Скрининг за рак: генетични изследвания

Скрининг за рак: генетични изследвания

Генетични изследвания за откриване на рак са могат да бъдат допълнени към персоналния пакет профилактични прегледи на лица с фамилна обремененост.

скрининг програми в Анадолу Медицински Център

Генетични промени водят до рак

Доказано е, че ракът се причинява от определени промени в гените. Тези генни промени са най-вече резултат от химикалите, радиацията, слънцето, тютюнопушенето, на които човек е изложен. Някои от тези генетични промени също се наследяват, т.е. човек може да е наследил гени, които го правят по-податлив на рак. Тези промени в генната структура нарушават механизмите на клетъчната пролиферация, на диференциацията и на клетъчната смърт. Ракът настъпва, когато клетките започнат да се размножават неконтролируемо.

Генетични изследвания за фамилна обремененост с рак

С раковия панел OnkoGenetiks Herediter се скенират 275 гена: APC, ATM, BMPR1A, BRCA1, BRCA2, BRIP1, CDH1, CDK4, CDKN2A, CHEK2, EPCAM, MEN1, MET, MLH1, MSH2, MSH6, MUTYH, NBN, PAL. В резултат се определя дали лицето притежава мутации, които могат да бъдат свързани с рак. По-специално, тестът за анализ на мутации BRCA1 и BRCA2 оценява рисковете при пациенти с фамилна анамнеза на рак на гърдата и яйчниците.

Препоръчваме генетични изследвания за наследствен рак

  • На хора, които имат роднини от първа степен, диагностицирани с рак.
  • Когато имат двама или повече роднини с диагноза на рак в семейството.
  • Чийто член на семейството е бил диагностициран с рак под 50-годишна възраст.
  • В случаите, когато различни членове на семейството имат един и същ вид рак.
  • Когато едно лице има повече от един вид рак.
  • Лица, чиито един или повече членове на семейството имат рядко срещан вид на рак.

По време на изследването на лицата, които имат някой от споменатите по-горе генетични рискови фактори може да се направи и панела „OnkoGenetics Hereditary Cancer Panel и 275 гени като се вземе още една епруветка кръв.

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG

Свържете се с нас, за да уточним Вашия персонален пакет скрининг програми и всички подробности за посещение на Анадолу Медицински Център.