Роботизирана хирургия Da Vinci XI

Роботизирана хирургия е следващата стъпка в минимално инвазивната хирургия след лапароскопската хирургия. Тя вече е изместила конвенционалната хирургия в няколко области на общата хирургия, включително при онкологични заболявания на органите.

Роботизирана хирургия Da Vinci XI

  • Триизмерно изображение с висока резолюция

По време на операция обикновените лапароскопски изображения се получават от една камера, докато роботизираната хирургия ползва две камери с висока разделителна способност, които осигуряват триизмерно изображение с увеличение 10-12 пъти.

Роботизираните инструменти достигат до зони в тялото, които обикновено не могат да бъдат достигнати от ръката на хирурга и дават възможност на хирурга да види структури, които са твърде малки, за да се видят с невъоръжено око. Така хирургът може да оперира зони от коремната или други телесни кухини, които не биха могли да се достигнат при отворената хирургия.

  • Подобрен обхват на движението

Модерният робот, с който работят специалистите в Aнадолу Медицински Център, има четири роботизирани ръце. Едната управлява камерата, а другите три държат хирургичните инструменти. Две от роботизираните ръце отговарят на лявата и дясната ръка на хирурга. Другата ръка позволява извършването на допълнителни задачи като отделянe и раздалечаване на тъканите и следене на хирургичния шев.

Роботът има съчленено устройство EndoWrist в края на ръцете си. Това устройство дава седем степени на свобода на движението и две степени на осева ротация, като така имитира движения на ръката и на китката.

Големият обхват на движения на тези инструменти преодолява множество трудности, срещани по време на двуизмерните лапароскопски операции.

  • Филтриране на трепванията на ръката

Движенията на ръцете на хирурга се сканират и прехвърлят в роботизираните ръце през компютърна система. Дори и най-лекото трепване на ръцете се елиминира от робота. Системата отстранява трепвания по-големи от 6 Hz, така че процедури, които изискват висока прецизност могат да се изпълняват с лекота.

Опитните специалисти на Анадолу Медински Център прилагат роботизирана хирургия Da Vinci XI и в следните области:

Роботизираната хирургия предлага редица предимства за пациентите:

  • намалена кръвозагуба,
  • по-малко болка,
  • снижен риск от инфекции,
  • по-кратък болничен престой, или липса на такъв,
  • по-бързо възстановяване и връщане към ежедневието,
  • по-добър козметичен резултат.

Доктори специалисти