Лечение на безплодие

Лечение на безплодие

С лечение на безплодие се ангажират специалистите от репродуктивна медицина или репродуктивно здраве, което обединява репродуктивна ендокринология, ин-витро оплождане и семейно планиране.

ин витро в Анадолу Медицински Център

Фактори за забременяване

Забременяването е сложен процес, който зависи от много фактори:

 • наличие на здрави сперматозоиди от мъжа
 • производство на здрава яйцеклетка от жената
 • проходими маточни тръби
 • способността на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката
 • възможността на оплодената яйцеклетка (ембрион) да се имплантира в матката
 • достатъчно качество на ембриона.

Безплодие

В съвременното общество безплодието е често срещан и значим проблем. Средно 10-15% от двойките в репродуктивна възраст срещат затруднение и могат да имат дете само с помощта на медицината.

Счита се, че е налице проблем с безплодието, когато здрава жена на възраст под 35 години не може да забременее след една година редовен полов живот без предпазни средства. Възрастта има непосредствена връзка с безплодието. След 35 годишна възраст се забелязва рязък спад в плодовитостта на жената. По тази причина, периодът от една година, който е необходим за идентифициране на проблема, при жените над 35 години може да бъде и по-кратък.

Причини за безплодие

Причината за безплодие може да бъде както у мъжа, така и у жената или и в двамата:

 • в 30% от случаите безплодието се дължи на недостатъчен брой сперматозоиди или влошено качество на спермата
 • също така при 30% причините за безплодието са у жената.
 • около 20% от случаите причините за безплодие са и в двамата партньори.
 • при останалите 20% не се открива причина за безплодие, т.нар. „необяснимо безплодие“.

Здравословни причини за:

 • Проблеми с овулацията

Най-честата причина за безплодие при жените са проблемите с овулацията.

Овулацията се повлиява неблагоприятно и от хормона пролактин, който отговаря за лактацията и се секретира от хипофизата. При такива случаи, секрецията на пролактин се регулира с медикаменти като се нормализира овулацията и спомага за репродуктивно здраве.

Синдромът на поликистозните яйчници е най-честата причина за нередовна менструация. Наблюдава се силно окосмяване и напълняване заедно с кисти на яйчниците, които често причиняват нередовна менструация и безплодие.

Отслабената функция на щитовидната жлеза може да се регулира с приемане на хормонални медикаменти. Сред причините за нередовна менструация са и прекалените физически натоварвания и диетите. Като цяло, проблемите с овулацията се решават чрез медикаментозно лечение.

 •  Оклузия на маточните тръби

Това е проблем, който се среща често при жените. Предишни инфекции на гениталиите, извънматочна бременност, апендицит или ендометриоза могат да доведат до слепване на тръбите. При непроходимост, сперматозоидите не могат да достигнат до яйцеклетката и не се стига до бременност. Понякога се налага оклузията да се отстрани оперативно. Процентът на успеваемост е твърде нисък, когато тръбите са силно увредени и вероятността от рецидив е висока. В такива случаи, лечението е чрез ин витро оплождане.

 • Структурните аномалии на матката

Структурните аномалии на матката могат да са вродени или да са се развили в следствие на миома. Пример за такава аномалия може да бъде формирането по рождение на преграда вътре в матката. По-чести причини са миома и полипи, които могат да доведат до неравности в матката. Всички те причиняват безплодие, тъй като не позволяват на яйцеклетката да се  закрепи към маточната стена.

 • Хормонални проблеми

Тъй като производството на сперма се регулира от фоликулостимулиращите (FSH)  и лутеинизиращите (LH) хормони, които се секретират от хипофизата, нарушенията в тяхната секреция може да доведе до безплодие.

 • Задържане на тестис (крипторхизъм)

Oбикновено, тестисите слизат в скротума при раждането или до една година след това. Производството на здрава сперма протича при температура по-ниска от тази на тялото. Ако тестисите нe слязат в скротума, производството на сперма се влошава, тъй като тестисите са в неподходяща температурна среда и това води до безплодие.

 • Азооспермия

Около 1% от мъжкото население страда от азооспермия (липса на сперматозоиди в спермата). Сред 10% от мъжете, страдащи от безплодие, причината за проблема е азооспермия.

Азооспермията се дели на два типа: неспособност да се произвежда сперма в тестисите (необструктивна азооспермия) или способност за производство на сперматозоиди, но невъзможна еякулация поради затворени семепроводи (обструктивна азооспермия).

При метода на аспирация на сперма от тестисите (TESA), който се прилага на пациенти с обструктивна азооспермия, спермата се извлича със спринцовка от тестисите. С този метод вероятността за добиване на сперма е 100%.

Когато диагнозата е необструктивна азооспермия, в зависимост от резултатите от прегледа на тестисите и хормоналния тест, може да се приложи микро-екстракция на сперма от тестисите (TESE). Тубулите от тестисите се наблюдават под микроскоп. Тези, които съдържат сперма се отделят и спермата се извлича. Вероятността да се добие сперма по този метод  е 52-53%.

 • Варикоцеле

Не всеки мъж с варикоцеле страда от безплодие, но това заболяване е сред причините за безплодие. Проучванията установяват 2% мъже, страдащи от варикоцеле, чиито жени са забременели. При безплодни двойки (когато жената е здрава) вероятността да се установи варикоцеле е между 35 и 40%. Безплодието при мъжете с варикоцелее следствие от високата температура на скротума в следствие на повишения приток на кръв.

Варикоцеле е уголемена група кръвоносни съдове около тестисите. Заболяването се наблюдава при 10% от мъжете и протича без оплаквания. Установява се при преглед на тестисите и преглед с ултразвук и най-често се открива от лявата страна.

При операция, уголемените кръвоносни съдове се инжектират със специални разтвори или се прави резекция. Хирургичната интервенция се препоръчва, ако не е налице е друга причина за безплодие или когато пациентът изпитва болка.

 • Други здравословни проблеми

Нараняванията и травмите на тестисите водят до безплодие.

Тумор на тестисите – лекарствата и лъчетерапията, прилагани по време на лечението влияят неблагоприятно на производството на сперма.

Генетични заболявания като синдром на Клайнфелтер също могат да причинят безплодие.

 • Начин на живот

Безплодието може да се причини от професионални заболявания, пушене, употреба на алкохол и някои медикаменти.

Инфекциите на репродуктивните органи могат да причинят безплодие. Такива заболявания са болестите предавани по полов път – хламидия и гонорея.

 • Фактори на околната среда

Нарасналото замърсяване на околната среда, стресът, радиоактивните отпадъци, генетично модифицираните храни и хормоните, добавяни към храните имат отрицателно влияние върху производството на сперма и резерва от яйцеклетки. Добре известно е и, че с възрастта качеството на спермата се влошава, а резервът от яйцеклетки намалява.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.