Приложение на DaVinci в гръдната хирургия

Системата DaVinci в гръдната хирургия

С роботизираната система DaVinci в гръдната хирургия се правят малки отвори в гръдната кухина. Това е основното предимство пред отворена операция на гръдната област, която крие рискове за пациента.

роботизирана хирургия DaVinci в Анадолу Медицински Център

Роботизираната система Da Vinci

Роботизираната система Da Vinci се състои от три основни части – конзола на хирурга, модул на пациента с 4 интерактивни лоста и монитор за триизмерна визуализация с висока резолюция.

Инструментите съчетават симулация на човешката китка, чувствителното контролиране на движенията и високоразделителните триизмерни образи. Те помагат на хирурга да преодолее ограниченията на методите на конвенционалната отворена хирургия или на торакоскопичните хирургични методи. Чрез този подход е възможно да се изпълнят множество комплексни интервенции.

Хирургът, използващ робота Da Vinci, стои зад конзолата и вижда триизмерни образи на оперираната зона. Системата отчита движенията на ръката на хирурга и ги предава на интерактивните лостове на робота. Микродвиженията на инструментите на Da Vinci се контролират от компютърен процесор в системата.

Фините и прецизни лостове на робота предлагат набор от движения, извън лимитите на човешката китка. По този начин е възможно да се изпълняват маневри, които са невъзможни при конвенционалните лапароскопични и торакоскопичнитози инструменти. Всеки лост извършва 540 градусови движения и осигурява повече прецизност на хирурга, в сравнение с възможността на човешката ръка да извършва до 180 градусови движения.

Приложение в гръдната хирургия

Приложенията на роботизираната система DaVinci в гръдната хирургия включва:

  • хирургично отстраняване на целия бял дроб (пневмонектомия)
  • отстраняване на един дял (лобектомия)
  • остраняване на един сегмент (сегментектомия)
  • езофагиални операции (на хранопровода)
  • операции на кисти и тумори в медиастинума (областта между белите дробове)

По какво се различава роботизираната хирургия от видео-торакоскопията?

При видео-асистираната торакоскопия (VATS) се загубва чувството за дълбочина, тъй като изображението е двуизмерно. Това може да намали координацията между ръцете и очите и да увеличи потенциалния риск от усложнения, тъй като манипулациите се извършват близо до жизненоважни органи.

От своя страна, роботизираната хирургия DaVinci позволява едновременно увеличение на образа с 10-12 пъти и триизмерно изображение. Не по-маловажно е ограничената способност на движение на уредите при видеоторакоскопия спрямо много висока способност за маневриране с възможността за 540 градусово движение на лостовете на робота.

Може ли да се използва роботизирана хирургия при онкоболни?

Роботизирана хирургия може да бъде приложена на пациенти, които имат тумор под 5 см. в един от дяловете на белия дроб. При тази група пациенти може безопасно да се премине през медиастинална лимфна дисекция, което е много важно при лобектомия. При определени условия с роботизирана хирургия се премахва целия бял дроб.

Експертите подчертават, че усъвършенстването в областта на роботизираната хирургия, ще позволи да се правят все по-сложни интервенции.

Ползи за хирурга и пациента

Роботизираната хирургия предлага на хирурга триизмерни изображения с висока резолюция. Също така и по-широка гама движения, по-безопасни и по-удобни манипулации по време на операцията, при това в седнало положение.

След операция пациентът преживява по-малко болка, с по-малък белег, намалена кръвозагуба, по-малко усложнения. Това води до по-кратък болничен престой, по-кратко време за възстановяване и по-бързо връщане към нормалното ежедневие.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.