Хирургия на гърдата

Сподели [social_share/]

Хирургия на гърдата

Клиниката по хирургия на гърдата играе водеща роля в скрининга на рак на гърдата при жените. Екип от специалисти оценява риска от заболяване, провежда необходимите клинични прегледи и изготвя съответните индивидуални програми за наблюдение.

Ракът на гърдата (карцином) представлява злокачествен тумор, който води началото си от клетките на самата гърда. В здравата тъкан клетките се образуват по предварително зададен клетъчен ред, така че да могат да изпълняват своите функции. При деленето на една клетка възниква нова, която поема функцията на старата. Това клетъчно делене е генетично заложено.

Туморните клетки при рака на гърдата произлизат от нездрави клетки, при които е възникнало смущение при клетъчното делене. Те растат неконтролируемо, различават се по големина, делят се и се размножават с различна скорост от нормалните клетки. По различни причини тези клетки придобиват способността да не се подчиняват или да избягват механизмите, които обикновено строго контролират растежа на нормалните клетки.

При възникването на карцинома на гърдата туморните клетки се разпространяват първо в млечните канали и жлезните делчета. Там те нарастват различни по големина туморни формации. При по-нататъшното си разрастване злокачествените клетки се разпространяват в околната жлезна тъкан и я разрушават. Впоследствие навлизат и в лимфните пътища, понякога и в кръвоносните съдове. Така, посредством лимфата и кръвта, те се разнасят из цялото тяло, загнездват се в отдалечени органи и там образуват дъщерни образувания. Те се наричат метастази или разсейки.

В случай че туморът бъде открит рано, то тогава, най-вероятно, все още няма метастази и болестта може да бъде излекувана напълно.

В този смисъл мерките за ранното откриване са от решаващо значение за успешното лечение на рака на млечната жлеза.

Рискови фактори

Към рисковите фактори се причисляват начинът и условията на живот и околната среда. Освен това има жени, предразположени към рак на млечната жлеза. Към тази рискова група принадлежат жени с рано започнала менструация (под 12 годишна възраст) и късно настъпил климактериум (след 50 годишна възраст), т.нар. късна менопауза.

Жени с наднормено тегло (над 25% от нормата), както и жени в чиито родове от първа линия (майка, сестра, баба) има случаи на рак на млечната жлеза, също носят повишен риск. 

Лекарите от клиниката по хирургия на гърдата работят съвместно с колегите от:

  • отделенията по радиология;
  • нуклеарна медицина;
  • реконструктивна хирургия.

Това интердисциплинарно сътрудничество се прилага на всеки етап – както на етап диагностициране, така и на етап лечение. Този мултидисциплинарен подход показва, че от една страна пациентите ще получат най-подходящата медицинска грижа, а от друга – укрепва се връзката пациент-лекар.

Освен лечение на рак, лекарите в Клиниката диагностицират и пациентки с доброкачествени образувания, инфекции и болки в гърдите.

Клиниката по хирургия на гърдата предоставя услуги на световно ниво и работи в посока повишаване функционалния капацитет и дълголетието на жените.

Department Doctors

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2014
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.