Профилактичен преглед: мъже

Профилактичен преглед мъже

Урология

Всички пакети за профилактичен преглед (Check Up) на мъже включват тест за простатен специфичен антиген (PSA) и изследване на простатата при абдоминален ултразвук. Само пациентите на възраст между 40-65 години и тези над 65 години се преглеждат от страна на специалист уролог. Ако стойностите на PSA на пациента са високи или ако пациентът има урологично оплакване, то тогава може да се осъществи допълнителен урологичен преглед при профилактичния преглед (Check Up) на мъже на възраст под 40 години.

При високи стойности на PSA се изисква многопараметричен ЯМР на простатата и ако е необходимо, специалистите по урология могат да изискат допълнително и биопсия. По време на тези прегледи се осъществява не само диагностиката и лечението на рака на простатата, но и доброкачественото уголемяване на простатата.

При необходимост, като допълнителен тест може да се извърши и урофлоуметричен тест (тест за уриниране), който е тест измерващ скоростта и силата на потока на урината. При пациенти с хематурия (кръв в урината) в допълнение могат да се изискат томографско изследване на пикочните пътища, а при необходимост и цистоскопия (изследване на пикочните пътища с камера). Ултразвукът на тестисите (скротален ултразвук) не е включен в пакетите за профилактичен преглед (Check Up), но може да се направи допълнително, ако урологът установи проблем по време на прегледа или ако пациентът има оплакване.

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG

Доктори специалисти