Скрининг за рак: туморни маркери

Скрининг за рак: туморни маркери

Обикновено туморните маркери са вещества в структурата на ензими, протеини, антигени или хормони, които могат да се използват за скрининг, диагностика, класификация на рака, за определяне на отговора на лечението и на дали то се повтаря.

Най-често използваните туморни маркериса:

  • PSA (простатен специфичен антиген) за рак на простатата,
  • CA 125 за рак на яйчниците и матката, перитонеален рак,
  • CA 15-3 за рак на гърдата,
  • CA 19-9 за рак на панкреаса, рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на жлъчните пътища, рак на хранопровода,
  • CEA (карциноембрионален антиген) за определяне на рак на дебелото черво, рак на хранопровода, рак на стомаха, рак на жлъчните пътища, рак на панкреаса, някои ракове на яйчниците,
  • HCG (хорион гонадотропин) за определяне на трофобластичния тумор и туморите на тестисите,
  • AFP за тумори на тестисите, някои ракове на яйчниците и ракове на черния дроб.

Освен това тези маркери се секретират в кръвта не само от раковите клетки, но и от нормалните клетки. Следователно диагностичните стойности са променливи и понякога резултатите могат да бъдат объркващи.

Какво показват стойностите на туморните маркети?

Стойностите на някои туморни маркери могат да бъдат по-високи от нормалните при някои здрави лица. Тютюнопушенето, наличието на инфекция, омазнен черен дроб или употребата на лекарство, което засяга чернодробните функции, може да са причина за тези по-високи от нормалните стойности. В някои случаи, туморните маркери могат да бъдат в нормални граници и при лица при които ракът е в напреднал стадий. За някои видове рак не са открити маркери. Това са раковете на меките тъкани, ракът на мозъка, ракът на пикочния мехур, ракът на ларинкса.

Когато стойностите на маркера са по-високи при здраво лице, това разбира се е причина за тревога. При първото откриване на високи стойности е необходимо извършване на прегледи от съответния специалист и трябва да се изключи наличието на рак. След това е достатъчно осъществяването на проследяване на подходящи интервали, и ако няма неочаквани увеличения на този маркер, проследяване на пациента продължава в годишните прегледи.

В кои програми за профилактичен преглед (Check Up) се намират туморните маркери?

Туморните маркери не са включени в нормалните панели за профилактичен преглед (Check Up), а са представени като отделен панел (Onco-marker панел). Те са включени в Панела за скрининг на рак или в Exclusive панелите за скрининг на рак, и в допълнение, към тези подробни панели за скрининг на рак са включени и периферната намазка и белтъчна електрофореза, които се използват в хематологията при изследване на злокачествени заболявания като множествен миелом, левкемия и лимфом на костен мозък.

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG

Доктори специалисти