Хирургия при затлъстяване

Затлъстяване – здравословен проблем, чиято честота и обхват нарастват с всеки изминал ден, е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за затлъстяване са промените в начина на живот и хранителните навици – прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.

Определено от Световната здравна организация като „анормално и излишно натрупване на мазнини в мастните тъкани до степен, до която това може да окаже неблагоприятен ефект върху здравето”. Затлъстяване е на второ място в световния списък с „предотвратими здравословни проблеми“ след пушенето и може да се разглежда като животозастрашаващо заболяване.

Методите за лечение на затлъстяване се определят като се вземат предвид факторите на средата и генетичните фактори, довели до него. Добра възможност за лечение на затлъстяването е хирургичният метод, който е постоянен или дълготраен вариант за лекуване и дава успешни резултати, когато се приложи чрез правилен подход. За целта трябва да бъдат изследвани – психологическата ситуация, аномалиите на хранене на пациента и неговата нагласа за сътрудничество, хемодинамичните, респираторните, метаболитните и ставните функции и др. Наблюдението върху пациента продължава и след операцията, като с помощта на хранителни и диетични специалисти се назначава правилната диета.

Хирургични методи на лечение

  • Стомашно подшиване

При тази процедура, която е включена в категорията на ограничителните операции, се поставя пръстен в областта на входа на стомаха. Този пръстен може да се свива или разширява чрез добавяне на течност в резервоар, който е поставен под кожата и е свързан с тънка тръба. Чрез намаляване на пръстена, районът се стестява като пясъчен часовник и преминаването става трудно. Пациентът може да се храни с меки или течни храни с три приема на ден като трябва да пие много вода между храненията. Ако пациент продължи да яде прекалено много, въпреки пръстена, това води до уголемяване на храносмилателния канал.

Този подход се предпочита от пациентите, тъй като операцията е сравнително лесна и отнема 45 минути, а пръстенът може да остане в организма за много дълъг период от време. Въпреки това, твърде много разширявания и свивания на пръстена може да повредят стомаха. Поради това е необходимо регулирането на пръстена да не бъде според волята на пациента.

  • Ръкавична гастректомия

Целта на операцията е да се намали капацитета на обема на стомаха, който може да достигне до около 2 литра. Голяма част от стомаха се подгъва, зашива или отстранява. Това се прави за да остане толкова широк, колкото е храносмилателния канал. По този начин обемът на стомаха се намалява до 100-150 мл. Отстранява се горната част на стомаха, която обикновено отделя апетит хормон (грелин). Тъй като този хормон не се секретира, пациента не се чувства гладен. Въпреки това, има възможност за разширяване на стомаха повторно и затова е важно пациента да има силна воля.

С времето стомахът може да се увеличи поради налягането по стомашната стена при преяждане и повръщане. За да бъде постоянен ефектът от метода, пациентът трябва да контролира хранителния прием.

Операцията отнема около 1,5 часа и пациентът трябва да остане в болницата за един или два дни.

Този подход може да се приложи и като предварителен етап на метода стомашен байпас. Стомахът, свит във формата на тръба се свързва към долната част на тънкото черво приблизително след шест месеца.

  • Стомашен байпас

Стомашният байпас комбинира два механизма за лечение на затлъстяването. Първият е намаляване на усвояване на хранителните вещества (малабсорбция). Вторият е намаляване на корема.

Това е един нормален процес на разграждане на храната, която преминава от стомаха през малките черва и след това към дебелото черво. В малките черва по-голямата част от хранителните вещества се абсорбират. За създаване на обходен път хирурга създава малък джоб в горната част на стомаха чрез специален силиконов пръстен. След това той свързва стомаха до средата част от малките черва, наречена средна част на тънкото черво. Така храната ще прескочи от останалата част на корема и горната част на малките черва наречена дванадесетопръстник.

Доктори специалисти