Често задавани въпроси

Често задавани въпроси от пациенти

Отговор на често задавани въпроси от пациенти към Международен отдел на Анадолу Медицински Център можете да намерите по-долу.

За всички други въпроси от пациенти на разположение за контакти са координаторите на нашия отдел и официалните представители на Анадолу Медицински Център в България.

За Анадолу Медицински Център

Анадолу Медицински Център е частно финансирана болница. При създаването й са взети предвид всички нужди на пациентите и са закупени множеството модерни медицински уреди за болницата, така че да се осигури бъдещото здраве на пациентите.

Нашата мисия е да помагаме на пациентите във всяко едно отношение, не само в медицинските аспекти, но и при всеки евентуален проблем, свързан с визитата им в Анадолу Медицински Център; да лекуваме пациентите, както с помощта на модерните технологии, така и чрез безопасната и спокойна среда.

Експертите, които работят в Анадолу Медицински Център и опита им във всички области на медицината, в съчетание с модерно оборудване, спокойната среда, гледката към морето и парковете, осигуряват възможността за отлична грижа към пациентите от цял свят.

Онкологичният институт към Анадолу Медицински Център е член на двете основни школи:

  • Европейското общество по медицинска онкология (ESMO)
  • Американското общество по клинична онкология (ASCO).

Има разлика в подхода и насоките за лечение на двете институции. В някои случаи, например при лечение на белодробен рак няма разлика в резултатите, но не за всички случаи може да бъде направена валидна съпоставка. Като цяло ние следваме препоръките на Американското общество, защото нашия екип по онкология се стреми към възможно най-добри резултати.

Анадолу Медицински Център е разположен извън оживения център на Истанбул. Намира се в източната част на града. Откъснат е от шума и трафика, които не влияят добре на пациентите. Същевременно е в близост до забележителностите на единствения град, разположен на два континента.

Второ медицинско мнение

Второто медицинско мнение включва препоръчително лечение, приблизителна продължителност на престоя и приблизителна цена.

След като получим Вашето искане за второ медицинско мнение, резултатите от изследванията Ви ще бъдат изпратени от нашите лекари. Анадолу Медицински Център ще се свърже обратно с Вас в рамките на 12 часа (в работните дни) чрез упълномощени лица и ще Ви даде точна информация в какъв срок ще излязат резултатите. Обикновено, второто медицнско мнение е готово няколко дни след като получим Вашите медицински изследвания и резултати от образна диагностика.

Да, нашият екип работи в сътрудничество с екипа на „Джонс Хопкинс Медисин“ в Балтимор. Ако се наложи да бъде поискано второ мнение, се заплаща допълнителна такса към „Джонс Хопкинс Медисин“.

Цена за лечение в Анадолу Медицински Център

Всеки пациент има своя история на заболяването, която се разглежда от съответен лекар или мултидисциплинарен екип специалисти. Ценообразуването на всяко лечение зависи от конкретния случай. В съответствие с необходимите допълнителни изследвания и методите на лечение се изготвя индивидуална сметка. Личният координатор запознава пациента или неговите близки с ориентировъчните цени за лечение.

Всички чуждестранни пациенти, преди да пристигнат в нашата болница, получават:

  • безплатно второ медицинско мнение за диагноза;
  • план сметка на препоръчителното лечение;
  • разходите за изследвания, медикаменти, интервенции и процедури;
  • включително и разходите за хоспитализация.

По този начин пациентите могат да се подготвят финансово преди постъпване за лечение. В почти всички случаи действителните разходи за лечение отговарят на предварителната ни оценка.

Разбира се остатъкът от сумата се връща на пациента или финансиращата го организация (например Фонда за лечение). Пациентите имат възможност да следят парите по сметката си и да ги използват при бъдещи посещения. Прозрачността при финансовите транзакции е изключително важна за нас.

Пациентите за хоспитализация (тези, на които се налага престой в болницата) трябва да заплатят 20% от приблизителните разходи след като бъдат приети в болницата. Амбулаторните пациенти (тези, за които не се налага престой в болницата) не трябва да плащат авансово преди лечението в Анадолу Медицински Център.

Валутата в обръщение в Турция е турската лира. Анадолу Медицински Център приема разплащания в евро, щатски долари и турски лири. Приемат се плащания и в брой, с кредитни карти (VISA, Mastercard) или банков превод. На територията на Анадолу Медицински Център има банка, която може да Ви помогне по всички финансови въпроси. Банката в болницата може да обмени всякаква валута.

Други въпроси от пациенти

За спешни случаи Анадолу Медицински Център разполага с хеликоптер-линейка, който има площадка за кацане на територията на болницата. Специализираният самолет може да превозва пациенти от цял свят, а кацането е на международно летище „Сабиха“, което се намира на 15 минути път от Анадолу Медицински Център.

В Анадолу Медицински Център разполагаме с преводачи на над 20 езика. Ако ни уведомите, че имате нужда от такава услуга, ние ще Ви я осигурим.

Разполагаме с два офиса в България.  Чрез тях пациентите могат да се информират за лечение в Aнадолу Медицински Център. На всяко запитване се обръща специално внимание и се предоставя второ медицинско мнение и план на разходите за лечение. Всичко това правим в изключително кратки срокове, по-бързо от повечето клиники с подобни услуги. Във времето на интернет, не смятаме за необходимо да правим повече офиси.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.

Пациентски случаи

Пациенти разказват своите истории
Гледай  Прочети