Ранна диагностика на рак

Намери доктор

Ранна диагностика на рак

Ранна диагностика на рак | Anadolu Medical Center

Ранна диагностика на рак

За ранната диагностика при рак от съществено значение са скрининг тестовете.

Ракът, един от най-сериозните здравословни проблеми в съвременното ни общество. Той е на второ място сред причините за смърт в световен мащаб. В развитите страни, при лечението на ракови заболявания, използването на иновативни технологии и съвременни методи, съчетано с ранната диагностика при рак, увеличава положителните резултати с 50-60 %.

Методи за ранна диагностика

Проф. д-р Неждет Юскент, специалист по хематологична и медицинска  онкология в Анадолу Медицински Център, информира за методите на скрининга, които играят съществена роля в ранната диагностика.

Ракът е на второ място сред причините за смърт – ракът на белия дроб, на стомаха, на черния дроб, на дебелото черво и ракът на гърдата. Те причиняват повече смъртни случаи, всяка година, спрямо другите видове рак.

При мъжете и жените раковите заболявания се наблюдават с различна честота. При жените с висока смъртност са ракът на гърдата, на маточната шийка, на белите дробове, на стомаха, на дебелото черво.  По-често при мъжете се среща ракът на белите дробове, на стомаха, на хранопровода, на дебелото черво.

Ранната диагностика спасява животи

„В развитите страни, чрез ранно диагностициране на болестта, при 50-60 % от случаите, се постига пълна ремисия. Въпреки че, в страната ни този процент е доста по-нисък. Благодарение на използването на нови технологии, квалифицирана работна ръка и прилагане на адекватно лечение, отбелязваме огромен напредък в тази посока. Най-важната разлика между нас и развитите страни  е, че при нас заболяването се открива на по-късен етап. Чрез информиране на обществото, обаче, могат да бъдат създадени навици. С тях да се променят отношението на хората към ранната диагностика. Само така ще се постигнат съществени промени в положителен аспект”.

30 % от смъртните случаи при рак се дължат на навици

При ракови заболявания 30 % от смъртните случаи са в резултат на пет навика, които могат да бъдат променени. Това са:

В световен  мащаб тютюнопушенето е сред основните рискови  фактори – причина е за 22% от смъртните случаи при всички ракови заболявания и 71% при рак на белия дроб.

Редовните скрининг тестове за ранна диагностика на рак са от съществено значение за прилагане на ефективен контрол над болестта и оцеляването на пациента, казва проф. д-р Юскент.

Скрининг за ранна диагностика на рак

Специалистът разяснява скрининг методите, които се прилагат при видовете ракови заболявания:

Скрининг на рак на гърдата:

Най-важният метод за ранна диагностика е мамографията – образно-диагностичен метод. При него с много ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Според проучвания, при пациенти над 50-годишна възраст, ежегодните мамографии, както и методът за самостоятелен мануален преглед, намаляват нивото на смъртност с до 20-30%. Ако член от семейството, особено роднини от първа степен, са диагностицирани с рак на гърдата в млада възраст. Тогава мамографията трябва да бъде придружавана и с ултразвуков скрининг. Тези прегледи трябва да започват на 30-35 годишна възраст. Препоръчително е мамографията да се прави ежегодно.

Рак на маточната шийка (рак на цервикса):

Всяка жена, от момента, в който започне да води полов живот, трябва да прави изследване с цитонамазка. Така се предпазва от заразяване с  HPV вирус – рисков фактор за развитие на рак на маточната шийка. Ако до 30-годишна възраст резултатите от 3 последователни изследвания с цитонамазка са нормални, скринингът може да бъде редуциран и да се извършва веднъж на 2-3 години. Препоръчително е процедурата да се прави до 70-годишна възраст.

Рак на яйчниците (овариален карцином):

Скрининг тестовете са преглед на таза, трансвагинално изследване с ултразвук и CA-125 тестове. Изследването на таза не е чувствително изследване, което би могло да намали нивото на смъртните случаи при този вид раково заболяване. Все още не са приключили научните разработки относно изследванията с трансвагинален ултразвук и CA-125.

Рак на дебелото черво (колоректален рак):

При скрининга на този вид рак, най-евтиният и лесен  начин е изследването на окултни кръвоизливи в изпражненията. С извършването на скриниг теста, веднъж годишно, се наблюдава 30 % спад на смъртните случаи. Въпреки това, не е изключена и висока фалшива позитивност. Сред доброкачествените образувания в окултните кръвоизливи едва 2-10 % са ракови, а при 20-30 % има наличие на доброкачествени полипи. При пациенти, които имат роднини от първа степен, страдащи от рак на дебелото черво или рак на ректума, пациенти с улцерозен колит, или пациенти с установени аденоматозни полипи, е препоръчително извършването на колоноскопия веднъж годишно. При останалите пациенти, над 50- годишна възраст, колоноскопия може да се извършва веднъж на 3-5 години.

Скрининг за рак на простатата:

Най-често препоръчваният скринингов метод е простатният специфичен антиген (PSA) и ректално изследване. Поради лесното приложение на PSA теста, в Европа и САЩ, ракът на простатата се нарежда начело на списъка с най-често диагностицираните ракови заболявания годишно.  Благодарение на резултатите от това изследване е възможна ранната диагностика на много от случаите на рак на простатата, при които болестта все още не проявява симптоми. В някои случаи развитието протича бавно, без да представлява заплаха за здравето и не се налага лечение. В други случаи, обаче, болестта протича агресивно и след поставяне на диагнозата, шансът за лечение намалява.

Рак на белите дробове:

За скрининг се прилагат изследвания като радиография на гърдите, компютърна томография и цитологични изследвания на храчка. Въпреки че спиралната компютърна томография позволява диагностициране на по-ранен етап, поради откриваните фалшиви доброкачествени  образувания, е спорно въздействието на това приложение върху оцеляването на пациента.

Рак на стомаха и рак на хранопровода:

С научни изследвания е доказано, че при този вид раково заболяване на стомаха и лимфоните, лечението, насочено към бактериалните инфекции Helicobacter Pylori и Helicobacter Felis, предотвратява развитието на рака. В резултат от рефлукс – езофагита се образува „баретовия хранопровод”, а ранното диагностициране и лечение с хирургична или фотодинамична ендоскопия стопира развитието най-малко на една част от рака на хранопровода.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.