Репродуктивно здраве

Репродуктивно здраве

Репродуктивно здраве – безплодието е често срещан и значим проблем в днешното общество. Средно 10-15% от двойките в репродуктивна възраст срещат затруднение и могат да имат дете само с помощта на медицината. Счита се, че е налице проблем с безплодието, когато здрава жена на възраст под 35 години не може да забременее след една година редовен полов живот без предпазни средства.Възрастта има непосредствена връзка с безплодието. След 35 година се забелязва рязък спад в плодовитостта на жената. По тази причина, периодът от една година, който е необходим за идентифициране на проблема, при жените над 35 може да бъде и по-кратък.

Кои са причините за безплодието?

Причината за безплодието може да бъде както у мъжа, така и у жената или и в двамата. В 30% от случаите безплодието се дължи на недостатъчно на брой сперматозоиди или влошено качество на спермата, а в 30% от случаите причините за безплодието са у жената. Около 20 % от случаите причините за безплодие са и в двамата партньори. В останалите 20% не се открива причина за безплодие. Това се нарича „необяснимо безплодие“.

1. Безплодие поради здравословни проблеми при жената:

 • Проблемите с овулацията са най-честата причина за безплодие при жените. Синдромът на поликистозните яйчници е най-честата причина за нередовна менструация. Наблюдава се силно окосмяване и напълняване заедно с кисти на яйчниците, които често причиняват нередовна менструация и безплодие. Овулацията се повлиява неблагоприятно и от хормона пролактин, който отговаря за лактацията и се секретира от хипофизата. При такива случаи, секрецията на пролактин се регулира с медикаменти като се нормализира овулацията и спомага за репродуктивно здраве.
 • При отслабена функция на щитовидната жлеза, овулацията може да се регулира с приемане на хормонални медикаменти. Сред причините за нередовна менструация са и прекалените физически натоварвания и диетите. Като цяло, проблемите с овулацията се решават чрез медикаментозно лечение.
 •  Оклузия на маточните тръби – това е друг проблем, който се среща често при жените. Причини като предишни инфекции на гениталиите, извънматочна бременност, апендицит или ендометриоза (тъкан от вътрешната страна на матката се измества извън нея) могат да доведат до оклузия поради слепване на тръбите. В случаите на оклузия, сперматозоидите не могат да достигнат до яйцеклетката и не се стига до бременност. Понякога се налага оклузията да се отстрани оперативно. Процентът на успеваемост е твърде нисък, когато тръбите са силно увредени и вероятността от рецидив е висока. В такива случаи, лечението е чрез оплождане in vitro.
 • Структурните аномалии на матката могат да са вродени или да са се развили в следствие на миома. Пример за такава аномалия може да бъде формирането по рождение на преграда вътре в матката. По-чести причини са миома и полипи, които могат да доведат до неравности в матката. Всички те причиняват безплодие, тъй като не позволяват на яйцеклетката да се  закрепи към маточната стена.

2. Безплодие поради здравословни проблеми при мъжа:

 • Хормонални проблеми – Тъй като производството на сперма се регулира от фоликулостимулиращите (FSH)  и лутеинизиращите (LH) хормони, които се секретират от хипофизата, нарушенията в тяхната секреция може да доведе до безплодие.
 • Задържане на тестис (крипторхизъм) – обикновено, тестисите слизат в скротума при раждането или до една година след това. Производството на здрава сперма протича при температура по-ниска от тази на тялото. Ако тестисите на слязат в скротума, производството на сперма се влошава, тъй като тестисите са в неподходяща температурна среда и това води до безплодие.
 • Азооспермия -При около 1% от мъжкото население се наблюдава азооспермия (липса на сперматозоиди в спермата). При 10% от мъжете, страдащи от безплодие, причината за проблема е азооспермия. Азооспермията се дели на два типа:неспособност да се произвежда сперма в тестисите (необструктивна азооспермия) или способност за производство на сперматозоиди, но невъзможна еякулация поради затворени семепроводи(обструктивна азооспермия). При метода на аспирация на сперма от тестисите (TESA), който се прилага на пациенти с обструктивна азооспермия, спермата се извлича със спринцовка от тестисите. С този метод вероятността за добиване на сперма е 100%. Когато диагнозата е необструктивна азооспермия, в зависимост от резултатите от прегледа на тестисите и хормоналния тест, може да се приложи микро-екстракция на сперма от тестисите (TESE). Тубулите от тестисите се наблюдават под микроскоп. Тези, които съдържат сперма се отделят и спермата се извлича. Вероятността да се добие сперма по този метод  е 52-53%.

Варикоцеле

 • Това е уголемена група кръвоносни съдове около тестисите. Не всеки мъж с варикоцеле страда от безплодие, но това заболяване е сред причините за безплодие. При изследвания са установени 2% мъже, страдащи от варикоцеле, чиито жени са забременели. При безплодни двойки (когато жената е здрава) вероятността да се установи варикоцеле е между 35 и 40%.Варикоцеле се наблюдава най-често от лявата страна. Това състояние, което се наблюдава при 10% от мъжете не води до оплаквания. Варикоцеле се установява при преглед на тестисите и преглед с ултразвук. При мъжете с варикоцеле, безплодието е следствие от високата температура на скротума в следствие на повишения приток на кръв. При операция, уголемените кръвоносни съдове се инжектират със специални разтвори или се прави резекция. Хирургичната интервенция се препоръчва , ако налице е друга причина за безплодие или когато пациентът изпитва болка.
 • Инфекциите на репродуктивните органи могат да причинят безплодие.
 • Такива заболявания са туберкулозата, болестите предавани по полов път (хламидия) и гонорея. Генетични заболявания като синдром на Клайнфелтер и цистична фиброза също могат да причинят безплодие.
 • Тумор на тестисите – лекарствата и лъчетерапията, прилагани по време на лечението влияят неблагоприятно на производството на сперма.
 • Травма на тестисите – нараняванията и травмите на тестисите водят до безплодие.
 • Фактори на околната среда и начин на живот – безплодието може да се причини от професионални заболявания, пушене, употреба на алкохол и някои медикаменти.Нарасналото замърсяване на околната среда, стресът, радиоактивните отпадъци, генетично модифицираните храни и хормоните, добавяни към храните имат отрицателно влияние върху производството на сперма и резерва от яйцеклетки.  Добре известно е и, че с възрастта качеството на спермата се влошава, а резервът от яйцеклетки намалява.