Профилактичен преглед: жени

Профилактичен преглед: жени

Пакет профилактичен преглед: жени включва стандартни изследвания и допълнителни изследвания за най-често срещаните заболявания сред жените.

скрининг програми в Анадолу Медицински Център

Гинекологичен профилактичен преглед: жени

Независимо от възрастта, всички пакети за профилактичен преглед (Check Up) на жени съдържат гинекологичен преглед. В допълнение към мануалния преглед и гинекологичния ултразвук, се вземат цитонамазки – цервико-вагинална намазка и за човешки папилома вирус (HPV). Препоръчително е тези прегледи и изследвания да се извършват ежегодно.

Има повече от сто вида HPV и това е една от най-често срещаните и разпространявани по полов път инфекции днес. Наличието на някои видове HPV е свързано с повишен риск от рак на маточната шийка.

Жените, за които се установят положителни резултати от цитонамазката и/или HPV цитонамазката или при които се открият кисти, полипи, рискова киста на яйчника или миома, се преглеждат от хирург в отделение гинекологична онкология.

Преглед на гърдите

Това е друг важен елемент на пакета профилактичен преглед: жени. Извършването на мамография и ултразвук на гърдата всяка година в един и същи център предоставя важна информация за състоянието и проследяването през годините. Чрез определяне на честотата, с която пациентите ще бъдат проверявани в Центъра за лечение на рак на гърдата, на всеки преглед щателно се проверява дали има някаква промяна в гърдите.

Жените под 40-годишна възраст се подлагат на ултразвуково изследване на гърдата и, ако е необходимо се прави ЯМР. При жените над 40 се изследват чрез ултразвуково изследване на гърдата и мамография, а при необходимост и чрез ЯМР на гърдата. Препоръчват се годишни прегледи, а при патологии, пациентката се проследява внимателно на 3 или 6 месеца. Ако по време на рентгенологичното проследяване се реши оценяване на съмнителните лезии с биопсия, диагнозата се поставя бързо, като се изисква становището на специалистите от Центъра за здраве на гърдата.

Преглед на щитовидната жлеза

Всички пакети Check-up за профилактичен преглед: жени включват ултразвук на щитовидната жлеза и тест за хормони на щитовидната жлеза. Възлите в щитовидната жлеза, разположени в предната част на шията, се откриват лесно чрез ултразвуково изследване и рисковият статус може да бъде определен според вида на възлите. Рисковите възли могат да бъдат биопсирани с ултразвук на щитовидната жлеза. Лица с възли с висок риск за рак или открити като ракови при патологичното изследване на биопсичната проба се насочват към отделение Онкологична хирургия.

Друг често срещан проблем сред жените е „хроничния тиреоидит“. Това е вид автоимунно възпаление на щитовидната жлеза и често се открива случайно по време на профилактичен преглед. Лекува се в зависимост от това дали функциите на щитовидната жлеза са повишени или намалени.

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG

Свържете се с нас, за да уточним Вашия персонален пакет скрининг програми и всички подробности за посещение на Анадолу Медицински Център.

Доктори специалисти