Скрининг за рак: туморни маркери

Скрининг за рак: туморни маркери

Туморни маркери са вещества в структурата на ензими, протеини, антигени или хормони, които могат да се използват за скрининг и диагностика на рак. Изследванията помагат за класификация на вида рак и за определяне на отговора на лечението.

скрининг програми в Анадолу Медицински Център

Най-често използваните туморни маркери са:

  • PSA (простатен специфичен антиген) за рак на простатата,
  • CA 125 за рак на яйчниците и матката, перитонеален рак,
  • CA 15-3 за рак на гърдата,
  • CA 19-9 за рак на панкреаса, рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на жлъчните пътища, рак на хранопровода,
  • CEA (карциноембрионален антиген) за определяне на рак на дебелото черво, рак на хранопровода, рак на стомаха, рак на жлъчните пътища, рак на панкреаса, някои ракове на яйчниците,
  • HCG (хорион гонадотропин) за определяне на трофобластичния тумор и туморите на тестисите,
  • AFP за тумори на тестисите, някои ракове на яйчниците и ракове на черния дроб.

В някои случаи, туморните маркери могат да бъдат в нормални граници и при лица, при които ракът е в напреднал стадий. За някои видове рак не са открити туморни маркери. Това са рак на мозъка, рак на меките тъкани, рак на ларинкса, рак на пикочния мехур.

Какво показват стойностите на туморните маркери?

Стойностите на някои туморни маркери могат да бъдат по-високи от нормалните при някои здрави лица. Тютюнопушенето, наличието на инфекция, омазнен черен дроб или употребата на лекарство, което засяга чернодробните функции, може причини по-високи от нормалните стойности.

Когато стойностите на туморни маркери са по-високи при здраво лице, това разбира се е причина за тревога. При първото откриване на високи стойности е необходимо извършване на прегледи от съответния специалист, за да се изключи наличието на рак. След това е достатъчно да се прави проследяване на подходящи интервали. Ако няма неочаквани увеличения на този маркер, проследяването на пациента продължава в годишни прегледи.

Трябва да се има предвид, че тези маркери се секретират в кръвта не само от раковите клетки, но и от нормалните клетки. Следователно диагностичните стойности са променливи и понякога резултатите могат да бъдат объркващи.

В кои програми Check Up има изследване на туморни маркери?

Туморни маркери не са включени в стандартните програми Check Up, а в отделен панел (Onco-marker панел). Те са включени в пакет за скрининг на рак или в Ексклузивните пакети за скрининг на рак. В допълнение, към тези пакети са включени периферна намазка и белтъчна електрофореза. Те се използват в хематологията при изследване на злокачествени заболявания като множествен миелом, левкемия и лимфом на костен мозък.

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG

Свържете се с нас, за да уточним Вашия персонален пакет скрининг програми и всички подробности за посещение на Анадолу Медицински Център.