Хормонална терапия при рак

Намери доктор

Хормонална терапия при рак

Хормонална терапия при рак | Anadolu Medical Center

Хормонална терапия при рак може да се прилагат при лечение на рак на гърдата, рак на простатата и гинекологични ракови заболявания.

Нашият медицински онколог д-р. Проф. Сердар Турхал споделя важна информация за много пациенти с рак.

Какво представлява хормоналната терапия при рак?

Хормоните са протеини, произвеждани от тялото. Някои части на тялото изискват половите хормони като естроген или тестостерон, за да работят и да се размножават. Има и други хормони с различни задачи като хормони на щитовидната жлеза или инсулин. Растежът на някои видове рак също зависи от хормоните. При лечение на такива ракови заболявания са необходими лекарства, които нарушават, блокират или спират механизма на този специфичен хормон. Тези лечения се наричат ​​”хормонални терапии”.

При какви видове рак може да се използва хормонална терапия?

Ако хормоните играят роля в растежа на раковите клетки, което е вярно за рак на простатата, рак на гърдата и гинекологични ракови заболявания, тогава хормоналните терапии или антихормоналните терапии могат да имат ползи. Но антихормоналните терапии не са полезни при много други често срещани видове рак като рак на белия дроб, дебелото черво или стомаха, тъй като клетките им не се управляват от хормони, когато става въпрос за размножаване.

Има ли странични ефекти от хормоналните терапии?

Хормоналната терапия има странични ефекти. Те са свързани с използваните хормонални лекарства и някои от тях могат да бъдат наистина обезпокоителни за пациента. Важно е да знаете какви са тези странични ефекти, когато вземате решение за лечение. Така ще бъде възможно да се създаде баланс между ползите от лечението и неприятностите, които то причинява.

Най-често срещаният страничен ефект са горещи вълни. Освен това, лекарствата, използвани при рак на простатата, могат да намалят либидото, да предотвратят ерекцията. Също така да причинят увреждане на костите, умора, да доведат до наддаване на тегло и загуба на внимание. Хормоналните терапии, използвани за рак на гърдата, могат да причинят горещи вълни, но също и вагинална сухота, да причинят умора, гадене, болка в мускулите и ставите, както и намаляване на либидото. Те могат да причинят слабост в костите до степен, че рискът от фрактури да бъде очевиден. По-рядко те също могат да причинят рак, тромб и инсулт.

Имуносупресирани ли сме, когато получаваме хормонални терапии за рак?

Въпреки че хормоналните терапии имат много странични ефекти, те нямат общ страничен ефект върху имунната система. Поради това не е необходимо да се приемат допълнителни лекарства за укрепване на имунната система по време на хормонална терапия. Страничните ефекти на хормоналните терапии трябва да бъдат добре разбрани, предпазните мерки за справяне с тези ефекти трябва да се консултират с лекаря и да се вземат без пауза. Ако страничните ефекти се влошат или продължат въпреки тези поддържащи интервенции, тогава трябва да се консултирате отново с лекар. Лечението на страничните ефекти не е задължително да бъде под формата на лекарства. Например, упражненията могат да играят роля за възстановяване на слабостта на костите. Приемането на витаминно-минерални добавки като калций също може да бъде от полза.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.