Новини

Сподели [social_share/]

Интелигентно лечение на рак

Напредъкът в научните изследвания през последните години даде „интелигентни“ разработки за диагностика и лечение на рак. Таргетни терапии, имунотерапия, интелигентни биопсии, които улавят ранен рак, радиотерапия и радиохирургични приложения с акцент върху ракa… Започват да придобиват значение все по-персонализирани и целенасочени терапии спрямо генетиката на раковите клетки, вместо традиционните подходи към заболелия орган.

Експертни становища от проф. д-р Неждет Юскент (директор на отделението по медицинска онкология и координатор по онкологични науки в Анадолу Медицински Център), проф. д-р Хале Башак Чаглар (директор на отделението по радиационна онкология в Анадолу Медицински Център) и доц. Д-р Емануел Антонаракис (специалист по медицинска онкология към Университета Джон Хопкинс).

Таргетни терапии

Вече могат да се използват таргетни терапии, които заглушават генетичната мутация, причиняваща болести. Видяхме първия пример за тези лечения при хронична миелоидна левкемия. С таргетно медикаментозно лечение, почти не е необходима трансплантация на костен мозък, а хронична миелоидна левкемия вече не е страшна. Днес, лимфом и левкемия могат да бъдат излекувани при 70-80%, понякога 90% според вида.

Друг пример е разработването на целево лекарство за мутация на ALK, което е ефективно при недребноклетъчен рак на белия дроб и дава изключително успешни резултати дори при пациенти с рак на IV етап. Освен това, за разлика от химиотерапията, тези лекарства имат способността да заобикалят мозъчния филтър и да унищожат метастазите в мозъка, без да го увредят.

Други учени изследват как се формира рака и резултатите им се внедряват в таргетните терапии. Например, открито е, че има много различни междинни стъпки между сигналите, които командват деленето и размножаване на раковата клетка. С това откритие, медицинският свят вече е започнал да разработва лечения, които могат да спрат развитието на рака.

Революционни стъпки в радиотерапията

Ролята на радиационната онкология при лечението на рак също претърпя революционно развитие. Известно е, че радиохирургията има много важна роля – тя е в състояние да унищожи целево тумор в прецизно дефинирани граници, за много кратко време, с много силна радиация, без да уврежда здравите тъкани. Радиотерапията, която се използваше за намаляване на оплакванията на онкоболните. Тя днес играе напълно терапевтична роля в поне 70% от всички процеси при почти всички диагностицирани с рак пациенти.

лечение на ракДостигнахме до там да можем да видим малки клетъчни области в органите. С новите устройства в радиационната онкология, е възможно да изчислим моментното изместване на тумора при дишане и да насочим радиационния лъч в най-точната точка. Такива интелигентни апарати са Discovery RT за планиране на лечението и Varian Edge, Cyberknife M6 и Radixact за самото лечение на рак.

Какво носят на пациентите интелигентните лечения?
  • По-кратки лечения – времето на лечението се намалява с приложения, фокусиращи се върху човека и тумора
  • По-комфортен живот и високо качество на живот – всички тези подобрения в процеса на лечение повишават качеството на живот на пациентите.
  • По-успешни лечения – лимфом и левкемия могат да бъдат излекувани при 70-80%, понякога 90% от случаите според вида.
  • По-дълга преживяемост – при рак на гърдата и рак на дебелото черво преживяемостта почти се е утроила през последните 10 години.
 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2019
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.