Хирургия на гърдата

Хирургия на гърдата

Отделението по хирургия на гърдата играе водеща роля в лечението на рак на гърдата при жените. Екип от специалисти оценява риска от заболяване, провежда необходимите клинични прегледи и изготвя съответните индивидуални програми за наблюдение.

грижа за пациента в Анадолу Медицински Център

грижа за пациента в Анадолу Медицински Център

Възникване на рак на гърдата

Ракът на гърдата представлява злокачествен тумор, който води началото си от клетките на самата гърда. В здравата тъкан клетките се образуват по предварително зададен клетъчен ред, така че да могат да изпълняват своите функции. При деленето на една клетка възниква нова, която поема функцията на старата. Това клетъчно делене е генетично заложено.

Туморните клетки при рак на гърдата произлизат от нездрави клетки, при които е възникнало смущение при клетъчното делене. Те растат неконтролируемо, различават се по големина, делят се и се размножават с различна скорост от нормалните клетки. По различни причини тези клетки придобиват способността да не се подчиняват или да избягват механизмите, които обикновено строго контролират растежа на нормалните клетки.

Разпространение на рак на гърдата

При възникването на рак на гърдата туморните клетки се разпространяват първо в млечните канали и жлезните делчета. Там те нарастват различни по големина туморни формации. При по-нататъшното си разрастване злокачествените клетки се разпространяват в околната жлезна тъкан и я разрушават. Впоследствие навлизат и в лимфните пътища, понякога и в кръвоносните съдове. Така, посредством лимфата и кръвта, те се разнасят из цялото тяло, загнездват се в отдалечени органи и там образуват дъщерни образувания. Те се наричат метастази или разсейки.

Рискови фактори

Към рисковите фактори за рак на гърдата се причисляват начина и условията на живот и околната среда.

Освен това има жени, предразположени към рак на млечната жлеза. Към тази рискова група принадлежат жени с рано започнала менструация (под 12 годишна възраст) и късно настъпил климактериум (след 50 годишна възраст), т.нар. късна менопауза. Жени с наднормено тегло (над 25% от нормата), както и жени в чиито родове от първа линия (майка, сестра, баба) има случаи на рак на млечната жлеза, също носят повишен риск. 

Ранна диагностика

В случай че туморът бъде открит рано, то тогава най-вероятно все още няма метастази и болестта може да бъде излекувана напълно без загуба на гърдата. В този смисъл мерките за ранното откриване са от решаващо значение за успешното лечение на рака на млечната жлеза.

Мултидисциплинарен подход

Лекарите от клиниката по хирургия на гърдата работят съвместно с специалистите от отделението по реконструктивна хирургия за възстановяване на гърдата непосредствено след отстраняване на тумора.

Освен лечение на рак на млечната жлеза, лекарите в Клиниката диагностицират и пациентки с доброкачествени образувания, инфекции и болки в гърдите.

Клиниката по хирургия на гърдата предоставя услуги на световно ниво и работи в посока повишаване функционалния капацитет и дълголетието на жените.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.