Приложение в гинекологията на хирургична система Da Vinci

Хирургична система Da Vinci е от най-високо ниво, създадена, за да увеличи възможностите на хирурзите чрез 3D-визуализация и перфектен образ. Чрез нея анатомичните структури се виждат с най-висока разделителна способност и яснота.

Използването на системата е от особено значение при лечението на онкологичните заболявания, тъй като позволява съчетаването на максимална радикалност с минимална травма на съседните органи, кръвоносните съдове и нервите.

Роботизираната система Да Винчи e ефективна  алтернатива на операция, която  предлага адекватно лечение на конкретното заболяване.

Заболяванията, които могат бъдат лекувани с робота Da Vinci, са:

  • рак на маточната шийка;
  • рак на маточното тяло;
  • миома на матката;
  • тумори на яйчниците и маточните тръби;
  • ендометриоза;
  • жени с наднормено тегло с горните страдания.

Роботизираната хирургична система Da Vinci осигурява удобство за работа на хирурга. Благодарение на подробното изображение и високата маневреност, манипулациите се извършват лесно, бързо и прецизно.

Роботизираната хирургия е от значение и за пациентите – кръвозагубата и болката значително намаляват, избягват се възможни инфекции и отваряне на раната, намаляване на престоя в болницата, по-бързо възстановяване и връщане към нормален живот, по-добри козметични резултати.

Роботизирана хирургия при рак на матката и маточната шийка

Преди въвеждане на хирургичния робот Da Vinci, отстраняването на матката – хистеректомия, налагаше голям разрез в областта на корема.

Сега системата Da Vinci позволява прецизна манипулация през няколко малки среза, а увеличението на наблюдението в оперативното поле е 10-кратно.

При пациентки с онкологични заболявания се налага отстраняване и на тъканите около матката, т.нар. радикална хистеректомия.

Пациентките се изписват от болница в рамките до 24-36 часа и много скоро след това могат да се върнат към ежедневните си дейности.

Роботизирана хирургия за отстраняване на миома

Чрез роботизирана хирургия успешно се извършват операции за отстраняване на миома – най-честите операции в гинекологията.

Днес, вместо отстраняване на матката чрез затворена хирургическа процедура, се предпочита отстраняването на миомата. Невъзможното в лапароскопията двойно или тройно зашиване на матката, може да се извърши с помощта на роботизирана хирургия. Освен това при лапароскопия достъпът до миоми в области, близки до вътрешността на матката, е ограничен, а с помощта на роботизираната хирургия – лесно се отстраняват много големи или много на брой миоми, намиращи се в страничните и в задни места на матката.

Други хирургични гинекологични процедури

  • Пролапсът на органи в таза поради напреднала възраст, затлъстяването или раждането води до редица здравословни проблеми, основно инконтиненция – невъзможност за задържане на урина.
  • Сакроколпопексията или „повдигане на пролапсирал орган до нормалната му позиция“, се прилага успешно със системата Da Vinci.

Преди появата на робота Da Vinci, тези процедури се извършваха с отворена хирургия и бяха свързани с постоперативни болки и продължителен възстановителен период.

Сега системата Da Vinci позволява на пациентките да се оперират с малки срезове и да се върнат към ежедневието си скоро след операцията, без да изпитват болки и без рискове от усложнения като инфекции и големи белези.

Пациентките се изписват в рамките на 2-3 дни.

Доктори специалисти