Популярният рак на маточната шийка

Намери доктор

Популярният рак на маточната шийка

Популярният рак на маточната шийка | Anadolu Medical Center

В света на свободното сексуално общуване, рак на маточната шийката е популярен, както заради широкото си разпространение, така и заради информационните кампании за превенция и ранно диагностициране.

Вероятно всяка жена е чувала за полово приносимия Човешки папилома вирус като причинител и цитонамазката като метод за диагностициране. Също така повечето жени са чували за задължителните предпазни средства и ваксинацията като метод за превенция. Вероятно много малко жени са информирани за начините на лечение и последствията. А те са важни за жените в детеродна възраст, сред които най-често се среща рак на маточната шийка.

Ранните форми на рак на шийката на матката протичат без симптоми. Жена с недиагностициран рак на маточната шийка може да забременее. Затова редовните прегледи с цитонамазка са важни.  Ако рака е в много ранен стадий, жената може да износи бебето под лекарско наблюдение и лечение.

Лечение на рак на шийката на матката

Най-често включва хирургия и радиотерапия самостоятелно или в комбинация. В зависимост от стадия и локализацията на тумора се прилага самостоятелна лъчетерапия или комбинираната с химиотерапия, която подобрява ефекта на лъчетерапията и подобрява преживяемостта без прогресия на заболяването. Хирургичният метод е водещ в терапията до втори стадий включително. Обемът на хирургичната интервенция зависи от това дали рака се е разпространил или не. Обикновено се отстранява туморното образувание, както и част от околната здрава тъкан.

С помощта на щадяща матката хирургия, жената може да забременее и след хирургично лечение. При щадяща матката хирургия се отстранява част от шийката на матката, една трета от горната част на влагалището и съединителната тъкан около шийката на матката. След отстраняване на абдоминалните лимфни възли, останалата част от матката се свързва отново към влагалището (анастомоза).  В Анадолу Медицински Център тези операции се извършват чрез роботизирана хирургия с цел да се запази матката, а също и нервните окончания около нея, които са свързани с пикочния мехур. Това предотвратява следоперативните урологични проблеми като затруднено уриниране и дългосрочно използване на катетър. Роботизираната хирургия позволява на пациента да се върне към нормалното си ежедневие бързо и без последствия. Още повече не се налага да се прилага допълнителна радиотерапия и/или химиотерапия.

В случай на напреднал стадий на рака на маточната шийка се извършва радикална хистеректомия (отстраняване на матката). Затова още веднъж подчертаваме, че отговорното сексуално общуване и ранната диагностика са изключително важни за пълноценния живот на младите жени.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.