Скрининг за рак

Скрининг за рак

Пакет скрининг за рак е специално разработен за откриване наличието на какъвто и да е вид рак и може да бъде добавен към основните програми за скрининг.

скрининг програми в Анадолу Медицински Център

Рак е злокачествено образувание, което възниква следствие на необичайно и неконтролируемо разделяне и размножаване на клетките в тъкан или орган. Ранното откриване на рак значително увеличава шансовете за лечение на тумора, преди той да се е разпространил в другите органи на тялото.

Какви изследвания за рак включват стандартните пакети Check-up?

При изготвянето на пакет за профилактичен преглед е необходимо да се включат изследвания за метаболитния статус на пациента. Важно е да се направят прегледи за ранна диагностика на рак. Основните тестове са ултразвуково изследване на корема и щитовидната жлеза, мамография и ултразвук на гърдата, тест за цитонамазка, тест за окултна кръв на изпражненията, тест за PSA.

Какво включва пакет скрининг за рак?

Заедно с основните пакети за профилактичен преглед (Check Up), Анадолу Медицински Център предлага и специална програма за скрининг на рак. Тя включва подробни:

  • лабораторни и радиологични изследвания (белодробна томография, коремна и мозъчна ЯМР)
  • изследвания в областта на урология
  • изследвания в областта на гинекологията
  • дерматологични прегледи (изследване на бенките в тялото с дерматоскоп)
  • УНГ изследвания (особено подробно изследване на ларинкса и гласните струни)

Тези пакети изследвания са научно приети програми за определяне на наличието на какъвто и да е рак. Откритите по време на тези сканирания раковите лезии се следят внимателно и се лекуват успешно преди образуване на метастази.

Какви са новостите в диагностиката на рак?

През последните години бе постигнат огромен напредък в съвременната медицина за ранното откриване на рак. Все още не е възможно категорично 100% да се определи дали човек има рак или не. Научните изследвания представят обещаващи резултати за маркерите за откриване на определени видове рак още на клетъчно ниво. Например, СТС методът, осъществяван в Центъра за патология на Анадолу Медицински Център се основава на обикновен кръвен тест. Резултатите, получени от изследваната със специално устройство кръвна проба, определят както раковите клетки и техния брой, така и вида на рака.

Методът CTC кръвен скрининг не е включен в пакетите за профилактичен преглед. Първата причина за това е, че той е по-полезен за оценка на ефективността на лечението при пациент с поставена диагноза за рак, отколкото в скринингов тест на лице, което се счита за здраво. Второ, може да се използва при ранна диагностика само на някои видове рак, а не на всички видове. И накрая, това че в кръвта не са открити ракови клетки не може да се тълкува, че категорично „лицето няма рак“.  Възможно е да има клетки, които все още не са преминали в кръвта от туморната тъкан. Друг вариант е раковите клетки да са неразпознаваеми, тъй като имат възможност да променят своите повърхностни качества. Следователно, фактът че не са открити туморни клетки не означава категорична липса на рак.

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG

Свържете се с нас, за да уточним Вашия персонален пакет скрининг програми и всички подробности за посещение на Анадолу Медицински Център.