Роботизирана хирургия Da Vinci XI

Роботизирана хирургия Da Vinci XI е следващата стъпка в минимално инвазивната хирургия.

Роботизирана хирургия отдавна измести конвенционалната хирургия в няколко области на общата хирургия, включително при онкологични заболявания на органите. Нещо повече робот-асистираната хирургия с Da Vinci XI измества лапароскопията като минимално инвазивен подход.

роботизирана хирургия Da Vinci в Анадолу Медицински Център

Роботизирана хирургия Da Vinci XI

 • Триизмерно изображение с висока резолюция

По време на операция обикновените лапароскопски изображения се получават от една камера, докато роботизираната хирургия ползва две камери с висока разделителна способност, които осигуряват триизмерно изображение с увеличение 10-12 пъти.

Роботизираните инструменти достигат до зони в тялото, които обикновено не могат да бъдат достигнати от ръката на хирурга и дават възможност на хирурга да види структури, които са твърде малки, за да се видят с невъоръжено око. Така хирургът може да оперира зони от коремната или други телесни кухини, които не биха могли да се достигнат при отворената хирургия.

 • Подобрен обхват на движението

Модерният робот, с който работят специалистите в Aнадолу Медицински Център, има четири роботизирани ръце. Едната управлява камерата, а другите три държат хирургичните инструменти. Две от роботизираните ръце отговарят на лявата и дясната ръка на хирурга. Другата ръка позволява извършването на допълнителни задачи като отделянe и раздалечаване на тъканите и следене на хирургичния шев.

Роботът има съчленено устройство EndoWrist в края на ръцете си. Това устройство дава седем степени на свобода на движението и две степени на осева ротация, като така имитира движения на ръката и на китката.

Големият обхват на движения на тези инструменти преодолява множество трудности, срещани по време на двуизмерните лапароскопски операции.

 • Филтриране на трепванията на ръката

Движенията на ръцете на хирурга се сканират и прехвърлят в роботизираните ръце през компютърна система. Дори и най-лекото трепване на ръцете се елиминира от робота. Системата отстранява трепвания по-големи от 6 Hz, така че процедури, които изискват висока прецизност могат да се изпълняват с лекота.

Роботизираната хирургия предлага редица предимства за пациентите:

 • По-малка кръвозагуба

При роботизираната хирургичното поле се наблюдава в увеличение с помощта на камери за триизмерен образ с висока разделителна способност. Кървенето може бързо да се преустанови, тъй като се забелязва лесно. Освен това, издуването на корема с газ води до по-малко кървене.

 • намален риск от инфекции

Минималните разрези значително намаляват риска от инфекции. Това се отразява на по-бързото заздравяване на раните и по-бързо връщане към нормалния ритъм на живот.

 • по-малко болка

Благодарение на малките срезове, следоперативната болка е по-слаба и пациентът бързо започва да се движи и изпълнява рутинни действия.

 • по-кратък болничен престой

Тъй като при роботизираната хирургия се използват малки разрези, продължителността на престоя в болницата е по-кратка в сравнение с отворената хирургия. Намалената кръвозагуба също е предпоставка за по-бързото изписване на пациента. В някои случаи дори не се налага болничен престой.

 • по-бързо възстановяване

По-малкото кръвозагуба и липсата на инфекции са ключов фактор за по-бързото възстановяване и връщане към ежедневието. Нещо повече, малките срезове имат много по-добър козметичен вид.

Приложение на роботизирана хирургия Da Vinci XI

Опитните специалисти на Анадолу Медински Център прилагат роботизирана хирургия Da Vinci XI и в следните области:

 • обща хирургия: при заболявания на стомаха и хранопровода, панкреаса, черния дроб и жлъчката, дебелото черво и ректума, щитовидната и надбъбречната жлеза;
 • гръдна хирургия: при рак на белия дроб, при кисти и тумори в медиастинума, при езофагиални операции на хранопровода и др.
 • гинекология: при рак на маточната шийка, кисти и миоми на матката, тумори на яйчниците и маточните тръби, ендометриоза и др.
 • урология: при рак на простатата, рак на бъбреците, рак на пикочния мехур, пиелопластика, реимплантация на уретрата, пиелолитотомия, дивертикулектомия на пикочния мехур, отстраняване на надбъбречната жлеза и др.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.