Новини

Сподели [social_share/]

Генетичните фактори за появата на рак

Проф. д-р Недждет Юскент, специалист онколог  в Анадолу Медицински Център, разяснява каква е ролята на генетичните фактори за поява на рак.

Генетичните фактори играят ключова роля за проявата на някои видове рак. В семейства, в които има регистрирани случаи на рак на гърдата, на яйчниците или рак на дебелото черво (колоректален рак) е необходимо да се обръща повече внимание на скрининг тестовете.

В началото на някои видове рак стои генетичната обремененост. Получава се от разкъсване на една хромозома, която след това се свързва с друга хромозома. Така се появява хибридния ген. Протеинът, произведен от хибридния ген, е предпоставка за образуване на рак.

Рак на гърдата

Семейната обремененост е фактор за проявата на рак на гърдата. При жена, чиито майка, сестра или леля имат рак на гърдата или рак на яйчниците, преди да навършат 35 години, рисковият фактор за появата на рак е голям. За жени, в семейството на които има регистриран случай на рак на гърдата, особено в случай че е открит при майката. На жената се препоръчва да направи първи скрининг 5 години преди възрастта, на която е открит на майката. Тези жени е необходимо да бъдат под постоянно наблюдение от мамограф и ултрасонограф.

Много е важно жените, които попадат в горепосочената рискова група, да направят изследвания за генна мутация. В семейства, в които има повече от един случай на рак на гърдата, и ако след извършването на BRCA 1 и BRCA 2 тестове за генни мутации се установят рискови резултати. Тогава за тестваното лице се дава заключение, че същото е рисково и при него рано или късно рака може да се появи.

Рак на яйчника/яйчниците

Семейната обремененост е фактор за проявата и на рак на яйчника. При жени, които имат рак на гърдата, рискът от поява на рак на яйчника е по-голям. В случай че майката е диагностицирана с рак на яйчника, когато е била на 35 години. Тогава дъщерята за навременното откриване е необходимо тя да се подлага на скрининг проучване от 30-годишна възраст. Ракът на яйчника напредва без да дава сигнал за съществуването си. За навременното установяване на заболяването е необходимо да се извършват редовни гинекологични прегледи. Когато усетите:

 • подуване на корема;
 • получите неочаквано вагинално кървене;
 • имате усещане за натиск в областта на корема и гърба;
 • болки в краката;
 • газове и продължително стомашно разстройство;

Тогава е необходимо да се консултирате с лекар.

Рак на дебелото черво

Генетичният фактор оказва влияние и върху проявата на рак на дебелото черво. В случай, че в едно семейство има повече от един заболял с рак на дебелото черво, тогава е необходимо да се извърши скрининг проучване, връщайки се 10 години назад, от най-ранния случай на откриване. Например, ако в едно семейство най-ранно открития случай е на лице, което е на 40 години, препоръката за останалите членове от семейството е да правят контролни прегледи след 30-та си година. За ранна диагностика е необходимо да се извършват фекални тестове за окултни кръвоизливи, колоноскопия и ректално туширане.

Внимание – синдром на Линч

Синдромът на Линч се среща при фамилии, при които мъжете са с урогенитален рак, а жените са с гинекологичен рак. И при двата пола ракът на дебелото черво се наблюдава като придружаваща епидемия. В случай че в една фамилия често се среща един от тези видове рак, е необходимо да се изключи съмнението за синдрома на Линч.

Анадолу Медицински Център предлага различни Скрининг програми за ранно диагностициране на най-често срещаните заболявания;

 • при деца, мъже и жени;
 • по възрастови групи и специални програми за ръководители;
 • за пушачи;
 • за кардиологични заболявания;
 • онкологични заболявания;
 • инфекциозни заболявания;
 • ревматологични заболявания;
 • онкологични заболявания за изследване на костите;
 • нарушения на съня;
 • за памет;
 • за алергии;
 • anti-aging;

И много други програма . От 2016 години посетителите, които ползват медицинските услуги на Анадолу Медицински Център, от основен медицински преглед до лечение на сериозни заболявания, могат да спестят 50% от стойността на самолетния си билет от Turkish Airlines.

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2016
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.