Роботизирана хирургия

Сподели [social_share/]

Роботизирана хирургия

Роботизирана хирургия е следващата стъпка в минимално инвазивната хирургия след лапароскопската хирургия. Тя вече е изместила конвенционалната хирургия в няколко области на общата хирургия за лечение на:

  • заболявания на стомаха и хранопровода;
  • панкреаса;
  • черния дроб и жлъчката;
  • дебелото черво и ректума’
  • щитовидната и надбъбречната жлеза
  • включително при онкологични заболявания на тези органи

Роботизирана хирургия предлага редица предимства за пациентите – намалена кръвозагуба, по-малко болка, снижен риск от инфекции, по-кратък болничен престой, или липса на такъв, по-бързо възстановяване и връщане към ежедневието, по-добър козметичен резултат.

 • Триизмерно изображение с висока резолюция

По време на операция обикновените лапароскопски изображения се получават от една камера, докато роботизираната хирургия ползва две камери с висока разделителна способност, които осигуряват триизмерно изображение с увеличение 10-12 пъти.

Роботизираните инструменти достигат до зони в тялото, които обикновено не могат да бъдат достигнати от ръката на хирурга и дават възможност на хирурга да види структури, които са твърде малки, за да се видят с невъоръжено око. Така хирургът може да оперира зони от коремната или други телесни кухини, които не биха могли да се достигнат при отворената хирургия.

 • Подобрен обхват на движението

Модерният робот, с който работят специалистите в Aнадолу Медицински Център, има четири роботизирани ръце. Едната управлява камерата, а другите три държат хирургичните инструменти. Две от роботизираните ръце отговарят на лявата и дясната ръка на хирурга. Другата ръка позволява извършването на допълнителни задачи като отделянe и раздалечаване на тъканите и следене на хирургичния шев.

Роботът има съчленено устройство EndoWrist в края на ръцете си. Това устройство дава седем степени на свобода на движението и две степени на осева ротация, като така имитира движения на ръката и на китката.

Големият обхват на движения на тези инструменти преодолява множество трудности, срещани по време на двуизмерните лапароскопски операции.

 • Филтриране на трепванията на ръката

Движенията на ръцете на хирурга се сканират и прехвърлят в роботизираните ръце през компютърна система. Дори и най-лекото трепване на ръцете се елиминира от робота. Системата отстранява трепвания по-големи от 6 Hz, така че процедури, които изискват висока прецизност могат да се изпълняват с лекота.

Department Doctors

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2014
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.