Скрининг на офисни болести

Намери доктор

Скрининг на офисни болести

Скрининг на офисни болести | Anadolu Medical Center

Живеем в стресови времена, в които се развиват все повече офисни болести.

Когато стресът е продължителен, капацитетът на организма да се справя с него се изчерпва. В резултат се отключват много болести, най-често рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер. Стресът ускорява биологичното стареене. Това касае не само външния вид, но води до отслабване на имунната система, което прави организма по-податлив на заболяване и увеличава риска от сериозни здравословни проблеми.

Но не само стресът увеличава риска от заболяване. Така наречените “офисни болести” засягат всеки ръководител и служител.

Топ 5 офисни болести

  1. Нарушения на стойката

Изкривяването на гръбначния стълб в седнало положение е едно от най-честите усложнения за служителите в офиса. Тя може да бъде причинена от грешна височина на мебелите или просто от навика да седите в неудобна поза. А нарушенията на геометрията на гръбначния стълб водят до цял куп заболявания, вариращи от болки в гърба до остеохондроза с патологии на инервацията и кръвообращението в мозъка и други вътрешни органи.

  1. Съдови заболявания

Липсата на натоварване на мускулите на долната половина на тялото води до появата на разширени вени. Освен това това могат да бъдат както вени на краката, така и вени на таза, които водят до развитието на хемороиди.

  1. Гастрит и други стомашно-чревни патологии

Тези заболявания са резултат от неправилно, непълноценно и нередовно хранене. Тук важен фактор са и хроничните стресови състояния и психоемоционалните натоварвания. В бъдеще това може да доведе до появата на язвена болест.

  1. Синдром на “сухо око”.

Появява се в резултат на постоянно напрежение на очите при продължителна работа на компютъра. Развитието на патологията се улеснява от рядко мигане, носене на контактни лещи и повишена сухота на атмосферата в стаята.

  1. Синдром на карпалния тунел

Това е друго професионално заболяване на тези, които работят на компютъра дълго време. Причинява се от постоянни натоварвания върху ставния лигаментен апарат на ръката, която държи мишката.

Скрининг на офисни болести за ръководители и служители

Анадолу Медицински Център разработи специални скрининг програми за мъже и жени ръководители. Те спомагат за откриване на офисни болести и други жизненоважни заболявания на ранен етап. Освен стандартния пакет изследвания, те включват кардио стрес-тест, стоматологична консултация, оценка на качеството на храненето и хормоналния баланс и др. Разработени са отделни програми за мъже и жени, които отчитат спецификата на тяхното тяло и начин на живот. В допълнение към този скрининг пакет, може да се добавят генетични изследвания за рак, туморни маркери, образна диагностика за злокачествени образувания и други жизненоважни заболявания. Важно е да подчертаем, че ранната диагностика е ключов фактор за успешното лечение.

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG