Приложение на робот DaVinci в урологията

Робот DaVinci в урологията

роботизирана хирургия DaVinci в Анадолу Медицински Център

роботизирана хирургия DaVinci в Анадолу Медицински Център

 

Робот DaVinci е хирургична система от най-високо ниво, създадена, за да увеличи възможностите на хирурзите чрез 3D-визуализация и перфектен образ. Чрез нея анатомичните структури се виждат с най-висока разделителна способност и яснота. Инструментите със седем степени на свобода на движението позволяват на хирурга до види и отстрани много по-прецизно раковата тъкан.

Робот DaVinci в урологията осигурява удобство за работа на хирурга. Благодарение на подробното изображение и високата маневреност, манипулациите се извършват лесно, бързо и прецизно.

Ползите за пациентите са значителни: кръвозагубата и болката значително намаляват, избягват се възможни инфекции и отваряне на раната, намалява се престоя в болницата, по-бързо възстановяване и връщане към нормален живот, по-добри козметични резултати.

Приложение на робот DaVinci в урологията:

  • Роботизирана хирургия при рак на простатата
  • Роботизирана хирургия при рак на бъбреците
  • Роботизирана хирургия при рак на пикочния мехур
  • Хирургия при обструкция на уретропелвикалното съединение – пиелопластика
  • Реимплантация на уретрата със системата Da Vinci (при обструкция на уретрата към пикочния мехур)
  • Пиелолитотомия (отстраняване на камъни от бъбречното легенче)
  • Дивертикулектомия на пикочния мехур
  • Отстраняване на надбъбречната жлеза

Роботизирана хурургия в урологията

Рак на простатата

Ракът на простатата е най-често срещания рак при мъжете. Заболяването е и втората по значимост причина за смърт.

Възможностите за цялостно лечение включват медикаментозна терапия, лъчелечение и хирургия като често те се прилагат в комбинация.

Хирургично лечение

Радикалната простатектомия се е превърнала в най-често прилаганата процедура, поради успешните резултати при лечение. При хирургичната операция се отстранява изцяло простатата и семенните мехурчета, а при високо рискови пациенти може да се отстранят и лимфните възли в зоната.

Класическата хирургична процедура изисква голям срез, но операцията с робота Da Vinci позволява навлизане в коремната кухина през малък срез.

Хирургия с робот DaVinci 

Ползите от работата с робота DaVinci са: 12-кратно увеличение и триизмерна визуализация на хирургичното поле, употреба на микроинструменти със значителен обхват на движенията, така че да се запазят уретралния сфинктер и всички нервни структури и да се избегне инконтиненция, както и запазване на нервните връзки, управляващи сексуалната функция. Последното е особено важно за пациенти, които искат да поддържат сексуален живот.

Когато пациентът е на възраст под 60 години се извършва билатерална щадяща нервните връзки процедура, така че да се запази сексуалната функция в рамките на 80-90%, както и нормалното задържане на урина в рамките на 96-98%, без да се налага приемане на медикаменти след операцията с робота da Vinci.

Роботизираната хирургична система не разчита единствено на прецизността на робота, а и на опита на хирурга, който извършва процедурата и чиито умения са решаващи за успеха на радикалната простатектомия.

Рак на бъбреците

В зависимост от местоположението на тумора ракът на бъбреците се разделя на две групи: паренхимен (зоната на производство на урина) и тумор на пикочопровода (мястото, където се събира урината).

Бъбречните паренхимни тумори представляват 3% от всички видове рак, който се срещат при възрастни хора. Процентът на заболеваемост е по-висок при мъжете и особено често при мъже с вродени бъбречни заболявания и при мъже, страдащи от някои системни заболявания. Отчита се и повишен процент на заболеваемост при пациенти с бъбречна недостатъчност.

Хирургично лечение

Пълното хирургично отстраняване на раковата тъкан е основен подход при лечението на рак на бъбреците. Успехът на хирургичното лечение зависи от стадия и агресивността на тумора. Ранното откриване и лечение на рака на бъбреците увеличава шансовете за излекуване.

Хирургичното лечение на рака на бъбреците зависи от размера и местоположението на тумора. Когато заедно с бъбрека се отстрани околната мастна тъкан и надбъбречната жлеза, процедурата се нарича радикална нефректомия, а отстраняването само на засегнатата от тумора част се нарича частична нефректомия.

Хирургия с робот DaVinci 

Хирургичната роботизирана система da Vinci успешно се прилага при тези операции и има много предимства при частичната нефректомия в сравнение с отворената или лапароскопската хирургия.

Операцията се извършва през малки срезове в коремната кухина като се използва 12- кратно увеличение и триизмерно изображение.  Продължителността на класическата нефректомия е от 90 до 120 минути, а при операция с роботизираната система може да отнеме не повече от 45 минути, особено при обикновена нефректомия. Дори и при отстраняване на големи тумори, пациентите се изписват 1-2 дни след операцията.

Рак на пикочния мехур

Рак на пикочния мехур е шестият най-често срещан рак в САЩ като ежегодно се диагностицират 65 000 души.

Лечението зависи от стадия на заболяването. При повърхностния стадий, туморът се намира в мускулите на пикочния мехур, но дори и при него се възприема радикален подход, както и при големи тумори, състоящи се от агресивни ракови клетки. Процедурата, при която се отстранява напълно пикочния мехур, се нарича радикална цистектомия.

Роботизирана хирургия

С робота Da Vinci радикалната цистектомия се извършва през малки срезове.  Ако стадия на развитие на тумора позволява, целта е да се запазят нервните връзки, отговарящи за сексуалната функция.

При операцията няма кървене или загуба на течности и електролити.

Oбструкция на уретропелвикалното съединение

Блокажът на уретрата (обструкция на уретропелвикалното съединение) се предизвиква от няколко фактора. Той може да е в резултат на вътрешна обструкция при трансфера от бъбрека към уретрата или притискане от кръвоносен съд, спускащ се от долната част на бъбрека. Каквато и да е причината, такъв блокаж на протичането на урината трябва да се отстрани по хирургичен път.

Роботизирана хирургия

Хирургичната процедура се нарича пиелопластика и се прилага успешно с роботизираната система Da Vinci. Тя прониква през коремната кухина през малки срезове, без да са необходими в последствие множество шевове и възли.

За високия процент успешни операции допринасят и микроинструментите със значителна свобода на движение, 12-кратното увеличение на изображението и триизмерната визуализация.

Свържете се с нас чрез формата за безплатно второ медицинско мнение. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.