Лечение на рак на панкреаса

Намери доктор

Лечение на рак на панкреаса

Лечение на рак на панкреаса | Anadolu Medical Center

Хирургичното лечение на рак на панкреаса е сред най-често прилаганите методи.

Проф. д-р Сюлейман Йедибела, специалист по обща хирургия в Анадолу Медицински Център дава информация за лечението чрез „Операция по Уипъл”, която е една от най-трудните операции в общата хирургия.

Какви методи за лечение на рак на панкреса се прилагат?

За съжаление пациентите с рак на панкреаса обикновено постъпват в болница, когато ракът е напреднал. Благодарение на оплакването от жълтеница, появяваща се в първите стадии на на рака, ранната диагноза е възможна. Най-добрата опцията за лечението на този рак е операцията. В допълнение, опции като палиативна химиотерапия или имунотерапия и лъчетерапия също могат да влязат в действие.

Какво е хирургичното лечение на рак на панкреаса?

Хирургичните техники могат да се различават в зависимост от разположението на тумора. Например, при пациенти, при които туморът е в главата на панкреаса, се използва техниката “Уипъл”. Това е една от най-трудните техники на общата хирургия, поради вероятността от големи усложнения. С операция по Уипъл се отстраняват последната трета от стомаха, дванадесетопръстника, главата на панкреаса, жлъчния канал и торбичката. Също така е важно да се отстраняват лимфните възли в тези области. Накрая каналът на панкреаса, жлъчката и стомаха се свързват с тънките черва и операцията е завършена.

Дали операцията по Уипъл е подходяща за всеки пациент?

Решението за операцията по Уипъл се взема след разглеждане на общото състояние на пациента по определени критерии. Трябва да се имат предвид някои критерии, за да се използва тази техника при пациенти със съдови проблеми. Въпреки това, съдовите проблеми не винаги са пречка.

Могат ли пациентите бързо да се върнат към нормалния си живот след операция?

Това е голяма и трудна операция както за пациентите, така и за хирурзите. Въпреки това, след операциите, извършени от опитни екипи в тази област, пациентите могат да се върнат към нормалния си живот в рамките на две седмици. Тъй като част от панкреаса се отстранява и има риск от развитие на диабет, е много важно пациентите да бъдат информирани за този проблем. В главата на панкреаса се образуват някои важни ензими, и е необходима лекарствена терапия за заместване на тези ензими. Тъй като тялото или опашната част на панкреаса се отстраняват, а инсулинът се произвежда интензивно в тази област, при пациентите с с риск за развие диабет трябва да се дадат необходимите лекарства.

Ако при хирургично лечение на рак на панкреаса се прилага техника, различна от Уипъл, може да са необходими различни ограничения в живота на пациентите след операция, в зависимост от до каква степен области като панкреаса или червата са засегнати. В зависимост от стадия на тумора може да се наложи химиотерапия, имунотерапия или лъчетерапия като допълнително лечение.


Проф. Д-р Сюлейман Йедибела

Проф. Д-р Сюлейман Йедибелазавършва медицинското си образование в Германия. Завършил е Университет „Фридрих-Александър“ в Ерланген. Придобива специалността си в Университетска Болница Ерланген, отделение по обща хирургия.

През 2007 г. стартира и ръководи програмата за трансплантация на черен дроб, свързана с живота, (Living-Related-Liver-Transplantation) в Университета в Лейпциг. Бил е и в управлението на Сертифицирания център за колоректален рак в Лейпциг. През 2009 г. работи като хирург на чернодробно-жлъчния тракт и панкреаса (Hepato-Pancreato-Biliary) и специалист по трансплантация на органи в университета Ерланген. Проф. д-р Сюлейман Йедибела е работил като заместник-директор по обща хирургия в болницата на Медицинското училище на Университета Олденбург-Гронинген. Бил е Мениджър по трансплантация на органи в Болницата „Флорънс Найтингейл“ в Истанбул/Кадъкьой. Също така Помощник-директор на отделение по хирургия в болница Агаплесион Ротенбург и Ръководител на отделение по хирургия на хранопровода и черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса в клиниката Бетел на университета в Билефелд.

Проф. Д-р Сюлейман Йедибела е общ хирург в Анадолу Медицински Център от 2022 г.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.