздух или хрипове.
  • Болка в гърдите или усещане за стягане в гърдите.
  • Чести респираторни инфекции.
  • Дрезгав глас.
  • Подуване на лицето или подуване на вените на врата
  • Необяснима умора и загуба на тегло.
  • Болка в костите или патологични фрактури в случай на костни метастази.

Важно е да се отбележи, че аденокарциномът на белия дроб може да не причини никакви симптоми, особено в началото. При някои пациенти белодробният аденокарцином се открива по време на образна диагностика в областта на гръдния кош по причина, която не е свързана с рак на белия дроб. Нещо повече, много от признаците на аденокарцином може да имитират други състояния. В зависимост от стадия на недребноклетъчен рак се прилага различно лечение.

Ако имате тези симптоми или анамнеза за рискови фактори за рак на белия дроб, препоръчваме да правите консултация със специалисти. Анадолу Медицински Център използва за диагностициране образни изледвания с последно поколение апаратура, която комбинира бронхоскопия и ултразвук. Също така предлага и специални пакети диагностични изледвания за тютюнопушачи и за генетичен риск от рак.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.