Скрининг на сърцето

Скрининг на сърцето

Скрининг на сърцето е специален пакет профилактични прегледи на сърдечно-съдовата система, която цели ранна диагностика и проследяване на едни от най-често срещаните заболявания.

скрининг програми в Анадолу Медицински Център

 

Изследването на рисковите фактори, свързани със сърдечните заболявания и определянето на сърдечно-съдовия здравен статус са едни от най-важните елементи на тази програма. Проследяването и лечението на установените сърдечни заболявания се осъществява в тясно сътрудничество между лекарите интернисти и отделението по кардиология.

Основни изследвания за скрининг на сърцето

Ехокардиография (ЕхоКГ) и електрокардиография (ЕКГ) са достатъчни изследвания за лицата под 40-годишна възраст. За скрининг на сърцето на лицата над 40 години се използват стрес ЕКГ и ехокардиография.

При фамилна обремененост, продължително тютюнопушене или установен проблем при основните прегледи, може да се поиска стрес ЕКГ, измерване на калциевите натрупвания (калциев скор), а в някои случаи коронарна КТ ангиография. Всички тези изследвания се оценяват от кардиолог. Целта е да се разкрие наличието на плака, която предразполага към съдова оклузия и инфаркт в коронарните сърдечни съдове. Важно е да се установи степента на стеноза, причинена от тази плака. Натрупването на мастни вещества и холестеролни остатъци, наречени атеросклеротични плаки, върху съдовите стени открива пътя за сърдечен удар.

Каротиден доплер

Каротиден доплер е друг метод, който често се използва за оценка на състоянието на сърдечно-съдовата система при лица на възраст над 40 години и при пушачи. Каротидните артерии са артериите от двете страни на шията, които доставят богата на кислород кръв от сърцето до мозъка. Наличието на атеросклеротична плака в каротидната артерия може да причини съдова оклузия, точно както в коронарните съдове. Тя може да проправи пътя на кръвни съсиреци към мозъка и да увеличи риска от инсулт.

Други изследвания

Освен атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания, по време на профилактичен преглед могат да бъдат открити заболявания на сърдечната клапа, хипертонията и нарушения на сърдечния ритъм.

В допълнение към изследванията в този пакет може да се използва и 24-часов холтер за сърдечен ритъм и кръвно налягане.

Доплерови изследвания на долните и горните крайници не са включени в стандартните пакети за профилактичен преглед.

Лицата с признаци на разширени вени или съдова недостатъчност се пренасочват към специалисти по сърдечно-съдова хирургия.

Пълният списък програми за профилактичен преглед и тяхното съдържание можете да намерите тук: CHECK-UP-BG

Свържете се с нас, за да уточним Вашия персонален пакет скрининг програми и всички подробности за посещение на Анадолу Медицински Център.