Скрининг за рак

Скрининг за рак

Ракът се дефинира като злокачествено образувание, което възниква следствие на необичайно и неконтролируемо разделяне и размножаване на клетките в тъкан или орган. Ранното откриване на рака значително увеличава шансовете за лечение на тумора, преди той да се е разпространил (метастазирал) в другите органи на тялото.

Как се извършва изследването на рак в програмите за профилактичен преглед (Check Up)?

При изготвянето на програмата за профилактичен преглед е необходимо да се извършат изследвания както на метаболитния статус на пациента, на функциите на тялото, на рисковите фактори за сърдечни заболявания, така и да се осъществят основните прегледи за ранна диагностика на рака. Някои от тези основни тестове са рентгенографията на гръдния кош, ултразвуковото изследване на корема и щитовидната жлеза, мамографията и ултразвуковия тест на гърдата, тестовете за цитонамазка, тестът за окултна кръв на изпражненията, тестът за PSA които се правят във всички панели за профилактичен преглед (Check Up).

Как трябва да бъде осъществен подробният скрининг за рак?

Заедно с основната програма за профилактичен преглед (Check Up), Анадолу Медицински Център предлага и програма за скрининг на рака (програма за скрининг на рака при жени/мъже или Екслузивна програма за скрининг на рак за жени/мъже). Тя включва подробни лабораторни и радиологични изследвания (белодробна томография, коремна и мозъчна ЯМР) и урология, изследвания в областта на гинекологията и акушерството, дерматологични прегледи (изследване на бенките в тялото с дерматоскоп) и УНГ изследвания (особено подробно изследване на ларинкса и гласните струни). Тези пакети са подробни, научно приети програми за определяне на началния етап или наличието на какъвто и да е рак и могат да бъдат закупени в допълнение към основните програми за скрининг. Откритите по време на тези сканирания „Предраковите лезии“  (като рисков възел) се следят внимателно и се лекуват успешно преди образуване на метастази.

Възможно ли ракът да бъде диагностициран с подробен скрининг?

През последните години бе постигнат огромен напредък в съвременната медицина за ранното откриване на рака. Но все още не е възможно категорично (стопроцентово) да се определи дали човек има рак или не. Научните изследвания представят обещаващи резултати за маркерите за откриване на определени видове рак още на клетъчно ниво. Например, „методът за скрининг на ракови клетки (CTC) в кръвта“, осъществяван в Центъра за патология на Анадолу Медицински Център се основава на обикновен кръвен тест. Резултатите, получени от изследваната със специално устройство кръвна проба, определят както раковите клетки и техния брой, така и вида на рака. Благодарение на метода CTC е възможно клетките на тумора да се открият, още когато са много малки, преди да достигнат до определен размер, тоест до размер, в който могат да бъдат открити чрез настоящите методи за сканиране. Това означава много ранна диагностика при някои видове на рака. Особено някои видове рак (като тумори на белия дроб, на гърдата, на простатата, на дебелото черво) могат да бъдат открити рано благодарение на новия метод CTC.

Методът CTC не е включен в панелите за профилактичен преглед (Check Up). Първата причина за това е, че той е по-полезен за оценка на ефективността на лечението при пациент с поставена диагноза за рак, отколкото в скринингов тест за профилактичен преглед (Check Up) на лице, което се счита за здраво. Второ, може да се използва при ранна диагностика само на някои видове рак, а не на всички видове. И накрая, това че в кръвта не са открити ракови клетки не може да се тълкува, че категорично „лицето няма рак“.  Възможно е да има клетки, които все още не са преминали в кръвта от нарастващата ракова тъкан, или раковите клетки могат да са неразпознаваеми, тъй като имат възможност да променят своите повърхностни качества. Следователно, фактът че не са открити туморни клетки не означава категорична липса на рак.

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG

Доктори специалисти