Имунотерапия за лечение на рак

Намери доктор

Имунотерапия за лечение на рак

Имунотерапия за лечение на рак | Anadolu Medical Center

Имунотерапия е най-новата тенденция в лечението на рака, превърнала се в пробив в борбата с рака. Същността на тази техника е да мобилизира собствените защитни сили на организма (имунитет) за унищожаване на злокачествени тумори.

Имунната система трябва самостоятелно да разпознава и унищожава дегенерирали клетки, но те имат способността да се скрият от откриване. В резултат на това имунната система просто не ги намира, което означава, че туморът продължава да расте неконтролируемо.

Нов клас имунотерапевтични лекарства по някакъв начин премахва това маскиране, позволявайки на естествените защитни сили на тялото да атакуват туморните клетки. Този вид лечение е по-ефективен от традиционните методи и има по-малко странични ефекти.

Методи на имунотерапия

Моноклонални антитела

Тези лекарства са изкуствено модифицирани протеини на имунната система. Те са в състояние да намерят злокачествени клетки, въпреки тяхната маскировка, и след това или да ги унищожат сами, или да им доставят вещества, които водят до тяхната смърт.

Инхибитори на контролни точки

Тези лекарства са в състояние да демаскират туморните клетки, правейки ги видими за имунната система. Тогава имунната система на пациента ги унищожава сама.

Ваксини срещу рак

Те действат на принципа на антиинфекциозните ваксини. За да се стимулира бърз имунен отговор, на пациента се инжектират вещества, които обикновено се синтезират от злокачествени клетки. Този метод на имунотерапия все още е на етап активни клинични изпитвания.

Клетъчна автоимунотерапия

При този метод от пациента се вземат собствени имунокомпетентни клетки и последващото изкуствено се модифицират. В резултат на това клетките, които след това се инжектират обратно в пациента, придобиват способността да откриват и унищожават туморни елементи. Този метод на имунотерапия все още е експериментален.

Какви тумори се лекуват с имунотерапия

Към днешна дата специалистите на Анадолу Медицински Център използват имунотерапия за:

  • кожни тумори;
  • аденокарцином на стомаха;
  • рак на ректума;
  • злокачествени лезии на дихателната и пикочната система;
  • ракови заболявания на млечните жлези;
  • Лимфом на Ходжкин;
  • рак на черния дроб;
  • плоскоклетъчен карцином на главата и шията.

Освен това онколозите смятат тази посока за една от най-приоритетните. Изследвания на ефективността на целевата имунотерапия за меланом, рак на стомаха, белите дробове, пикочния мехур и други органи се провеждат днес по целия свят, разширявайки обхвата на приложение на тази техника всяка година.

Имунотерапевтичното лечение е приложимо на всеки етап от рака. Но на етапи I и II, когато туморът все още не е започнал да метастазира, директното хирургично изрязване на неоплазмата е по-ефективно. Тук като допълнително лечение се използва имунотерапия. Но в етапи III и IV, когато хирургическата интервенция не винаги е препоръчителна, нейното значение нараства значително.

Цената на имунотерапията в онкологията

Производството на такива фармакологични средства е дълъг, сложен и скъп процес, което води до тяхната висока цена. В допълнение, цената на лечението на рак в нашия център за имунотерапия зависи от:

  • специфично лекарство, използвано за всеки пациент,
  • вид и етап на развитие на неоплазмата,
  • общата продължителност на лечението.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.