Интелигентно лечение на рак

Намери доктор

Интелигентно лечение на рак

Интелигентно лечение на рак | Anadolu Medical Center

Напредъкът в научните изследвания през последните години даде „интелигентни“ разработки за диагностика и лечение на рак.

Таргетни терапии, имунотерапия, интелигентни биопсии, които улавят ранен рак, радиотерапия и радиохирургия за лечение на рак… Използват се все по-персонализирани и целенасочени терапии спрямо генетиката на раковите клетки, вместо традиционните подходи към заболелия орган.

Експертни становища от проф. д-р Неждет Юскент (директор на отделението по медицинска онкология и координатор по онкологични науки в Анадолу Медицински Център), проф. д-р Хале Башак Чаглар (директор на отделението по радиационна онкология в Анадолу Медицински Център) и доц. Д-р Емануел Антонаракис (специалист по медицинска онкология към Университета Джон Хопкинс).

Таргетни терапии за лечение на рак

Вече могат да се използват таргетни терапии, които заглушават генетичната мутация, причиняваща болести. Видяхме първия пример за тези лечения при хронична миелоидна левкемия. С таргетно медикаментозно лечение, почти не е необходима трансплантация на костен мозък, а хронична миелоидна левкемия вече не е страшна. Днес, лимфом и левкемия могат да бъдат излекувани при 70-80%, понякога 90% според вида.

Друг пример е разработването на целево лекарство за мутация на ALK, което е ефективно при недребноклетъчен рак на белия дроб и дава изключително успешни резултати дори при пациенти с рак на IV етап. Освен това, за разлика от химиотерапията, тези лекарства имат способността да заобикалят мозъчния филтър и да унищожат метастазите в мозъка, без да го увредят.

Други учени изследват как се формира рака и резултатите им се внедряват в таргетните терапии. Например, открито е, че има много различни междинни стъпки между сигналите, които командват деленето и размножаване на раковата клетка. С това откритие, медицинският свят вече е започнал да разработва лечения, които могат да спрат развитието на рака.

Революционни стъпки в радиотерапията

Ролята на радиационната онкология при лечението на рак също претърпя революционно развитие. Известно е, че радиохирургията има много важна роля – тя е в състояние да унищожи целево тумор в прецизно дефинирани граници, за много кратко време, с много силна радиация, без да уврежда здравите тъкани. Радиотерапията, която се използваше за намаляване на оплакванията на онкоболните. Тя днес играе напълно терапевтична роля в поне 70% от всички процеси при почти всички диагностицирани с рак пациенти.

Достигнахме до там да можем да видим малки клетъчни области в органите. С новите устройства в радиационната онкология, е възможно да изчислим моментното изместване на тумора при дишане и да насочим радиационния лъч в най-точната точка. Такива интелигентни апарати са Discovery RT за планиране на лечението и Varian Edge, Cyberknife M6 и Radixact за самото лечение на рак.

Какво носят на пациентите интелигентните лечения?

  • По-кратки лечения – времето на лечението се намалява с приложения, фокусиращи се върху човека и тумора
  • По-комфортен живот и високо качество на живот – всички тези подобрения в процеса на лечение повишават качеството на живот на пациентите.
  • По-успешни лечения – лимфом и левкемия могат да бъдат излекувани при 70-80%, понякога 90% от случаите според вида.
  • По-дълга преживяемост – при рак на гърдата и рак на дебелото черво преживяемостта почти се е утроила през последните 10 години.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.