Профилактичен преглед: жени

Профилактичен преглед: жени

Гинекология

Независимо от възрастта, всички пакети за профилактичен преглед (Check Up) на жени съдържат гинекологичен преглед. В допълнение към гинекологичния преглед и гинекологичния ултразвук, отделно се вземат цитонамазки – цервико-вагинална намазка и за  човешки папилома вирус (HPV). Препоръчително е тези прегледи и изследвания да се извършват ежегодно. Има повече от сто вида HPV и това е една от най-често срещаните и разпространявани по полов път инфекции днес. Наличието на някои видове HPV е свързано с повишен риск от рак на маточната шийка. Поради тази причина, жените за които след профилактичния преглед (Check Up) се установят положителни резултати от цитонамазката и/или HPV цитонамазката, при които се открият кисти, полипи, рискова киста на яйчника или миома се преглеждат от хирург в отделение гинекологична онкология на нашата болница с усъвършенствани диагностични методи и лечение.

Преглед на гърдите

Това е друг важен елемент на профилактичния преглед (Check Up). Извършването на мамография и ултразвук на гърдата всяка година в един и същи център предоставя важна информация за състоянието на проблемите, проследявани през годините. Чрез определяне на честотата, с която пациентите ще бъдат проверявани в Центъра за здраве на гърдата, на всеки преглед щателно се проверява дали има някаква промяна в гърдите. Жените под 40-годишна възраст се подлагат на ултразвуково изследване на гърдата и, ако е необходимо се прави ЯМР, жените над 40 се изследват чрез ултразвуково изследване на гърдата и мамография, а при необходимост и чрез ЯМР на гърдата. Препоръчват се годишни прегледи, а при патологии, пациентката се проследява внимателно на 3 или 6 месеца. Ако по време на рентгенологичното проследяване се реши оценяване на съмнителните лезии с биопсия, диагнозата се поставя бързо, като се изисква становището на хирурзите на Центъра за здраве на гърдата.

Преглед на щитовидната жлеза

Всички пакети за профилактичен преглед (Check Up) включват ултразвук на щитовидната жлеза и тест за хормони на щитовидната жлеза. Възлите в щитовидната жлеза, разположени в предната част на шията, се откриват лесно чрез ултразвуково изследване и рисковият статус може да бъде определен според ултразвуковия вид на възлите. Възлите които по външен вид, размер и оценка се определят като рискови, могат да бъдат биопсирани с ултразвук на щитовидната жлеза. Лица с възли с висок риск за рак или открити като ракови при патологичното изследване на биопсичната проба се насочват към хирургично отделение. Друг често срещан проблем на щитовидната жлеза е „хроничния тиреоидит“. Това е вид автоимунно възпаление на щитовидната жлеза и често се открива случайно по време на профилактичния преглед (Check Up). Лекува се в зависимост от това дали функциите на щитовидната жлеза са повишени или намалени.

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG

Доктори специалисти