Процесът на педиатрична трансплантация

Процесът на педиатрична трансплантация 

детски трансплантации, хематология и онкология, Анадолу Медицински Център

Какъв е процеса на лечение в Центъра по детски трансплантации на костен мозък?

Обикновено първо пациентът се изследва амбулаторно. Заявяват се необходимите прегледи и на обсъждане в съвета по трансплантация на стволови клетки се решава дали да се извърши трансплантация. Ако се вземе решение за алогенна трансплантация, първо се проверява съвместимостта на тъканите и след намиране на подходящ донор се извършва подготовка. При кръвните изследвания особено се проверяват параметрите на инфекцията.

След обсъждане на резултатите с други съответни отдели, пациентът се приема в Центъра за трансплантация на костен мозък. В центъра, който е с високо ниво на инфекциозен контрол, се допуска само един придружител на болното дете, а посетители не се приемат. В помещенията с въздушна изолация с отрицателно налягане, децата могат да се хранят и къпят ежедневно.

Как се извършва автоложна педиатрична трансплантация?

Преди трансплантацията пациентът остава в Центъра за детски трансплантации на костен мозък около 7-10 дни. Извършва се подготовка преди трансплантацията и необходимите медикаментозни лечения (химиотерапия). С приложената химиотерапия почти всички клетки в костния мозък се нулират. Това е период, в който пациентът е много податлив на инфекции и е необходима внимателна изолация.

Когато собственият му костен мозък започне отново да произвежда нови стволови клетки, неговите клетки се събират. Автоложните стволови клетки се събират от периферна кръв, обикновено в чиста стая, с помощта на устройство за афереза, ​​без необходимост от анестезия. След прилагане на високодозова химиотерапия, подходяща за заболяването на детето, неговите обработени стволови клетки се връщат на пациента.

При автоложни трансплантации на стволови клетки от пъпна кръв, предварително събраният и замразен продукт се размразява при подходящи условия и се връща обратно на пациента чрез катетър.

Как се извършва алогенна педиатрична трансплантация?

При алогенните трансплантации стволовите клетки се вземат от друг донор и се трансплантират на пациента. По време на процеса на трансплантация стволовите клетки се събират от донора в операционна зала. Ако трябва да се извърши трансплантация на периферни стволови клетки, продуктът се събира с устройство за афереза. Продуктите от стволови клетки понякога могат да идват от страната или чужбина чрез банки за стволови клетки. Продуктът от стволови клетки, събран от донора, се прехвърля на пациента през централен венозен катетър, сякаш се дава кръв.

Кога се изписва пациентът след педиатрична трансплантация?

Очаква се костният мозък да произведе нови стволови клетки 2-3 седмици след трансплантацията и да произведе достатъчно кръвни елементи за поддържане на тялото най-късно до 28 дни. След трансплантация на стволови клетки от костен мозък пациентът остава в изолираното отделение средно 1 месец. В този период, в допълнение към защитните мерки срещу инфекции, могат да се вземат и защитни лекарства срещу различни инфекции, особено гъбички. Белите кръвни клетки (лимфоцити и неутрофили) се появяват след втората седмица. Елементите на кръвните клетки, наречени тромбоцити, се очаква да се появят през третата седмица. След като цялата кръв се произвежда по здравословен начин от костния мозък и всички кръвни стойности се нормализират, пациентът се подготвя за изписване.

На какво да обръщат внимание децата и семействата им след изписване?

Не се препоръчва пациентът да ходи на училище поне шест месеца или дори година, за да се предотвратят инфекции. В този процес детето получава всичките си ваксинации, ходи на редовни прегледи и приема предписаните му лекарства. Отначало пациентът идва на чести прегледи. След седмичните и месечни контроли, детето идва за контрол на всеки 6 месеца в зависимост от здравословното състояние. След една година пациентът се връща към нормалния си живот. Той е трябва да идва на редовни прегледи веднъж годишно.

Какви ваксинации трябва да получи дете след трансплантация на костен мозък?

След трансплантацията на костен мозък се счита се, че ваксинациите в детска възраст са нулирани. Затова отново се създава схема за ваксиниране и се правят всички ваксинации, с изключение на BCG ваксината.

Какви симптоми след педиатрична трансплантация са притеснителни?

Важно е да се обърнете към болницата, ако има оплаквания като обрив, диария, белодробни проблеми, жълтеница в тялото. В допълнение, наличието на треска е един от важните симптоми, които трябва да се имат предвид.

Вижте видео за трансплантацията на костен мозък в Анадолу Медицински Център.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.